YONCA EVCİMİK FARKLI OLMANIN BEDELİNİ LİNÇLE ÖDEDİ

Micheal KUYUCU 12 Ara 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta sosyal medyanın konusu Yonca Evcimik'ti.

Ben bazen bu ülke medyasını anlamakta zorluk çekiyorum. Bunu Yonca Evcimik’e yapılan sosyal medya lincinde bir kez daha yaşadım.

Geçtiğimiz hafta sosyal medyanın konusu Yonca Evcimik’ti. Yani bir başka deyişle sosyal medyada linç edilen isim Yonca Evcimik’ti. Gerekçe ise yorumcunun 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” gününde yayınladığı “Güçlü Ol” adlı şarkısı oldu. İş, güç ve düşünce aleminde olduğumdan şarkının varlığını sosyal medyada yaşanan linçle öğrendim.

Şarkı sözü linci

Şarkı duyulur duyulmaz sosyal medyada şarkının sözlerine yönelik bir eleştiri ve linç operasyonu yapıldı. Ertesi birkaç gün ise ana akım medyada gazeteler lince devam etti. Eleştirileri hayretle okudum. Yazılı basında da Yonca’yı topa tuttular.

Bir Rap şarkı yapmış. Nakaratta bir melodi de kullanmış. Hoş bir melodi yakalamış, kafiyeli sözler de var. Yani özetle kötü bir şarkı olmamış. Şarkının linç edilme nedeni müziği değil şarkının sözleriydi:

Güçlü Ol

Ahlaksızlık, almış başını gitmiş

Dünyanın, çivisi çıkmış, mahvedilmiş

Edep ahlak terbiye yerlerde

Namusum acaba kimlerin elinde

 

Allah’ı, para olmuş hepsinin

Ama bu özgür irade, yine de hep senin

Erkeklerin her zaman hedefi belli

Ama kadının fendi erkeği yendi

 

Amcaların kolunda cillop çıtırlar

Hepsi çok şirin hepsi pıtırlar pıtırlar

Tamam amcalar hiç aynaya bakmazlar fakat

Belki kıza bakınca kendi kızını hatırlar

 

Baylar ve hanımlar

Ezilen ve ezdiren kadınlar

Üstümüze gelen tüm adımlar

Onlar erkek değil apaçık çoğu hadımlar

 

Baylar ve hanımlar

Ezilen ve ezdiren kadınlar

Yaptıklarınız sizi tanımlar

Artık silkelenin hadi kendinize gelin

 

Kadına çoluk çocuğa hayvana şiddet

Tecavüz dayak kesmedi mi sizi uyan artık hemcinsim

Sen kadınsın zekisin

Ama bazen de gerçekten aşırı cinssin

 

Bakma sevgilime be kadın çıkacak adın

Mesaj atma kocama, gözünü dikme ocağıma

Nasıl bozuldunuz böyle haydi söyle

Açarsan mahremini içeri girer işte öyle

 

Uçkuruna sahip çıkamayandan

Yeteri kadar çekmedik mi? Dik dur ahlaklı ol ki

Seni hak ettiğin gibi sevsinler

İşte bak bu kadın kadın gibi kadın desinler

Gerçek hayatı anlatan bir şarkı

Sözleri Yonca Evcimik yazmış, müzik ise Sirhot’a ait. Şarkının sözlerini defalarca okudum. Sosyal medyada ayaklananlara anlam vermek adına, sosyetik gazetelerin köşe yazarlarına anlam vermek adına inceledim. “Acaba” dedim, “Neye bozuldu bunlar?” dedim. “Bu sözlerin neresinde kadınlara hakaret var?” diye düşündüm. Bu metin ya da şiir ya da şarkı sözü, adını siz koyun. Yer alan tüm cümleler sokakta yaşanan gerçek olayları anlatıyor. Hem de o kadar doğru anlatıyor ki, okuduktan sonra ilk tepkim “vallahi de doğru demiş kız” oldu.

Bunlar yok mu?

Şimdi Yonca Evcimik’i eleştiren muhteremler, memlekette haksızlık başını alıp gitmedi mi? Ahlaki açıdan bakıldığında dünyanın çivisi çıkmadı mı? Erkeklerin yüzde 90’ının belki de daha fazlasının kadınlara yönelik hedefleri üç aşağı beş yukarı belli değil mi? Nereden para bulduğu belli olmayan amcalar ya da ayılarımız kollarına çıtırları almıyorlar mı ?

Peki, kadınlar zeki değil mi? Her cinsiyet gibi kadınlar da bazen de cins olmuyor mu? Allah aşkına evli adamları kandıran yoldan çıkaran kadınlar yok mu bu dünyada ve bu ülkede? Birbirlerinden sevgili ya da flört çalan kızlar yok mu? Zengin avcısı kızlar yok mu? Mahremini sosyal medyada açan kızlar yok mu? Tabii ki var. Olacak da. Bir elin tüm parmakları bir olamaz.

