İstanbul sınırında bulunan Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy’e kurulması planlanan termik santral için ÇED dosyası hazırlandı. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafın hazırlanan ÇED başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Böylelikle ÇED dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilerek, ÇED süreci başlatıldı. Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi ile Silivri arasına özel bir şirket tarafından kurulması planlanan termik santral için Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'Acele Kamulaştırma' kararına Danıştay 6'ncı Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Daire, ÇED raporunun bulunmadığı, acele kamulaştırma işlemine konu termik santral için yapılan çevre planı değişikliğinin kesinleşmediği, Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, yürütmenin durdurulması kararını oy birliği ile almıştı.
Yeni bir adım atıldı
Yaratması olası çevre kirliliği ve linyit kömürünün çıkartılması için doğanın tahrip edilecek olması nedeniyle başta Çerkezköylülerin ve çevrecilerin karşı çıktığı termik santral içini yeni bir adım atıldı. EÜAŞ, “Çerkezköy Termik Santrali, Maden Sahası, Düzenli Atık Depolama Sahası, Kırma-Eleme Tesisi ve Kömür Stok Sahası Projesi” ile ilgili olarak hazırladığı ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilerek, ÇED süreci başlatıldı. Konuyla ilgili yapılan duyuruda, "Projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İstanbul Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir" denildi.
Hedef; bir yenisini eklemek
Danıştay’ın projeyle ilgili olarak daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi, ÇED raporuyla ortadan kaldırılmış olacak. "Türkiye kurulu gücünün yüzde 25,65’ine sahip olan EÜAŞ, bu doğrultuda hedeflerine bir yenisini daha eklemek" şeklinde hazırlanan ÇED sunum dosyasında, söz konusu santral ile yılda 6 bin 930 GWh elektrik üretileceği belirtildi. Termik santralde yılda 7 milyon 182 bin ton linyit kömürü yakılarak elektrik üretilecek. Santralin ihtiyacı olan linyit kömürü, Tekirdağ Çerkezköy ile İstanbul Çatalca ve Silivri ilçelerinde yer alan 7 adet ruhsatlı sahadan çıkartılacak. Raporda, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Hacettepe Üniversitesi tarafından hazırlanan verilere göre, söz konusu bölgedeki kömür rezervinin 491 milyon tondan fazla olduğu vurgulandı. EMEK KARAKAŞ
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *