İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İBB eski başkanı Kadir Topbaş tarafından 4 yıl önce iptal edilen 'Yedikule Bostanları Rehabilitasyon Projesi'ne onay verdi. İBB Meclisi’nden oy çokluğuyla geçen kararla Fatih’te bostanlar sisteminin günümüzde kadar yaşayan son örneği olan tarihi Yedikule bostanları Kentsel Tarım Parkı olarak projelendirilecek. Karara itiraz eden CHP adına konuşan Esin Hacıalioğlu, alanda yapılacak tesisleri eleştirerek “Bostan nereye yapılacak?” diye sordu.
Kentsel tarım parkı olacak
Geçtiğimiz yıllarda çevrecilerin protesto eylemlerine sahne olan Yedikule bostanlarına ilişkin 'Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan Projesi', İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda İBB Meclisi’nde, CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık AK Partili meclis üyelerinin oy çokluğuyla planlara işlendi. Mülkiyeti, Fatih Belediyesi, İBB, Vakıf, Maliye ve şahıslara ait olan ve Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı sınırları içinde kalan toplam 77 bin metrekarelik alan 'Kentsel Tarım Parkı' olacak.
Bostanlara yazık ediyoruz
Yapılan değişikliğe CHP Grubu adına karara karşı çıkan İBB Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, dosyanın etraflıca tartışılmak ve uzmanlardan görüş alınmak üzere geri çekilmesini istedi. Hacıalioğlu, “4 sene önce eski Başkan Kadir Topbaş planları geri çekmiş, gelen yeni plana da hep birlikte evet demiştik. Ama yine Yedikule bostanları imara açılmak için bir şekilde uğraşılıyor. Düzelmişti, neden tekrar bozuyoruz. Bostanlara yazık ediyoruz” diye konuştu.
Esin Hacıalioğlu'na cevap veren İmar Komisyonu'nun AK Partili başkanı Hadi Diler “Burada yapılması amaçlanan olay tarımsal faaliyetin devamı ve ateşsiz piknik alanı oluşturmak. Dokuya zarar vermeden çekim alanı oluşturmak” ifadesini kullandı. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan ise yapılacak projeyi anlattı.
Ayamama Deresi'nde yapalım
Tekrar söz alan CHP'li Hacıalioğlu, “Ben merak ediyorum; bu kadar fonksiyon koyuyorsunuz da bostan nereye yapılacak? Buranın özelliği tarihi bostan olması. Bu kadar vahim bir tablo olduğunu bilmiyordum, Temel Bey konuşunca şoka oldum. Evet İstanbul'da tarımsal çalışmalar yapalım ama burada değil. Mesela Ayamama Deresi'nin etrafında yapalım. Ya da başka yer bulalım. Neden bostanları bozuyoruz. Bir şeyi savunurken, kimse kimseyi kandırmasın. Bostan mostan kalmadı” diye konuştu. Karar konuşmaların ardından AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.
Yeni fonksiyonlar işlendi
Yapılan plan değişikliğiyle mevcut planlarda, kısmen park ve dinlenme alanları, kısmen orta yoğunlukta konut alanları ve kısmen açık spor alanı olarak görülen Yedikule bostanlarının bu fonksiyonu iptal edilip, parklar ve dinlenme alanları, yönetim merkezleri, açık otoparklar, yaya meydanları ve sosyal ve kültürel tesis alanları fonksiyonları işlendi. Yedikule bostanlarının bulunduğu alanda 2 adet korunması gerekli tescilli ahşap ve kagir sivil mimarlık eseri yapı bulunuyor. Teklife konu alan, İstanbul Kara Surları Dünya Miras Alanı sınırları içinde yer alıyor.
Vakıflar tekrar değerlendirecek
Vakıflar Genel Müdürlüğü, projeye ilişkin görüşünde imar planı tadilatlarını uygun görmediğini ancak eski eser tescilli, mülkiyeti Sultan Mahmudu Han Sani Vakfı’na ait 'Kulübesi Olan Bostan' vasfındaki alanı, mülkiyeti vakıfta kalacak ve akar niteliğini de devam ettirecek şekilde eski eserlerin bir kısmının restoran, kafe, kır bahçesi, rekreasyon alanı olarak diğer kısmının ise bostan olarak fonksiyon verilmesini öngören plan tadilatlarının kendilerine sunulması halinde konuyu tekrar değerlendireceklerini belirtti.
Bostanda neler olacak?
- Yedikule bostanları olarak bilinen alanın Kentsel Tarım Parkı olarak tasarlanıp, içinde Şifa Kafe, sera ve atölyeler, pazar alanı, ateşsiz piknik alanı, dinlenme alanları, farklı yaş grupları ve engelli çocuklar için oyun alanları, basketbol antreman alanları, bisiklet yolu, hasat lokantası, şifalı bitkiler ve çiçekli bitkiler fonksiyonları yer alacak.
- Seralarda, sebze üretim atölyesi, arıcılık, kompost, bahçe yapıları, geri dönüşüm ve ahşap ürün atölyeleri tasarlandı. Bostan ve üretim faaliyetleri için Pazar veri ve festival alanı bulunacak.
- Engelli kullanıcılar için de pazar alanı meydanında konuşlandırılacak tarım atölyesinde, yükseltilmiş bahçelerde bostan üretimi imkanı sağlanacak.
- Kütüphane ve derslikler, tohum bankası, çiftçilere ve bostanlara yönelik yapılabilecek eğitim, seminer ve toplantılar ile bostanlarla ilgili yayın ve tanıtıcı ürünlerin satışı için bir mekan ayrılacak.
- Proje alanı güneş panelleri ile kendi elektrik ihtiyacını da karşılayacak.
EMEK KARAKAŞ
Okunma Süresi: 4 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *