RAMAZAN ÖZEL - II: ORUÇ VE NEFSE HAKİMİYET

İslâm inancında ibadetler zahiri olarak insanın Allah'a borcu olarak tanımlanır. Dolayısıyla inananlar ibadetleri yerine getirdiğinde Allah'a olan borçlarını ödediklerini düşünürler. Ancak ibadetlerin Allah'a olan borcu belirten zahiri anlamı dışında bir de batınî anlamları vardır: Her ibadet, eğer hakkıyla yapılırsa, insanın manevi gelişimi ve olgunlaşmasına katkıda bulunur. İbadet eden birisi, bu ibadetlerin manevi etkisini kendi üzerinde hissetmiyorsa, davranış ve eylemlerinde bir değişim gerçekleşmiyorsa, o zaman o ibadet çok da amacına ulaşmış sayılmaz.

Pazartesi 18 Mart 2024 03:00
BÜYÜME VE GELİR DAĞILIMI

Türk ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 büyüdü. ​Bununla birlikte gelir dağılımı emek gelirleri aleyhine 2020 yılından beri bozulmakta.

Perşembe 14 Mart 2024 00:00
RAMAZAN ÖZEL-I: MÜ'MİN VE MÜSLÜMAN KİMDİR?

Bu köşenin geleneğidir: Ramazan Ayı'nda her hafta Ramazan'a özel bir yazı yazarım. "Hocam, sen din adamı değilsin, iktisatçısın. Niye bunu yapıyorsun?" diyenlere söyleyeyim: Ben, evet, bir iktisatçıyım, üniversitede profesör ve ana bilim dalı başkanıyım. Ancak bunların ötesinde ben bir Müslümanım. Her Müslümanın üzerine düşen "emr-i bi'l ma'ruf ve nehy-i ani'l münker" yani "iyilikleri emredip / tavsiye edip, kötülüklerden uzaklaştırmak" benim de üzerime farzdır. Aynı zamanda Ramazan Ayı'nda sahip olduklarımızı sahip olmayanlarla paylaşmak en önemli vazifedir. Benim de en büyük varlığım sahip olduğum bilgidir. Bu bilgiyi paylaşmak, iyilikleri tavsiye edip kötülüklerden sakındırmak isterim.

Pazartesi 11 Mart 2024 09:40
BÜYÜYEN TÜRKİYE'DE NİYE CÜZDANLAR KÜÇÜLÜYOR?

Bugün sizlerle son açıklanan büyüme verileri hakkında görüşlerimi paylaşacağım. Mahallede, çarşı pazarda, okulda beni tanıyan herkesin sorduğu soru şu? Türkiye büyüyorsa benim cüzdanım nasıl küçülüyor? Tabii burada kastedilen fiziki anlamda cüzdanın küçülmesi veya parasal değer olarak maaş ve gelirlerin azalması değildir: Maaşlı çalışanlar, küçük esnaf ve emekliler reel satın alma güçlerindeki azalmadan şikayetçiler. Dilerseniz ilk önce büyüme verilerini özetleyeyim. İlk önce harcama kalemlerine göre, daha sonra da üretim sektörlerine göre büyümenin nasıl gerçekleştiğini ele alalım. Sonra yorumlarız.

Pazartesi 04 Mart 2024 03:00
İSTANBUL SEÇİMLERİ NE OLUR?

Geçen yazıda makro iktisadi politikaların istikrara kavuşması için Mart 2024 seçimlerinin sonunu beklememiz gerektiğini söylemiştim.

Perşembe 29 Şubat 2024 03:00
ENFLASYON PROGRAMI VE YEREL SEÇİMLER

Perşembe günü Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Politika faizi yüzde 45'te sabit tutuldu. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini de sabit tutuldu: Yüzde 36. Bu tahminin üst limiti de yüzde 42 düzeyinde sabit olarak devam etmekte. Bugün öncelikle Merkez Bankası'nın faiz kararına değinip yorumlayacağım. Daha sonra ise bu politika tercihinin kritik noktası olan yerel seçimler ile ilgili tahminlerimi ve alternatif senaryoları değerlendireceğim.

Pazartesi 26 Şubat 2024 11:00
MODERN PARA TEORİSİ (MPT) - II

Pazartesi günü Modern Para Teorisi'ni anlatmaya başladım. Bu Teori geleneksel Keynesgil argümanları modern finansal piyasalar ortamında yeniden canlandırmayı amaçlayan bir teori.

Cumartesi 17 Şubat 2024 11:20
MODERN PARA TEORİSİ (MPT)- I

Türkiye'de benim Nebatieconomics dediğim, Sayın Nebati'nin heterodoks olarak lanse ettiği özünde seçim kazanmaya odaklı bir popülist strateji olan Türkiye Ekonomi Modeli'nin uygulanmaya başlaması ile birlikte sosyal medyada da bazı akademisyen arkadaşlarımız bizim geleneksel bakış açımıza göre anlaşılmaz bazı ifadeler ve önermeler savunmaya başladılar.

Pazartesi 12 Şubat 2024 03:00