İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Küçükçekmece'yi yönetenler değişmeli

Küçükçekmece'yi yönetenler değişmeli

CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Turgay Özcan, “Bir kere burayı yönetenlerin değişmesi lazım. Maalesef buradaki idarecilerin Küçükçekmece ile ilgili bir bilgisi yok” diyor.

Okunma Süresi: 9 dk

CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Turgay Özcan, “Bir kere burayı yönetenlerin değişmesi lazım. Maalesef buradaki idarecilerin Küçükçekmece ile ilgili bir bilgisi yok” diyor.

Söyleşi köşemizin bu seferki konuğu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Küçükçekmece İlçe Başkanı Turgay Özcan oldu. Geçtiğimiz aylarda tamamlanan ilçe kongrelerinin ardından göreve gelen Turgay Özcan, göreve seçilirken de seçildikten sonra da kollektif çalışmayı önplanda tuttuklarını ifade ediyor. Küçükçekmece 770 bin nüfusun üzerinde kalabalık bir ilçe ve yaşanan trafik sorunu ile dikkat çekiyor. İlçenin en önemli sorunlarından bir tanesi trafik iken imar sorunları da vatandaşları ilgilendiren sorunların başında geliyor. İstanbul'un en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Küçükçekmece'nin sorunlarını ve ilçe başkanı seçilen Özcan'ın anlattıklarını kendi ağzından dinledik.

Kongre sürecine nasıl hazırlandınız?
Küçükçekmece 2019 seçimlerinde mevcut 14 belediyemizden sonra alınabilecek ilk sıradaki ilçelerden birisidir. Aynı zamanda İstanbul'un ikinci büyük ilçesidir. Hem nüfus olarak hem seçmen olarak hem de partimizin aldığı oy oranı olarak ikinci sırada bir ilçedir.Tabii ki CHP kendi iç dinamikleri içerisinde 2019'a daha güçlü daha kararlı, daha örgütlü olarak yürüyebilmek adına kongresinde birden fazla aday arkadaşla çalışmaya başladık. Ben bir arkadaşımla birlikte delegasyon içerisinde mini bir eğilim yoklaması yaptım. O eğilim yoklamasında benim adım öne çıktı ve kolektif bir çalışma ile kongreye katıldık. Kongreleri biz, yenilenme ve yeniden yapılanma fırsatı olarak görüyoruz. Partideki ataleti dinamizme dönüştürebilmek adına bir değişim ihtiyacını düşünüyoruz. Partimizin daha iyi yolda yürümesi için aday oldum. Delege seçimlerinden başlayarak bütün örgüte ulaşıp düşüncelerimizi ifade ettik. Bunun temelinde de bir örgütlenmeye gayret verdik.

Tüm örgütümüz bizimle
Kolektif çalışma özellikle partiler için çok önemli. Kimler sizinle birlikte yürüyor?

Tüm parti örgütümüz bizimle birlikte yürüyor. Birbirimize her zaman için katkı sunuyoruz. Ben 400 delegenini 400'ünün de desteğini almış gibi hissediyorum. Beraber bir yol yürüyeceğiz. Biz İstanbul'da, Küçükçekmece'de CHP'yi iktidara getirmek istiyoruz. Türkiye'nin her yerinde iktidar etmek istiyoruz.

Küçükçekmece'yi yönetenler Küçükçekmece'yi bilmiyor
İlçenin yeşil alan trafik gibi sorunları var. Küçükçekmece size göre nasıl bir yer?

Burada nelerin değişmesi lazım önce bunun cevabını verebilmeliyiz. Bir kere burayı yönetenlerin değişmesi lazım. Burayı yönetenlerin ne yazık ki Küçükçekmece ile ilgili bir bilgisi yok. 1971'den bu yana Küçükçekmece'de yaşayan birisiyim ben. Kağıthane Gültepe doğumluyum. Sefaköy'de ilkokulu okudum, Sefaköy Lisesi'nde liseyi bitirdim. Bahçelievler'de de Marmara Üniversitesi ekonomi bölümünü bitirdim. Buralıyım ve burada yaşıyorum. Burada onlarca sinema vardı şimdi iki tane AVM'de sinema var. Kumpanyalar yapılırdı, tiyatrolar sergilenirdi sinema salonlarında. Şimdi belediyenin iki tane kültür merkezinde yapılmaya çalışılıyor. Hepimiz sokakta, tarlada top oynayarak büyüdük. Şimdi çocuklarımızın nefes alacağı. Özellikle Sefaköy civarında sosyo ekonomik açıdan geri kalmış mahallelerde bu alanların hiç kalmadığını görüyoruz.