Peki yetmişli yıllarda, seksenli yıllarda, doksanlı yıllarda ve iki binli yıllarda bu yaşam tarzını seçen kadınlar yok muydu? Tabii ki vardı. Her zaman da olacak. Burada dikkat edilmesi gereken şey ne biliyor musunuz? Bu yaşam tarzını seçen kadınların her geçen gün nicel olarak artması. Yani yetmişlerde bunların sayısı 100 ise bugün 10 bin 100 oldu.  Yani kimse kusura bakmasın ama erkekler kadar kadınlar da ahlaki anlamda erozyon yaşıyor. Yonca Evcimik de bunu dile getirerek “artık yeter, uyanın, kendinizi erkeklere ve bu ahlak sınırları dışında olan hayata kaptırmayın” demiş. Biraz da ironi yapmış.

Bunlar yaşanmıyor mu? Ben mi rüya görüyorum yoksa siz mi? Yoksa ben başka bir dünyada ya da Mars’ta filan mı yaşıyorum?  Duyanda memlekette ahlak dört dörtlük sanacak. Bu şarkıyı eleştirenler Meryem Ananın evinde mi yaşıyor?

Efendiler bekaret yaşı düştü, ortalık para karşılığı bedenlerini satanlarla dolu. Hepsinin de hedefi aynı: Lüks hayat! Gidişat çok mu iyi? Yonca Evcimik’in anlattığı şeylerin hepsi sokakta yaşanan şeyler. Mesaj verdiği bu şarkısında da aynı zamanda hemcinslerini uyarıyor. İroni yaparak öz eleştiri yapıyor. Bu uyarıda hem anneler hem babalar hem de kadınlara “kendinize gelin” diyor. İlle de toplumsal mesaj içeren şarkılar yaparken “eller havaya, el ele tutuşalım, kadınları koruyalım, işte kahrolun erkekler, sev dünyayı” bilmem ne gibi klişe sözler mi kullanmak lazım. Klişelere yenik düşmüş insanların bunu anlamamasına bir anlam veremedim.

Yonca Evcimik popun devrimcilerinden biridir

Yonca Evcimik, müzik sektöründe devrimci bir solisttir. Türkiye’de popun adı bile anılmazken “Abone” ile çığır açtı. Anası ağladı o albümü yayınlatıncaya kadar. İlk single kaseti o yayınladı. Yurt dışına açılmayı unutmuşken o yurt dışına yönelik denemeler yapan ender kadın popçulardan biri oldu. İlk remix albümü yaptı. Yaptı da yaptı…. Bu kadın yenilikçi ve bir müzik devrimcisi. Onun için böyle bir şarkı yapmasını ben hiç yadırgamadım. Her zaman toplumun önünde olan Evcimik bir kez daha aykırı hareket etti ve toplumun üstünde bir davranış gösterdi. Yani Yonca’ya da böyle bir gerçekçi şarkı yakışırdı.

Yonca Evcimik eleştiriler üzerine “Ben zaten bu konular konuşulsun istedim. Ben kendimi taşın altına attım. Tepkiler umurumda değil. Bravo bana…” dedi ve “Bence mesaj yerine ulaştı amacımda bu farkındalığı yaratmaktı” diye ekledi. Bence de bravo Yonca’ya. Duyanda pornografik sözler içeren, kadınlara küfreden bir şarkı yaptı sanacak. Bu şarkıda hiçbir şey yoktur. Her kelimesi sokakta yaşanmaktadır. Erkeklerin sapıklıklarına ve kadın düşkünlükleri yani talep varsa buna takır takır yetişen bir arzda var. Bu arzı da kadınlar sunuyor. Yonca bu kadınlara seslenmiş ve tıpkı eski şarkısında dediği gibi bir kendinize gelin artık demiş.

1 TL’lik tazminat

Yonca o kadar delikanlı bir kız ki, eleştirilere aldırışta etmedi. Geri adım atmadı ve şarkısının arkasında da durdu. Hatta ona sosyal medyada eleştiri sınırlarının üstünde bir tonla laf atanlara da 1 liralık sembolik bir tazminat davası açacağını da açıkladı. Çok iyi yaptı. Hepsini bulamaz tabi ki ama birkaç tanesini versin mahkemeye.

Eskiden ağzı olan konuşuyordu, şimdi klavyesi olan konuşuyor. Konuşuyor ama boş konuşuyor. Hadi halk olayı anlamadı, ya da gaza geldi, linç oldu. Ey yazar tayfası size ne oluyor? Siz bu kadar dar görüşlü müsünüz de hepiniz ağız birliği ettiniz?  Bu linci yaparken ya hepiniz ortak çalıştınız, ya bu şarkıyı anlamayacak, analiz edemeyecek kadar ileri zekalısınız, ya da hepiniz hayatın gerçeklerinden kaçan sırça köşklerde oturan zavallılarsınız. Muhtemelen o köşeleri de Yonca’nın şarkılarında anlattığı yöntemlerle aldınız.

Yazık hepinize. Bu medya varken bu memleketin ahlakı da geriler, ekonomisi de geriler her şeyi de geriler…