YURDUM MEDYASINA BİR GÖNDERME: BÜYÜK LOKMA YE AMA BÜYÜK KONUŞMA

Micheal KUYUCU 22 May 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Muhalefet partilerini inceliyorum ara ara, bana mı garip geliyorlar yoksa kendi argümanları mı bir garip diye bazen kendime soruyorum.

Muhalefet partilerini inceliyorum ara ara, bana mı garip geliyorlar yoksa kendi argümanları mı bir garip diye bazen kendime soruyorum. Muhalefeti ve medyasını da hayretle inceliyorum. Benim sahip olduğum sorunlar hariç her şeyi konuşuyorlar.

Yandaş medya ve muhalif medyayı ara ara takip etmeyi seviyorum. Çok samimi söyleyeyim her iki medyada o kadar samimiyetten uzak ki, o kadar benden uzak ki. Mesela benim markete gitme fobim başladı. Mesela ben işsizlikten hiç olmadığı kadar tırsmaya başladım. Mesela ben dışarıdan ders verdiğim bir üniversitede üç yıldır aynı ders saat ücretine ders veriyorum ve bir lira bile zam alamıyorum. Mesela arabamdan soğudum, araba sürerken eskiden gözüm yoldaydı şimdi gözüm benzin ibresinde. Mesela ekibimle her gün en az beş altı kez nerden nasıl para kazanırız diye kafa yoruyoruz. Ama ne yandaş ne de muhalif
basında benim bu düşündüklerimin hiçbiri yok arkadaş.

Yandaşın sadece Adı “Yandaş”
İktidar partisi bu yukarıda saydıklarımı en azından ucundan da kabul ediyor ve “düzelteceğiz” diyor. Yandaş medya olarak adlandırılan iktidar partisine yakın olan basının adı sadece yandaş. Öylesine saçma sapan haberler yapıyorlar ki hizmet ettikleri sisteme yarardan çok zararları oluyor. Muhalif basına da bakıyorum onlar da aynı. Halk TV ‘de yıllardır bitip tükenmek bilmeyen bir iç savaş. Fox TV’de ise hep aynı nakarat. Muhalif medyanın bir diğer özelliği de son derece küstah olması. Halkın derdini bile anlatırken öylesine aşağılayıcı bir dil, bir beden dili kullanıyorlar ki karşınızda dost mu var düşman mı anlamıyorsunuz.
Mesela geçen akşam Fox TV’de Doğan Şentürk, Çiğdem Toker, Murat Yetkin, Nevşin Mengü ve Deniz Zeyrek’in sunduğu olduğu “Orta Sayfa” programına takıldım. Bu aralar cuma akşamları muhalif basının argümanları nedir diye merak ettiğim için onları izliyorum. Bu beşlide Deniz Seyrek biraz daha soft muhalif, diğer dört gazeteci ise hard muhalif.

Muhalif medya sözde “Muhalif”
Muhalif olmak suç değil, olabilirler tabi, bana ne, size ne, kime ne? Ne isterseniz olun, benim derdime çare olan herkes benim için özeldir. Burada benim anlamadığım şey şu: Muhalefete soyunuyorsunuz tamam ama bir kez de benim derdime çare olacak bir şeyler söyleseniz.
Mesela programın açılış konusu Atatürk Havalimanının pistinin yıkılışıydı. Ne kadar
büyüttünüz ya bu konuyu. Aynı gün bir CHP’li arkadaşımla da konuşurken bana “işte Atatürk Havalimanını yıktırmayız .” bilmem ne gibi şeyler duyunca. Şöyle bir döndüm ona ve “ya usta” dedim, “sen iyi misin?” dedim. “Sen bana nasıl iş bulacağımı, nasıl parayı bulacağımı anlatsana” dedim. Orta Sayfa programı da aynen öyle. Tam otuz beş dakika boyunca Atatürk Havalimanının pistinin yıkılmaması gerektiğini konuştular. Şu an sizce Türkiye’nin en büyük
sorunu bu mu? İnanın Atatürk yaşasaydı çıkar “yıkın” derdi. Hatta o havalimanının yıkılıp modern bir tesis olmasını bile isterdi.

Benim derdime derman bulacak bir muhalefet çıkacak mı? Mesela şu an muhalif medyada olan gazeteciler ne zaman benim birincil sorunlarıma bir çözüm, bir fikir, bir umut verecek? Ben size söyleyeyim, böyle giderse hiçbir zaman!