Yeşil alanla beton bina
Marmara Ünivesitesi'ne tahsis edilmiş 1 milyon metrekare bir alan var. Buraya bir üniversitenin kampüs kurmasını Küçükçekmeceliler bekliyordu. Üniversite bu kampüsü kurmazsa belediye başkanının kent parkı yapma sözü vardı. Ne yazık ki bunların hiçbiri olmadı. TOKİ marifetiyle planları geçmemiş bir yerin reklamları televizyonlarda dönmeye başladı. Bunları doğru bulmuyoruz. Ender kalmış yeşil alanların rantsal alanlara dönüştürülmesi Küçükçekmecelilerin işine gemez, gelmiyor. Umut ediyoruz ki bu işler 2019 seçimlerinden önce  yangından mal kaçırır gibi gerçekleşmez. Bunlarla ilgili davalar açtık. Bu davaların sonucunda zaman kazanabilirsek seçimlerden sonra asla izin vermeyeceğiz.

71'den bu yana Küçükçekmeceliyim
1971’den bu yana Küçükçekmece'de yaşayan birisiyim ben. Kağıthane Gültepe doğumluyum. Sefaköy'de ilkokulu okudum, Sefaköy Lisesi'nde liseyi bitirdim. Bahçelievler'de de Marmara Üniversitesi ekonomi bölümünü bitirdim. Buralıyım ve burada yaşıyorum.

Ulaşım için alternatifler sunulmalı
ANA arterlerde ulaşım artık çok zor. Ucuz ulaşım alternatiflerini belediyeler sunabilir yasaların el verdiği ölçüde. Bu tür kamusal hizmetler öne alınmalı. İnsanlar ucuz ve kamusal hizmet bekler belediyelerden.

turgay özcan

Ben istedim oldu mantığı yanlış
BURADA bir plan vardı Hava mânia 6,50'den iki kattan yüksek bina yapılmazdı. Şimdi onu serbest bıraktılar. Havaalanı kalkacak diye. Fakat buranın alt yapısı 6,50'ye iki kata göre hazırlanmış durumda. Şimdi bir anda 5 kat ve üzeri yapıldığında aynı yollar aynı araçlar insanlarımıza yetmeyecek. Kaş yaparken göz çıkartılmamalı.  Bunlar teknik işlerdir. Ben böyle istiyorum diyerek Bir şey düzeltilemez ya da engellenemez.

Belediye başkanı da bu alanın yeşil alan kalmasını istiyordu. Siz mecliste iktidardan yeterli desteği görebildiniz mi?
Konuşurken yeşil alan kalsın diyorlar ama en son yapılan meclis toplantısında o alanın içerisinde belediyeye ait 5 bin metrekarelik bir alanı satışa çıkardılar. Özel eğitim alanı adı altında plan değişikliği ile satışa çıkardılar. Yani orayı kent parkı yapmak isteyen bir anlayış oradan satış yapmayı düşünmez. Söylemle eylem arasında tutarsızlık olduğunu görüyoruz. Biz artık büyük kentlerde, büyük metropollerde belediyeye ait alanların satışını değil, tam tersine kamusal alan yaratabilmek için kamulaştırılmlaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mahallemizde park, otopark yapılacak yer kalmadı. Her taraf keşmekeşlik içinde. Tam tersine belediye arsa üretmelidir. Olmayan şey üretilmez. O zaman kamulaştırma yapacaksınız. Eskimiş binaları kamulaştıracaksınız hak sahiplerine haklarını teslim edeceksiniz. Oralardan da kamusal alanlar üreteceksiniz. Doğru bulmuyoruz Küçükçekmece'nin bütçesinin bu tür şeylere ihtiyacı yoktur. Çünkü yeteri kadar bütçesi vardır. O bütçe ile de Küçükçekmece fevkalade iyi yönetilebilir düşüncesindeyiz.

