XIAOMI TÜRKİYE'YE GELİYOR MU?

Ersin AKMAN 22 Haz 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Son birkaç yıldır Türkiye cep telefonu piyasasında Çinli üreticilerin yükselişi konuşuluyor.

Son birkaç yıldır Türkiye cep telefonu piyasasında Çinli üreticilerin yükselişi konuşuluyor. Daha doğrusu Çin’de kurulan yeni cep telefonu markalarının Türkiye’de “ithalatçı garantisi” ile satılan çoğunlukla ekonomik ama yüksek teknik özellikli telefonları konuşuluyor.

Çin’den getirdikleri belli sayıda cep telefonunu satan, ihtiyaç duyulduğunda teknik servis sözü de veren bu “ithalatçılar”ın bazıları bir süre sonra cep telefonu ithalatını bıraktığı veya ortadan kaybolduğu veya satış anında vadedilen teknik servis ve garanti hizmetlerini veremediği için de son kullanıcıların zaman zaman mağdur olduğunu duyuyoruz.

O nedenle de daha uygun fiyatlarla telefon satan bu Çinli firmaların bir an önce Türkiye’de ya ofis açmaları gerektiğini ya da güçlü bir şirketle distribütörlük anlaşması imzalaması gerektiğini söylüyordum. Sanırım sonunda bu yolda ilk adım atıldı ve Doğa Mobil İletişim Teknolojileri A.Ş. isimli şirket, Çinli üreticilerin en popüler olanı Xiaomi ile distribütörlük anlaşması imzaladı.

Neden “sanırım” diyorum? Çünkü henüz Xiaomi tarafından yapılmış resmi bir duyuru yok, sadece Doğa Mobil İletişim’in LinkedIn sayfasındaki tanıtım metninden yola çıkarak bu sonuca varıyoruz.

Doğa Mobil İletişim’in iştirakleri arasında Doğa Koleji, Kültür Dershaneleri gibi eğitim sektörünün bilinen markalarından başka ağır sanayi ve madencilik gibi farklı sektörlerde de faaliyet gösteren Doğa Şirketler Grubu’nun bir parçası olduğunu da yine LinkedIn sayfasından anlıyoruz.

Böylesi büyük bir grubun Türkiye’de cep telefonu işine girmiş olması, hem de Xiaomi gibi “Çinli üretici” denildiği zaman ilk akla gelen markanın Türkiye dağıtımcısı olması bence çok önemli bir gelişme. Ne ana şirketler grubundan ne de 2017 yılında kurulduğunu anladığım Doğa Mobil İletişim’den herhangi bir kontağa ulaşamadığım için teyit alamadığım bu bilgilerin doğruluğunu ilerleyen dönemde takip ediyor olacağım.

Zaten tahminim o ki bu anlaşmanın duyurulması için yakın zamanda Xiaomi yöneticilerinin de katılacağı bir toplantı mutlaka yapılacaktır.

Fiyatlar ucuzlayacak mı?

Xiaomi gibi bir markanın Türkiye piyasasında resmi olarak faaliyet göstermesinin son kullanıcı tarafındaki en önemli yanı fiyat anlamında piyasaya daha rekabetçi rakamların görülebilme ihtimali. Açıkça söylemek gerekirse eğer Doğa Mobil Teknoloji, Xiaomi’nin evrensel fiyat politikasını Türkiye’de uygulayabilirse çok şey değişecektir.

Bir kere diğer markaların da fiyat politikalarını gözden geçirmelerini sağlayacaktır. Ancak yasal mevzuat, daha doğrusu vergiler nedeniyle bunun çok mümkün olabileceğini sanmıyorum. Yani Doğa Mobil Teknoloji’nin de Xiaomi marka cep telefonlarını ülkemizdeki “ithalatçıların” sattığı kadar ucuz fiyatlardan satamayacağını düşünüyorum. İşin içine vergilerin girdiği bir denklemde bile Xiaomi’nin Türkiye’deki fiyatlarının diğer markalara nazaran göreceli olarak ucuz olacağı ise sanırım herkesin beklentisidir. Bu da cep telefonu üreticileri arasında yaşanan rekabetin içine, fiyat rekabetini de katacaktır.

Tabii Doğa Mobil Teknoloji’nin nasıl bir teknik destek hizmeti vereceği, hangi modelleri Türkiye’de satacağı, daha doğrusu hangi modellerin satışına öncelik vereceği de çok önemli olacak.

Fiyat duyarlı bir ülke olduğumuz çok açık. Çin’de ürettirdikleri telefonları Türkiye’de yerli üretimmiş gibi satan markaların sadece biraz daha ucuz olarak pek bir yol alamadığı gerçeğini de unutmamak gerekiyor.

Ancak Xiaomi ürünlerinin bir şekilde Türkiye’de resmi olarak satılacağını bilmek bile heyecan verici. Detayları takip edeceğimize ve paylaşacağımıza emin olabilirsiniz.