Mesela diyorum, diyelim ki…
Merak ettiğim bir diğer konuda Fox Haber ile ilgili. “Orta Sayfa” adlı programda geçen cuma akşamı program boyunca iktidar partisini eleştirdiler. İşte Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de kamudan bir şey almayacakmış, biz niye Katar’la kardeşmişiz? Müslümanlık anlayışımız aynı değilmişiz, işte efendim Cahit Özkan’a fırça çekilmiş, iktidar partisi altı ayda bir sürpriz yapıyormuş, Nebati bakan ne yapacağını bilmiyormuş da filanda falanda.
Düşüncelerine saygı duyuyorum. Habercilik anlayışları muhalefet üzerine kurulu olabilir. Şu aralar, son dört beş yılda Türkiye’de muhalif oldunuz mu popüler oluyorsunuz. Onlar “tarafsızız” diyorlar ve Türkiye’nin sorunlarını gündeme getirdiklerini iddia ediyorlar. Bu konu Fox Haberin sorumluluğu, artısı da eksisi de onlara ait. Reytingleri de iyi. Zaten maaşları Amerika’dan geliyor, Türkiye’den de reklam alıyorlar, herhangi bir sorunları da yok. Sıfır reyting alsalar bile Amerika maaşlarını ödeyecek. Bu günümüz medyası için büyük bir konfor. Yani madden her şey tamam. Benim burada çok merak ettiğim bir şey var. O günün akşamında bir tweet’te yazarak bunu dile getirdim. Diyelim ki 2023 yılında Millet İttifakı iktidara geldi ve Cumhur İttifakı muhalefete düştü. Böyle bir durumda acaba Fox Haber yine muhalefet yapacak mı? Yoksa bu kez yandaşlık mı yapacak? Eğer muhalefet yapacaksa bugün yerden yere vurduğu AK Parti ile beraber mi hareket edecek? Eğer yandaşlık yaparsa bu durumda şu an savunduğu tarafsızlık ilkesine ne olacak? Fox Haber olası bir iktidar değişikliğinde yandaş olursa reytingleri de düşecek, olası bir iktidar değişikliğinde yine şu anki gibi muhalefet yaparsa o
zaman olası AK Parti’yi savunması gerektiği bir pozisyonda tükürdüğünü yalamayacak mı?
2023 seçimlerinde olası bir iktidar değişikliği sırasında Fox Haberin “tarafsızlık” stratejisinin akıbetini çok merak ediyorum.
Gazeteciliğe bu açıdan bakan bir medya grubu kalmadı. Kimse beni yemesin bu ülkede “tarafsız” basın diye bir şey kalmadı. Yandaşı ile muhalefeti ile medya çok büyük kumarlar oynuyor.
Atalarımızın lafı geliyor aklıma:
Büyük lokma ye ama büyük laf konuşma.
Bu kelamım bodoslama yandaşlık ve bodoslama muhalefet yaparak gazetecilik ruhunu yok eden tüm medyaya bir gönderme olsun.
Neyse yurdum medyamızı bir kenara bırakıp biraz müzik dünyasına bakalım.

Hakan Altun’dan 13 şarkılık albüm geldi
Hakan Altun yeni bir albümle müzikseverlerle buluştu. Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle yayınlanan; prodüktörlüğünü Hakan Altun’un, müzik yönetmenliğini Aydın Kara’nın üstlendiği Çok Ağlarız albümünde toplamda 13 şarkı yer alıyor.

Albümün ilk video klibi albümle aynı adı taşıyan Çok Ağlarız şarkısına çekildi. Sözü ve müziği Hakan Altun’a, düzenlemesi Sezgin Gezgin’e ait olan şarkının video klip yönetmenliği Kemal Başbuğ üstlendi. Herkes single yaparken Hakan Altun’un on üç şarkılık bir albüm yapması bence çok güzel. Ah keşke bir de bu albümler CD olarak da basılsa ve satılsa, insanlarda eskisi cd satın alsa.

Popun alternatif temsilcisinden yeni şarkı
Söz yazarı ve besteci kimliği ile dikkatleri çeken Merve Holefter kariyerinin 6. single
çalışması olan “Alınsam”ı müziksevere sundu. Türk pop müziğini alternatif yorumu ile zenginleştiren “Tuzlu Kahve”, “Maya”, “İstanbul”, gibi eserlerinin ardından sözü ve bestesi kendisine, aranjesi başarı aranjör Barış Engürlü’ye şarkı ile yoluna devam ediyor.

