VARLIĞI DA YOKLUĞU DA DERT

Fehmi KETENCİ 13 Kas 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
144 yıllık tarihinde İstanbul'u pek çok ilkle tanıştıran İETT, son olarak Metrobüs sistemiyle ulaşımda büyük başarı sağladı.

İstanbul’un bir türlü bitmeyen trafik keşmekeşine çözüm bulmak üzere toplu taşıma için en önemli yatırımlardan bir olan Metrobüs hattı, sorunlara tam olarak çözüm oldu mu bilinmez ama şu an varlığı da yokluğu kadar sorun olmaya başladı çoktan. 

“Hızlı ve konforlu” bir toplu taşıma aracı olması ile adlandırılan Metrobüs şu anki görüntüsüyle oldukça sıkıntılı bir dönem yaşadığı çok net görülebiliyor. 

Kuruluş ve planlama felsefesi olan; hızlı ve konforluluk varoluşundan şimdilik geride kalan sadece hızlı olması. Konforluluk konusunda ise akılda kalan hiç bir şey yok gibi.. 

İETT tarafından İstanbul’un ana arterlerinde, toplu taşımadaki trafik yoğunluğunu azaltmak, hızlı ve konforlu ulaşım sağlamak amacıyla işletmeye alınan Metrobüs Sistemi, deneme hat olarak bir süre Topkapı-Çobançeşme arasında çalıştırıldıktan sonra, ilk olarak Topkapı-Avcılar hattında hizmete başladı. İBB, http://metrobus.iett.istanbul/ web sitesinde yansıtılan aşağıdaki bilgiler modern ve hızlı, rahat ve konforlu, Beylikdüzü’nden Söğütlüçeşme’ye; 52 kilometre, 44 duraklı, 100 dakikalık; hisler, düşler ve düşünceler deryası olarak tanımlanan Metrobüs hatlarıyla ilgili biligiler şöyle;

“Yapımına 2007 yılı başında başlanan 18,3 kilometrelik hat, sekiz ay gibi kısa sürede tamamlanmış, 17 Eylül 2007’de açılmıştı. Metrobüsün ikinci etabı olan Zincirlikuyu ayağı 8 Eylül 2008 Pazartesi günü yeni eğitim-öğretim yılı başında hizmete alındı. Hattın 77 gün gibi kısa sürede tamamlanmasıyla durak sayısı  25’e yükseltildi.

Metrobüs hattının üçüncü etabı olan Söğütlüçeşme; 3 Mart 2009 tarihinde hizmete alınarak İstanbul’un iki yakası en kısa yoldan birbirine bağlandı. Hattın, Avcılar-Beylikdüzü güzergâhının temeli 15 Mart 2011 günü törenle atıldı. Hattın resmi açılışı 19 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleşti. Toplam uzunluğu 52 kilometreyi bulan 44 istasyonlu Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs Hattında yolculuk süresi 100 dakika ve günlük ortalama 870 bin yolcu taşınıyor.

Diğer ekspres yollara göre yüksek gelişme potansiyeli sergileyen, yatırım ve işletme maliyeti diğer raylı sistemlere oranla oldukça düşük olan ve kurulumu çok daha kısa sürede tamamlanan Metrobüs sistemi seyahat süresini kısaltarak yolculara zamandan tasarruf sağlıyor. Sistemde çalışan düşük emisyonlu, yüksek teknolojili araçlar, güvenlik ve konforu artırırken durağa sıfır yanaşma özelliği, engelli yolcuların seyahatlerini kolaylaştırıyor.

144 yıllık tarihinde İstanbul’u pek çok ilkle tanıştıran İETT, son olarak Metrobüs sistemiyle ulaşımda büyük başarı sağladı. İşletmecilikte; geçmişin tecrübeleri üzerine inşa edilen bu başarı, İETT’nin gelecekteki vizyonunu belirlemede büyük rol oynayacaktır.”

Doğrudur. Hızlı olması ile toplu taşamada oldukça çok kolaylık sağlayan bir yatırım. Buna hiç bir itirazımız yok. Bu trafik keşmekeşinde toplu taşımayı kullananlar için çok güzel bir hizmet. Ancak; giderek sıkıntı yaratmaya başlayan bir durum var ki; bunun süratle ortadan kaldırılması gerekiyor..

Bir çok durakta Metrobüse binmek neredeyse imkansızlaştığı gibi, Metrobüsten inmek de giderek eziyete dönüşmeye başladı. Bir çok durakta, Metrobüslerin sefer aralarının düzensizliği nedeniyle yolcu yığılması, ara duraklara gelen Metrobüslerin tıka basa dolu gelmesi, duraklarda bekleyenleri canından bezdirmeye başladı..

Bazı duraklarda ise; değil metrobüse binmek metrobüs durağına girmek bile zorlaştı. Bazı Metrobüs durakları tam bir labirent.

En önemli sorunlardan biri ise peş peşe gelen Metrobüslerin sürekli dolu gelmeleri ve yolcu almadan yola devam etmeleri.

Hızlı ve rahat Metrobüslerin böylesine sorunlu hala dönüşmeleri çok yakın bir zamanda verdiği güzel hizmete de zarar verecek gibi.

Bu konu, yetkililerce sorun kronikleşmeden ciddiye alınmalı.