Eğitim sistemimiz yetersiz
Gençler için neler yapacaksınız. Özellikle uyuşturucu konusu gündemde iken..
.
Bu sorunun altında eğitim sisteminin yetersizliği yatıyor.  Laik ve demokratik bir eğitim verilmiyor çocuklarımıza. Uyuşturucu yaşı ilkokullara kadar inmiş. Bunlar toplumsal ahlak ve kültürle alakalıdır. Bunlar durup duruken olmuyor elbette. Ülke ve yerel yerler doğru yönetilmeyince oralarda boşluklar oluştu. Yani gördüğünüz her boş alana gökdelen dikmeyi düşüneceğinize bu insanları topluma kazandırma, onlara alan açıp imkân vermek üzere çalışmalar yapsanız o metruk alanlarda tinerci filan olmaz. Aynı metruk alanlar bizim çocukluğumuzda da vardı ama bizim aldığımız eğitimde bağımlılığın yeri yoktu. Bu eğitim sisteminin yaz boz tahtasına dönmesi, sınava girerken sınav sisteminin değiştiriliyor olması bunların temel sebepleridir.

Alternatif güzergâhlar belirlenebilir
Diğer sorunları nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?

Küçükçekmece'de en büyük sorunlardan bir tanesi trafik sorunu. Bunun için öncelikle trafiğe yeni yüklemelerin önlenmesi gerekir. Boş gördüğünüz her alana AVM'ler ya da binalar yüklemek trafik sorunlarının üzerine yeni sorunlar ilave etmek anlamına gelir. Önce bunu durdurmak lazım. Örneğin Halkalı Caddesi Projesi mahkeme tarafından durduruldu. Orada sanayi alanları konut ve ticaret alanları haline dönüştürüyorlar. Orada binlerce insan çalışırken iş ve emek üretirken şimdi oralar ranta teslim ediliyor. Allah'tan mahkeme planları iptal etti. Belediye yeniden planları geçirmeye gayret ediyor, biz de buna muhalefet ediyoruz. Burada çalışan insanların alanlarının yok edilmemesi gerekiyor. Bunlar yok edilirken aynı zamanda da trafik dahil diğer bütün sorunları üst üste getiriyor. Bu cadde 50 yıldır aynı genişlikte ama 50 yıldır o caddeye 50 kat yoğunluk arttırıldı. Bunların artık durması lazım. Ama devamında teknik bir çalışmadır. Bazı yollara alternatif güzergâhlar açılarak orta ve kısa vadede çözülebilir.

Yerinde dönüşüm şart
CHP iktidara geldiğinde kentsel dönüşüm nasıl gerçekleştirilecek?

Kentsel dönüşümü bir rant anlayışına dönüştürdüğünüzde ortaya başka sonuçlar çıkıyor. Ama en nihayetinde vatandaş bundan olumsuz etkileniyor. Mahalle kültürü diye bir gerçek var. İnsanlar 40-50 yıl yaşadığı mahalleleden başka bir yere kentsel dönüşüm davasına uzaklaştırılmamalı, gönderilmemeli. Kendi mahallesinde yaşamaya devam etmeli. Bunun için yerinde dönüşümü doğru buluyoruz. Belediyenin imkânları vardır, olanakları vardır. Orta ve uzun vadeli kredilerle, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası fonlarından yardım alınabilir. Böylelikle yerinde bir dönüşümle o mahallenin insanlarının depreme karşı dayanıklı evlere sahip olmasını sağlayabilliriz. Daha uygar ortamda yaşanılabilir konutlar haline dönüştürebilirsiz. Bu işe rant gözüyle bakıldığında bugün oturduğumuz evlerimizde elimizden alınır, oralara rezidans dikmeye kalkarlar. Bunun sonu yoktur. İnsanlar zaten belli memleketlerden göçerek gelmişler buradan da başka bir yere göçecek halleri yoktur. Dolayısıyla biz kesinlikle bu kişisel rantı kamusal ranta dönüştürecek anlayış çerçevesinde yerinde dönüşüm sağlıyoruz.

