YARINLAR OLA HAYROLA!

Fehmi KETENCİ 03 Oca 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Dilerim bir sabah uyandığımızda yaşadıklarımızı unutabiliriz!..."

      “Sağlık Bakanı’nın son uyarılarına baktığımızda son varyantlardan Omicron’da şu an gelinen durum eskisinden çok daha belirsiz gibi ve de yayılma hızı açısından eskisinden çok daha kötü. Gelecek günlerde neler olabilir hiç belli değil. O nedenledir ki, önlemleri gevşetmeden aşı konusunu ihmal etmeden üzerimize düşeni mutlaka yapmalıyız.

      Dilerim bir sabah uyandığımızda yaşadıklarımızı unutabiliriz!...”

      Bu giriş paragrafı olarak yazdığım bir iki cümle, geçen haftaki yazımın girişiydi. Baktığımızda, durumumuzda değişen bir şeyler olmadığı gibi koranavirüs konusunu iyice kanıksamaya başladık. Varyantlar ise iyice alışkanlık yaptı. Yine son açıklanan bilgilere göre Omicron adlı yeni varyant ülkemizde kısa sürede hızlı bir yayılma gösterdiği söyleniyor. Bu yayılma özellikle, on altı milyondan fazla yerleşik nüfusun yaşadığı, gün içinde konuk olarak gelenlerle yirmi milyona yakın insan hareketinin olduğu İstanbul, yeni varyantın ençok sevdiği illerden biri durumunda.

      Bu bilgiler Sağlık Bakanı’nın son açıklamalarından anlayabildiklerimiz. Yine söylenenlerde ve sağlık bilimcilerin söylediklerinden anlayabildiklerimizden, Omicron Varyantı’nın gidişatında öyle fazla ağır vakaların varlığından söz edilmiyor. Yine açıklananlara göre, hastanelere yansıyan vakalardaki artışın yüzde dört oranında olduğu şeklinde. Uzmanların dile getirdiklerine göre Omıcron, ağır vakalara yol açma konusunda çok öne çıkmıyor.. Ancak, ne olursa olsun, koronavirüsün en hızlı yayılabilen ve griple benzer bir görünüş sergileyen bir durumda olması nedeniyle daha da kontrollü bir yaşam biçimden asla vazgeçmemeliyiz. Korona bu, ne şekle dönüşebileceği hiç belli olmaz.

      Kayıtlara son düşenlere göre; koronavirüsü anlatan rakamlar henüz bir yükselme eğilimi göstermiyor ama, yayılma hızına bakılırsa, her an durum değiştirebilir. O

nedenledir ki, yaklaşık iki yıla yakındır sürdürdüğümüz pandemi önlemlerini asla gevşetmemeliyiz. Hatta biraz daha da dikkatle takip etmeliyiz. Kış aylarının vazgeçilmezi olan grip belirtilerine benzer görünüş sergileyebiliyor.

      Son takamlara bir göz atalım; gelen rakamlara göre vefat sayısı; 145 civarlarında. Vaka sayılarında artma olduğu gelen bilgilerde en çok dikkat edilmesi gerekenler. Bu arada, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre, özellikle vurgulanan; ağırlığı İstanbul’da olmak üzere yeni vakaların dörtte birinin Omicron olarak kayıtlara geçtiği şeklinde.

      Sağlık Bakanının son yaptığı açıklamadan gelinen duruma göre, kısa bir süre önce bir kaç vaka olarak ülkemize giren Afrika kökenli Omicron hızla yayılma eğiliminde. Bakanın son açıklaması daha da dikkat çekici. On gün içinde üç vakadan birinin Omicron’a dönüşme durumu hiç de uzak değil.

      Yarın sabah ve diğer sabahlar uyanınca neler duyacağız, bilemiyorum.     

BİR TUTAM TEBESSÜM  

BENİM BİSİKLET!

      Afrika'da, çok geri kalmış olan bir köye gelen bir papaz, yerlileri eğitmeye çalışıyormuş. Her sabah insanların iyilik yapmalarını, birbirlerine karşı iyi davranmalarını vaaz ederken, öğleden sonraları da kabilenin reisine, İngilizce öğretmeye çalışırmış.

      Bir gün papaz yanına kabile reisini alıp dolaşmaya başlamiş. Bu arada gördükleri şeylerin İngilizcelerini de söyleyerek reisin bilgisini arttırmaya çalışıyormuş.

      Bir kayanın önünden geçerken papaz "Kaya" demiş, reis de "Kaya" diye tekrar etmiş.

Bir göle gelmişler, papaz "Göl" demiş, reis de "Göl" deyince papaz sevinip: "Aferin" demiş.

      Biraz sonra çalılıkların arasında oynaşan bir çifte rastlamışlar.

      Papaz gördüğü manzara karşısında bir şeyler söyleme ihtiyacını hissetmiş. Biraz kızarmıs ve yutkunarak, reisin sormasına meydan vermeden "Bisiklete binmek" demiş.

      Reis oynaşanlara şöyle bir bakmış ve tüfeği ile ateş ederek her ikisini de öldürmüş. Papaz şaşkınlık içinde bağırmış:

      "Ne yapıyorsun. Bunca zamandır sizi medenileştirmek, eğitmek için uğraşıyorum, insanlara karşı iyi davranmanızın gerekli olduğunu, bunu tanrının istediğini anlatıyorum. Senin şu yaptığın işe bak!"

      Reis parmaği ile, az önce ateş ederek vurduğu kadını göstermiş: "Benim bisiklet" demiş....