Azerbaycan’ın Spotify rekortmeni Türkiye’de
2021 Spotify Wrapped verilerine göre Azerbaycan’ın en çok dinlenen kadın şarkıcısı olan Hiss, yeni şarkısı “Şans” ile hem eski şarkılarına gönderme yapıyor hem de yeni fırsatlar için kapısını açık tutuyor.
Şarkısında Jay Aliyev’le güçlerini birleştiren Hiss, yaz aylarında dinleyiciyle buluşturacağı EP’sinin öncesinde melodisi ve sözleriyle dikkatleri çeken bu şarkısıyla hem Azerbaycan hem de Türkiye müzik listelerine meydan okumaya hazırlanıyor. Hiss ile Türkiye’de ilk yayınlanan şarkısı sırasında bir kısa röportaj yapma fırsatım olmuştu. Yetenekli, cici bir kız. Yeni nesli temsil ediyor. Yaşı küçük ama aklı fazlasıyla başında bir kız. Tarzı da farklı, Azerbaycan Eurovision’da da pop müzikte çok iyi işler yapabildiğini kanıtladı. Hiss ise bunun bir diğer örneği.

Gökçe Kırgız ilk kez dans etti
Bu Gökçe Kırgız olayı beni daralttı. İki kız çıkmış “ben gerçek Gökçe Kırgız’ım sen sahte Gökçe Kırgız’sın” diye birbirlerine çamur atıyorlar. Duyanda Apple markasının korsanla mücadelesi yapılıyor sanacak. Hangisi gerçek Gökçe Kırgız hangisi değil benim umurumda değil. Şahsen ilgilenmiyorum. İki kişi benzer isimlere sahip olabilir, aynı isimlere de sahip olabilir. İki insanda aynı isimle piyasada olsun iyi müzik yapan kazanacaktır. Bunun için ben bu iki Gökçe Kırgız’ın münakaşasını takmıyorum. Biri ufak tefek esmer Gökçe, diğeri uzun boylu sarışın Gökçe diyor geçiyorum. Bana müzikle gelin. Hangi Gökçe Kırgız’ın gerçek Gökçe Kırgız olduğundan çok hangi Gökçe’nin iyi müzik yaptığı önemli benim için. Burada da sarışın Gökçe daha iyi ilerliyor. Daha çalışkan daha hırslı. “Gel Gel” adında bir şarkı yapmış. Klipinde ilk kez dans etmiş, altı dansçı da ona eşlik etmiş. Bu şarkıyı Cuma günü yayınlayan Gökçe Kırgız hemen yeni şarkısı üzerinde çalışmaya başlamış.

Ege hangi klasiği cover’ladı?

Doksanlı yıllarda ardı ardına yayınladığı Akdeniz müziği ve Latin pop türünde şarkılarla müzik dünyasının önemli yorumcularından biri olmayı başaran Ege son dört, beş yıldaki müzikal arayışlarına sürpriz bir şarkı ile devam ediyor. Ege bu kez de çok sürpriz bir şarkı ile karşımıza çıktı. Şarkının adı “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz”. Çok uzun yıllardır yüzlerce yorumcu tarafından seslendirilen “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” şarkısını tekrar seslendiren Ege kendi yorumu ile günümüzde yaşadığımız toplumsal sorunlara bakmak isteyip belki de bakmaya cesaret edemediğimiz bir pencereden bakmamızı sağlarken, sanatında gücünü kullanarak, bugünün eleştirisini en çarpıcı şekilde yeni bir düzenleme ile yapıyor.

Kendi klibinde yer almadı
Tarkan destekli çıkışı ile müzik dünyasına bomba giriş yapmıştı, üstünde star ışığı var ama ruhunda yok. Yani star dünyasının dejenerasyonuna uyan bir kişiliği yok. Müziğe de kendisi de farklı. Emir’den bahsediyorum. Son yıllarda farklı işlere imza atarak pop müzikte farklı bir yerde olduğunu kanıtladı. Belki öyle ortalığı yıkmıyor ama güzel gidiyor. Emir yeni bir şarkı daha yapmış. Adı: “Gelme Yanıma” sözlerini Emir kendisi yazmış, müzik ise Ceyhun Çelikten’e ait. Emir klibinde bir parti konseptiyle karşımıza çıktı. Yalnız çok ilginç bir durum var bu klipte. Emir bu kez kendi klibinde yer almadı.