Kentsel dönüşümde mağdur olanlar sizlerle görüşüyor mu? Dertlerini anlatıyorlar mı?
Tabii ki sıkıntılarını bizlere de aktarıyorlar vatandaşlarımız. TOKİ'nin kuruluş amacı dar ve orta gelirli insanları konut sahibi yapmaktır. Ama TOKİ daha çok belli bir gruba daha çok rant elde edebileceği arazileri toplayıp tahsis etme pozisyonu almış. Şimdi insanları yaşadığı yerden alıyorlar. Yaşadığı yere bir bedel biçiyorlar. Bu bedelin üzerine başka bir yer verdikleri zaman aradaki farkı faiziyle borçlandırıyorlar. İnsanlar hem yerinden olyuor hem de kendisi ev sahibi iken kiracı, taksit ödeyen konumuna düşüyor. Bununla ilgili hukuk komisyonumuz var. İnsanlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Emekli lokalleri gerekli
Küçükçekmece'de belediye başkanlığını CHP alırsa ilk ne yapılması gerekir?

Belediyeciliğin ilk amaçlarından biri insanların hayatını kolaylaştırmaktır. Onların hayatını kolaylaştırabilmek için kamusal alanların, ücret ödemeden hizmet aldığı alanların çoğalması gerekir. Altyapı v.s. zaten belediyenin görevi. Küçükçekmece artık yaşlanan bir nüfusa sahip. İnsanlarımızın çoğu emekli ve kahveye gittiğinde çay ısmarlamakta bile zorlanan vatandaşlarımız var. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı gibi belediyeler emeklilerin kolayca gidip oturabileceği, sohbet edebileceği, çayı ucuza alabildği lokaller oluşturulmalı. Elektrik, suyunu, doğalgazını belediye karşılar. Böylelikle emekli ve yaşlı nüfusumuz bundan faydalanabilir.

Türkiye'nin mayasıyla oynandı
Anayasa referandumunun ardından CHP nasıl hareket edecek?

16 Nisan referandumunda Türkiye'nin mayası ile oynandı. Esasında bir halk olma özelliklerimizi ortadan kaldıracak bir anayasa referandumuna mecbur bırakıldık. Bu seçim bizim açımızdan meşru değil. Biz 2019'da Türkiye'yi normalleşmeye götürecek, demokratik parlamenter sisteme geri döndürecek Kasım 2019 seçimlerinde pozisyon alacağız. Buna bütün parti kadrolarımız inanmış durumda. Biz 2019 seçimlerini ülkemiz insanlarının lehine yapmak için her şeyi yapmaya hazırız onun için görev başındayız.

Türkiye'de adalet yok
Hak, hukuk adalet diyerek yürüdünüz. Peki Küçükçekmece'de adalet var mı?

Türkiye'nin hiçbir yerinde hak, hukuk, adalet yok. Kentimize karşı yapılan saldırıları mahkemeye götürdüğümüzde yüksek meblağlı harçlarla karşı karşıya kalıyoruz. 10 davadan ikisini açabiliyoruz. Çünkü kente karşı işlenen suçlarla ilgili toplumsal menfaat gözetilererk açılan davalarda harç parası alınmaması gerekir. Biz dünya kadar dava açacak konu var ama yükümlülüğü fazla. Demek ki adaletli değil. Düşük gelirli insanları kurumların dava açma hakkı olmuyor.

Demokrasi muhtarlıklarda başlar
Muhtarlara neler söylemek istersiniz?

Biz demokrasinin en önce başladığı yerin muhtarlıklar olduğunu düşünüyoruz. Doğrudan orada yaşayan insanların seçtiği kişilerdir. Ama muhtarların artık evrak memuru gibi değildi çözüme katk sunan bireyler olmasını istiyoruz. CHP iktidarında muhtarların pozisyonunu daha güçlü hale getireceğiz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *