'YAŞASIN OLİMPİZM RUHU'

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
1960'dan bu yana Yaz Olimpiyat Oyunları'nın hemen arkasından olimpiyat düzenlenen kentte bir de Paralimpik Olimpiyat düzenleniyor, bir de Kış Olimpiyatlarının Paralimpik'i var ki o da 1976'dan bu yana kış olimpiyatlarının ardından düzenlenmekte.

Japonya’da bugün siz bu satırları okuduğunuz saatlerde Tokyo-2020 Olimpiyat Oyunları’nın ikinci devresi olan Paralimpik Oyunları başlıyor.

1960’dan bu yana Yaz Olimpiyat Oyunları’nın hemen arkasından olimpiyat düzenlenen kentte bir de Paralimpik Olimpiyat düzenleniyor, bir de Kış Olimpiyatlarının Paralimpik’i var ki o da 1976’dan bu yana kış olimpiyatlarının ardından düzenlenmekte.

Bizim ülkemizden bu sene 43 erkek, 44 kadın olmak üzere 87 paralimpik sporcu 13 branşta Ay Yıldızlı forma ile mücadele edecek. Paralimpik Oyunlar’da ilginç sonuçlar alıyor oyuncularımız, bu sene de okçuluk, atletizm, golbol, atıcılık, yüzme, masa tenisi, taekwondo, tekerlekli sandalye basketbol, tekerlekli sandalye tenis, tekerlekli sandalye eskrim, halter, judo ve badminton branşlarında “biz de varız” diyecekler hayırlısıyla. Seneye de Pekin’de Kış Paralimpik Oyunları var ama bizim o taraklarda pek bir bezimiz yok maalesef. Kış olimpiyatları bize biraz uzak niyeyse!

Gene saat farkından dolayı sabaha karşı televizyonların başına geçip paralimpik sporcularımızı can-ı gönülden destekleyeceğiz. Mesela bu gece yarısından sonra -Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece-ilk olarak yüzücü kızlarımız havuzda olacak. Hemen ardından masa tenisçilerimiz ilk maçlarını yapacaklar ve golbol takımımız Japonya karşısında olacak. 5 Eylül’e kadar da böyle birçok müsabaka izleyeceğiz yüreğimiz ağzımızda, ha gayret oğlum, ha gayret kızım, haydi bizim takım diyerek.

Paralimpik İngilizce engelli anlamında kullanılan “paralyzed” ile olimpic kelimelerinden türetilmiş aynı zamanda Latince eşit anlamında parallel sözcüğünün ilk iki hecesi ile olimpic’in son iki hecesi ile de aynı yere varıyoruz aslında ve gönüllerin olimpiyatı olarak görülüyor sporseverler arasında.

Paralimpik oyunlar İkinci Dünya Savaşı sonrası savaş gazisi İngiliz askerler tarafından 1948 yılında başlatılmış ve 1960’da Roma’da ilk kez IOC kanatları altında düzenlenmiş, her geçen sene de daha gelişmiş, genişlemiş ve heyecanla izlenir olmuş.

Toplamda 175 sporcu ile katıldığımız oyunlarda bugüne dek; 6 altın, 7 gümüş, 10 bronz madalyamız var.

Başta bizim sporcularımız olmak üzere tüm paralimpik sporculara olimpiyatlarda başarılar diliyoruz. Yaşasın spor, yaşasın olimpizm ruhu.

Özür ve düzeltme

Üzülerek gördük ki; geçen Salı günkü yazımızın sonlarında yaptığımız bazı sosyolojik tespitler ve kullandığımız tabirler Eyüpsporlu dostlar tarafından yanlış anlaşılmış. Bundan dolayı hem okurlarımızdan hem de Eyüpsporlu taraftarlardan özür diler, Eyüpspor’a PTT 1. Lig’de başarılar dileriz.

PS: 26 Ağustos Malazgirt Zaferimiz ve 30 Ağustos Büyük Taarruz Zaferimiz kutlu olsun.