Üniversite-sanayi işbirliği İstanbul Beylikdüzü OSB’de yerleşik Rapsodi Çorap fabrikasında Üniversite-Sanayi Sanat Buluşmaları kapsamında açılan bir sergi ile farklı bir boyuta taşındı. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. Hamdi Ünal Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, Prof. Dr. Ahmet Özol, Dr. Öğr. Üyesi Saim Engin Akdoğan ve Dr. Öğr. Üyesi Alev Çırpıcı’nın eserlerinin yer aldığı serginin açılışına Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafez Bakırcı, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda sergide eserleri olan Prof. Dr. Hamdi Ünal, Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Şebnem Ruhsar Gökçeli, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Tanış, CHP Arnavutköy İlçe Başkanı Özlem Kutbay, AK Parti Esenyurt Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Gazanfer Karakaş, Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD) Başkanı Ayla Erdim, İkitelli OSB Çorapçılar Sitesi Başkanı Kazım Özeren, İstanbul Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz, Türk Eximbank Avrupa Yakası Müdürü Coşkun Bal, Hazır Giyim İhracatı Geliştirme Derneği (HİGE-DER) Başkan Yardımcıları Galip Koyuncu ve Osman S. Günteki, Beylikdüzü OSB Başkan Vekili Haydar Özüren’in yanı sıra farklı ilçelerin belediye meclis üyeleri, sektörel dernek temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Farkındalık yaratmalıyız
Serginin açılışında konuşan ve aynı zamanda Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı da olan Rapsodi Çorap Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, etkinlikle sanayi ile sanatın buluşmasını ortaya koyduklarını belirterek, “Binayı tasarlarken ve yaparken insan odaklı, farklı ve farkındalığı olan bir yaklaşım ortaya koyduk. Üretimin yanında yaşam alanları ile birlikte geleneksel çorapların yer aldığı bir müze ve sanat galerisi de fabrikamızda yer alıyor. Bugün bir OSB’de sanayi ile sanatın buluştuğu bu etkinlikte çok değerli beş hocamızın eserlerini sergiliyoruz. Toplumun büyük fotoğrafında hepimiz birbirimizi beslemeli ve büyütmeliyiz. Kendi işimiz çorap, ancak toplumun diğer değerlerine de dokunmamız, katkı sağlamamız ve farkındalık yaratmamız lazım. Bu anlamda kurumumuzu daha farklı nasıl anlamlı hale getirebileceğimizin önemini bir sergi ile ortaya koymaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Geleceği gören gözlerimiz
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt fabrikanın bir sanat merkezi gibi olduğuna dikkat çekerek, “On binlerce yıldır medeniyetlerin kültür ve inançlarıyla bir arada birlik ve beraberlik içinde yaşadığı kadim bir coğrafyada bulunuyoruz. Ama maalesef bu kadim uygarlıkların öğretilerini iyi kullanarak üretim sektöründe çok başarı elde edemedik. Bir mühendisin üreteceği şeyler hayaliyle doğru orantılıdır. Sanatçılar bizim geleceği gören gözlerimizdir. Uzun süredir bu geleceği gören gözleri gözlemedik ve hayalimiz eksik kaldı. Bu çalışma sanatçıların, eğitimcilerin, öğrencilerin ve sanayicilerin işbirliği içinde olması açısından çok önemli. Bu süreci devam ettirirsek ciddi katma değerli ürünler yapacağız” diye konuştu.
Önemli bir basamak
Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Ünal ise “Etkinliğin en önemli yanı yıllarca özlemini çektiğimiz sanayi-üniversite yakınlaşmasının önemli bir basamağı olması ve bu bağı güçlendirmesi. Sonuç itibariyle hedefimiz insan ve insanın yetişmesi, istihdam edilmesi. Biz eğiteceğiz, sanayici istihdam edecek. Bu istidamda en önemli konu elemanın kalitesi, yeteneğinin artması. Bu gelişmeyi ilgili sektöründe iyi bir noktaya getirebilmek. Biz, sanayi ile sektörle yan yana durduğumuzda, yeni projeler ortaya koyduğumuzda bu ülkenin insan kaynağı çok daha iyi noktalara gelecektir” dedi.
Çok güzel bir örnek
Bölgedeki bir üniversite ile sanayi kuruluşunun işbirliğinin iyi bir örneğini gördüklerini kaydeden Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafez Bakırcı ise “Umuyorum ki, bu güzel işbirliğinin zaman içinde bir tarafı ve parçası olacağız. Bu etkinlik çok güzel bir örnek. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi. Sergide eserleri yer alan ve MHGF ile Beykent arasında iletişimi yürüten Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, üniversite-sanayi işbirliğinin 50 yıldır mücadelesini verdiği bir konu olduğuna dikkat çekerek, “Sanayi ile eğitimin bir arada ve bütün olarak önemli konulara parmak basması ve çözümlemesi çok önemli. Geçmişte iki taraf arasında ilişki daha aktifti. Değişik nedenlerle bu bağ zayıfladı. Aynı zamanda MHGF’de eğitim komitesindeyim. Şimdi bu bağı güçlendirmek için çalışıyoruz” diye kaydetti. Sergide eserleri olan bir diğer öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Özol da “Üniversitemizden kendi branşımızda arkadaşlarımızla bir sergi oluşturduk. Benim çalışmalarım daha çok resim görselli çalışmalar. Teknik olarak jüt, çuval gibi özellikli ipleri ve karışık teknikleri kullandım. Değişik etkilerle soyut, figüratif çalışmalar meydana getirdim. Firmanın sanata gösterdiği ilgiden dolayı çok memnun oldum” şeklinde konuştu. Fabrika içinde yer alan Rapsodi Sanat Galerisi’nde sergilerin yanı sıra farklı kültür-sanat etkinleri de düzenlenecek.
Okunma Süresi: 4 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *