İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Köy enstitüleri yerine Öğretmen Üniversitesi

Köy enstitüleri yerine Öğretmen Üniversitesi

Köy Enstitüleri Projesi bir grup akademisyen tarafından modernleştirildi. "Nitelikli üretken öğretmen yetiştirme projesi"  25 Mart Cumartesi günü Çanakkale’de kamuoyuna bir söyleşi ile duyurulacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Projede “Türkiye’de bir an önce kapsamlı, bilimsel, Türkiye şartlarına uygun, uygulanabilir, bir Eğitim Reformu yapılması zorunludur, acildir. Böyle bir reformun geciktirilmesi Türkiye için büyük kayıplara yol açacaktır” denilerek 14 Mayıs 2023’de yapılacak seçimlerden sonra gelecek yeni iktidara eğitim sisteminin temel direği öğretmenlerim nasıl yetiştirilmesi gerektiğine yönelik önerilerde bulunuldu.

Türkiye’de öğrencinin, velinin, halkın “yeni çağın olanaklarından yararlanarak daha iyi yaşama” özlemini gerçekleştirmeyi amaçları arasına koyan bu proje, ezberledikleriyle cevap veren değil, öğrendiği bilgiyi kullanan, soran ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmeyi başaracak öğretmeni yetiştirecektir.

Öğretmen Üniversitesi kurulmalı

Önerilen projede bu amaçla kurulacak Eğitim Üretim Öğretmen Üniversitesin”e (EÜÖ Üni.) hazırlık eğitimi verilen lisede ve de bizzat üniversitenin kendisinde bilgiyi edinmek kadar, o bilgiden çıkarımlar yapabilmek esas olacaktır. Aynı zamanda bu okullarda bilgiyi kullanma becerisi kazanmış, kendi hayatında da değişmiş gelişmiş, özgür fikirli, vicdanı bağımsız öğrenciler ve öğretmenler yetiştirilecektir. Ayrıca EÜÖ ÜNV.’de eğitim gören öğrenciler, öğretmen olduktan sonra görev yaptıkları bölgede halkın arasına karışacaktır. Üretim yapılan her alanda yapay zekâ ve dijital teknolojilerden (endüstri 4.0 vb.) yararlanarak, içinde bulunduğu toplumun seviyesini yükseltecek, üretimi arttıracak çalışmalar içinde bulunacaktır. Toplumun pozitif yönde değişip gelişmesine katkıda bulunarak, öğrendiklerini görev yaptığı bölgenin halkına aktaran üretken bir öğretmen olacaktır.

 

Eğitimde hemen reform

Projeyi kaleme alan Mustafa Özdemir, eğitimin iyileştirilmesinin sistemde adalet sağlayacağına ve yoksulluğu önleyeceği ifade ederek, dünyada eğitim sistemi kötü olup da gelişmiş ülke ya da eğitim sistemi iyi olup da geri kalmış bir ülke olmadığını, Türkiye’de bir an önce kapsamlı, bilimsel, Türkiye şartlarına uygun, uygulanabilir, bir Eğitim Reformu yapılması zorunlu ve acil olduğuna dikkat çekti. Özdemir, böyle bir reformun geciktirilmesinin Türkiye için büyük kayıplara yol açacağını söyledi.

Özdemir, EÜÖ Üniversitesi Projesi’nin, Türkiye için zorunlu ve gerekli hale gelmiş, kapsamlı, bilimsel genel eğitim reformu içinde, nitelikli üretken, laik eğitimi içselleştirmiş 21.yy/dijital çağın öğretmenini yetiştirmesine ve Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine, modernleşmesine çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Söyleşiye davet

Özdemir, 25 Mart Cumartesi günü Saat 14.00’de Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisi Ercan Adsız Konferans Salonu’nda projenin detaylarını açıklayacaklarını belirterek, Ozan Özhan, Nihat Tarakçı ve kendisinin katılacağı söyleşiye, eğitimcileri ve konuya ilgi duyan herkesi davet etti.

söyleşi afişi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *