ZİRVENİN DÖRT ŞÖVALYESİ!

Fehmi KETENCİ 20 Nis 2018

Fehmi KETENCİ
Vay bee, yıllardır böylesine başa baş giden bir lig mücadelesine tanık olmamıştık.

       Sık sık lider değişiyor. Başakşehir, lig finalinin son beş haftasında zirveyi çok yakından takip eder durumda. Bu hafta deplasmanda Galatasaray’a 2-0 gibi net bir skorla kaybetmesine rağmen tüm takım olarak şampiyonluğa inanmış gibi görünüyorlar.

      Son hafta Galatasaray karşısında, şimdiye dek izlediğimiz o çok başarılı ve planlı, sistemli oynayan Başakşehir’den pek eser yoktu sahada. Zaman zaman Galatasaray’ın sahadaki hızına ayak uyduramayıp baskı altında kaldı ama, yine de Başakşehir kalan beş haftada lig şampiyonluğu mücadelesinden pek vazgeçmeyecek gibi.

      Galatasaray ise; Fatih Terim’in göreve gelmesinden sonra oldukça toparlanmış görünüyor. İyi ve etkili forvet hattıyla karşılaşmalarda öne çıkabiliyor ve zaman zaman rakipleri üzerinde yoğun baskı kurabiliyor. Hücum hattı böylesine etkin olan Galatasaray’ın orta saha ve savunma hattında pek istikrarlı olduğu söylenemez. Şimdilik, elindeki güçlü forveti Gomis’in cephede amansız savaşı ile rakipler üzerinde yoğun baskı kurabiliyor. Gomis atamasa da, yarattığı hücum ortamında diğer arkadaşlarının attığı gol veya gollerle zirve mücadelesini sürdürebiliyor.

      Lig zirvesindeki puan durumuna şöyle bir göz attığımızda; bu hafta Başakşehir’i kendi evinde 2-0  gibi net bir skorla deviren Galatasaray son beş haftaya, 60 puanla ligin zirvesinde giriyor.

      Bu hafta deplasmanda Galatasaray’a 2-0 yenilen Başakşehir ise, 59 puanla Galatasaray’ın ensesinde üçüncü sıraya yerleşti ve amansız takipte.

      Averajla ikinci sıradaki ise, Şampiyonlar Ligi macerasına nokta koyan, lig ve kupa mücadeleleriyle futbol dünyamıza dönen Beşiktaş, son hafta deplasmanda Akhisarspor’u  3-0 mağlup ederek puanını 59’a çıkardı ve zirve takibinde çok ısrarlı.

      Dördüncü sırada ise; bir süredir ne yapacağı pek belli olmayan, ama, özellikle deplasmanda aldığı seri galibiyetlerle zirve takibini ısrarla sürdüren, lider Galatasaray’ın üç puan gerisindeki Fenerbahçe var.

      Zirveyi kapmak için amansız bir mücadeleye giren bu dört takımın da şampiyonluk şansları var. Ve bundan sonraki karşılaşmalarda puan kaybetmeye tahammülleri yok. Bu dört takımın kalan beş maçına bakıldığında en kolay gibi görünen fikstürü olan Fenerbahçe. Ancak her ne olursa olsun, tüm karşılaşmalarını kazansa bile önündeki üç takımın puan kaybına bağlı bir beklentisi olacak. Son haftalarda, özellikle deplasmanda kazanmayı otomatiğe bağlayan ve zirve ile aradaki 6-8 puan farkı üçe kadar indiren Fenerbahçe de zirvedekilerin ensesinde ve bir an kaybedecekleri puan veya puanların avantajını yakalayabilir.

      Uzun yıllardır böylesine bir şampiyonluk mücadelesi görmemiştik. Zirvenin üç takımı birbirlerinin puan kayıplarını beklerken, tüm bunları hemen arkalarında takip eden Fenerbahçe zirvedekiler için bir başka korkulu rüya. Genel kanı; kolay olduğu söylenen fikstür avantajını ligin kalan beş karşılaşmasında kullanabilecek gibi bir tempo yakaladığı o şeklinde. Bu durum, zirveyi kovalayan Galatasaray, Beşiktaş ve Başakşehir için tam bir karabasan.

      Son beş hafta tam anlamıyla bir psikolojik savaş haftaları gibi görünüyor.

      Bu arada son haftalara yaklaştıkça, çoğunlukla karşılaşma sonucunu etkileyen hatalarından söz ettiğimiz hakemlerimiz daha iyi bir performans göstermeye başladılar. Daha dikkatliler ve hatalarını olabildiğince azalttılar. Bu güzel bir gelişme. Gerisi zirve ve şampiyonluk mücadelesi veren bu dört takıma kaldı.

      Evet son beş haftaya, puan tablosunda, zirvedeki ile dördüncü arasındaki üç puanın, başka bir deyişle, beşin birinde kaybedilecek bir karşılaşmanın sıralamada çok net değişime neden olacağı ölüm dönemecine giriyoruz.

      Şampiyonluk yolunda oldukça heyecan dolu beş hafta bizleri bekliyor. Bu dörtlüden biri ipi göğüsleyecek ama pek de kolay olmayacak