Bakırköy Carusel AVM'de düzenlenen Kadına Şiddete Hayır Etkinliği'nin ev sahipliğini yapan KADGÜÇDER Başkanı Fatma Duman, Türkiye'de kadına karşı şiddetin bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. 15 sivil toplum örgütünün de katıldığı etkinlikte; İşte Kadın Derneği, Ev Eksenli Çalışan Kadınlar ve Sosyal Haklar Derneği, Çorbada Tuzun Olsun Derneği, Vizyoner Kadınlar Derneği, Develi ve Yöresel Kültür Dayanışma Derneği, Tüm Kalkınma İş Adamları ve Girişimciler Derneği, Ardahan Dernekler Federasyonu, Tokat Konfederasyonu, Samsun Dernekler Federasyonu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Dernekleri Konfederasyonu, İdeal Yaşam Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ile çok sayıda dernek de bulundu.
284 kadın öldürüldü
Şimdiye kadın çok sayıda kadının öldürüldüğünü de anlatan Duman, “1960 yılında özgürlük ve eşit yaşam için verilen bu mücadele bugün hala devam etmektedir. Kadınlar maalesef ki hala, özgürlüklerinin bedelini canlarıyla ödemektedir. Emine Bulut, Şule Çet, Merve Ünal, Müzeyyen Boylu ve daha niceleri. Resmi olmayan verilere göre erkekler 2019’un ilk on ayında en az 284 kadın öldürdü. Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturmaların yürütülmediğine, çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığına, artan kadın cinayeti davalarında halen haksız tahrik ya da iyi hal indirimlerinin failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığını görüyoruz” dedi.
Cezalar katı olmalı
Kadına şiddete karşı cezaların katı bir hal alması gerektiğini ifade eden Duman, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi dört temel başlıktan oluşmuştur: etkin soruşturma, önleme, koruma ve mağdur destek mekanizmaları oluşturma. Kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddetin faillerin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için titizlikle hazırlanmış uluslar arası bir sözleşmedir” diye konuştu.
Talepler etkisiz kalıyor
Duman açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinin nedeni toplumsal dönüşümün sağlanamamış olması ve şiddetin kaynağına odaklı çözümlerin geliştirilmemiş olmasıdır. Devletin zihniyet dönüşümünü sağlayacak politikalar oluşturulmadığı gibi tam tersi kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslar arası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik talepler karşısında etkisiz kaldığını görüyoruz.” BARIŞ KIŞ
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *