Maçahela'nın Biyolojik Yapısı

Maçahela Havzası (Camili); yöre halkı ile doğanın uyum içerisinde yaşadığı ender yörelerdendir. Öyle ki; saf Kafkas arısı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ horozu, kırmızı benekli alabalığı, boz ayı, çakal ve geyik yerel halka uyum içinde yaşıyor. Bu birlikteliğe bulut denizleri eşlik ediyor. Ve elbette yüzlerce çiçek türü ve ağaçlar görselliği tamamlıyor.

Pazartesi 31 Temmuz 2017 13:05
Masalsı Bir Coğrafya; Maçahela

Maçahela'yı anlamak için içinde bulunduğu Kafkas coğrafyasını ve kültürünü iyi bilmek gerekir diye düşünüyorum. Kafkasya, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında doğudan batıya doğru uzanan 1200 km'lik sıradağların ismidir. Elbruz (5642 m) ve Kazbek (5033 m) dağlarında gökyüzüne ulaşan Kafkasya, 110 ile 180 km arasında genişliğinde uzanan coğrafi açıdan çok çeşitlilik gösteren bir bölgedir.

Pazartesi 24 Temmuz 2017 15:10
Maçahela Biyosfer Rezervi

UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, kurulduğu günden günümüze; dünyadaki doğal ve kültürel miras alanlarının, biyosfer rezervlerinin korunması, yönetilmesi konusunda çeşitli sözleşmeler ve stratejiler geliştirmiştir.

Çarşamba 19 Temmuz 2017 00:00
'Kyberis'ten Kıbrıscık'a

Bolu Belediyesi adına 4 yıl çalışma yaptığımı daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Hatta Bolu'nun şehir mottosu olan 'Tabiatın Kalbi', sevgili dostum, orman mühendisi Mehmet Tokcan ile birlikte kaleme aldığımız kitabın ismi olduğunu da yazmıştım.

Pazartesi 10 Temmuz 2017 09:05
'Geçmişteki Geleceğimiz Safranbolu' ve Mimar Yavuz İnce

Aslında bu metni iki yıl evvel kaleme aldım. Metni Sırtçantam Dergisi'nin internet sitesi (www.sirtcantam.com.tr) üzerinden de yayımladım. Aradan geçen iki yıllık zaman içerisinde maalesef Mimar Yavuz İnce'yi de kaybettik. Kendisini rahmetle anıyorum, Safranbolu için yaptıkları hiçbir zaman unutulmayacak eminim…

Cumartesi 01 Temmuz 2017 22:25
Bursa'nın Jeomorfolojik Yapısı

Yeşil Bursa olarak anılan bu coğrafya, çok özel bir coğrafyadır. Yeşildir Bursa, zümrüt yeşili. Mavidir Bursa, aynı zamanda turkuvazdır, erguvandır. Bal sarısıdır Bursa. Narçiçeği, kiraz çiçeği, şeftali çiçeğidir Bursa. Evliya Çelebi'nin beş kez ziyaret ettiği bir şehirdir Bursa.

Perşembe 29 Haziran 2017 16:25
İvriz Kaya Anıtı

Konya'nın Ereğli İlçesi İvriz Köyü'nde bulunan Geç Hitit Sanatı'nın önemli eserlerinden biri olan anıtın üzerinde bu satırlar bulunuyor. İvriz Köyü'nde bulunan anıt literatüre 'İvriz Kaya Kabartması' olarak geçmiş.

Pazartesi 19 Haziran 2017 20:50
Kocaeli'nin Su Kaynakları -5

​Kocaeli su kaynakları ile ilgili olarak bu beşinci ve son yazım. Bu yazı dizisi ile Kocaeli'nin su kaynaklarını tanıtmaya çalıştım. Özellikle bilmemiz gereken konu şu; su konusu, içersinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli konusu. Su ile birlikte ekilebilir tarım alanları ve atalık tohumlar da çok önem taşıyor.

Cumartesi 10 Haziran 2017 23:05