İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yemek Tarifleri Faydasını azaltıyor, sağlığı etkiliyor: Sebze nasıl pişirilir. Sebze pişirirken nelere dikkat edilir?

Faydasını azaltıyor, sağlığı etkiliyor: Sebze nasıl pişirilir. Sebze pişirirken nelere dikkat edilir?

Yemek pişirme rutininizde buna dikkat etmeniz sağlığınız üzerinde çok büyük bir olumlu etkiye sahip olacaktır. Gıdaların besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Sebzeleri pişirirken bu yaygın hatalardan kaçının.

Okunma Süresi: 3 dk

Vedat Baykal - Sebzeler, başka kaynaklardan elde edilmesi zor olan besin ve vitaminleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çoğu insanın bilmediği birçok ek fayda sağlar. Sebzelerin kalorisi ve şekeri düşüktür. Lif, vitaminler, mineraller ve hastalıklarla savaşan kimyasallar açısından zengindir. Aynı zamanda zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan harika bir antioksidan kaynağıdır.
Sebzeler; kalp hastalığı, tip 2 diyabet, bazı kanserler ve obezite riskinin azalması dahil olmak üzere birçok sağlık yararıyla bilinir. Ancak sebzelerin birçok faydasından yararlanmak isteyenler, onları pişirirken çok dikkatli olmalıdır. Maksimum besin değeri için sebzelerinizi nasıl hazırladığınız ve pişirdiğiniz çok önemlidir.
Sebzeleri en iyi şekilde pişirmek için bu alandaki en yaygın hataları bilmek ve bunlardan nasıl kaçınılacağını öğrenmek önemlidir. Bu sayede lezzetli ve sağlıklı sebze yemekleri hazırlayabilirsiniz. Bu gıdaların faydalarını en üst düzeye çıkarmak için diyetinizde hem çiğ hem de pişmiş sebzeleri değiştirebilirsiniz. İşte sebze pişirirken kaçınmanız gereken bazı hatalar...

e-nxta.webp

1- Sebzeleri kızartın: Kızartılan her şey lezzetlidir. Ancak sebzeleri kızartmak sadece doymamış yağları değil, aynı zamanda sağlıklı antioksidanları da yok edebilir. Daha az yağ kullanmak, lezzet ve gevreklikten ödün vermeden kalorileri ve yağları azaltır. Kızartmayı seviyorsanız kalitesiz yağ kullanmaktan kaçının ve zeytinyağı kullanın.

2- Bol sos kullanın: Sebzeleri fazla soslamayın. Sebzeler; Yüksek yağlı, yüksek kalorili kremalı soslar ve soslarla süslendiğinde, kısa sürede bir kalori bombası haline gelebilir. Kullandığınız kalorilere ve yüksek yağlı soslara dikkat edin.

3- Çok fazla sebze pişirmek: Sebzelerinizin pişme süresine her zaman çok dikkat edin. Patates gibi sebzeler çiğ olarak yenemez, bu nedenle iyi pişirilmeleri gerekir. Brokoli ve havuç gibi diğer sebzeler, pişirildiğinde güzel ve parlak bir renge sahip olmalı ve her zaman çok gevrek olmalıdır. Yani sebzeler fazla pişmemeli.

4- Pişirme suyunu dökün: Haşlanmış veya buharda pişirilmiş sebze yapmak için kullanılan suyu atmayın. Bu değerli bir kaynaktır. Pişmiş sebzelerin suları başta olmak üzere krema, çorba, çorba gibi ürünlerin hazırlanmasında kullanılabilir. Buğulanmış sebzelerin suyu başka yemekler için de kullanılabilir. 5- Çok fazla tuz eklemek:
Sebzelerin özel bir tadı vardır ve onları çok az tuzla tadabilirsiniz. Bu yüzden çok fazla tuz kullanmayın. Mutfak tuzunu deniz tuzu ve hatta sebzelerin lezzetini artıran baharatlarla değiştirin. Herhangi bir sebzenin baharat ve aromatik otlar içerdiğini unutmayın.

6- Sebzeleri tamamen kurutun : Çıtır çıtır kızarmış sebzeler yapmak ister misiniz? Pişirmeye başlamadan önce iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Islak sebzelerdeki nem, güveçte buhar oluşturarak sebzelerin yumuşama olasılığını artırır. Bu nedenle çıtır değildir. Sebzeleri kurutmak biraz zaman alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *