İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara

İnat hikayeleri

Okunma Süresi: 2 dk

Sinema yönetmeni Reis Çelik'in çektiği filmler arasında bulunan "İnat Hikayeleri" adlı sinema filmini izlediniz mi bilmem ama inatçılığın, Fuzuli'nin"Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır. İlim insanın cehlini alsa da, hamurunda varsa eşeklik; baki kalır" sözünden farkı var mı? Takdiri sizlere bırakıyorum. Eşekten doğan sıpanın da iyi bir inatçı olduğunu bildiğimiz şu dünyada.
Konuya girmeden önce bir zamanlar ve halen devam eden kan davalarının başlaması ve devam etmesinin altında yatan nedenlere de bakmak lazım. Zira kan davalarında cehalet, inat ve "eşeklik baki kalır"anlamları yatar.
Kan davasına neden olanların toplum nezdinde cahil, dedikoducu, yerel mahalle ağzıyla fesatlık yaptığını da bilmek lazım. İnatçılığın altında dedikodu ve fesatlığın yarattığı psikoloji yatar. Ve bu iki sonuca muhatap olan taraflar inatlarıyla hata üzerine hata yaparlar. Hata yaptıkça da batarlar.Çünkü eşek sıpasından daha inatçı katırlaşma oldukça "Dağ dağa küser, bağdakinin bundan haberi olmaz."
Evet konumuza dönecek olursak Hindistan - Pakistan, Türkiye-Suriye ve Rusya - Ukrayna örneklerinde yaşanan inatlaşmanın ülkelere olduğu gibi o ülkelerde yaşayan insanlara da zarar verdiği, kar edenlerin de aradaki dedikoducu ve fesatlar olduğu diğer bir gerçektir.Ve bunun diğer bir adı da silah simsarlarının, diasporaların kazanımıdır. Kısacası Ardahan'lı Reis Çelik'in bölgede çekimini yaptığı ve bölge insanının hayatından bir kesit sunduğu "İnat Hikayeleri" adlı sinema filmini izledikçe bu filmin halen günlük hayatımızda hep var olduğu gerçeğini anlarız.. Kar edenler yukarıda da belirttiğimiz gibi aradaki dedikoducu ve fesatlardır.
Bunun sonucu olarak adı kan davası olan olaylarda boşu boşuna hayatlarını kaybeden insanlar olduğunu görürüz.. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *