UNUTULMAYAN ADAM COŞKUN DEMİR UNUTMAKTAN GELİYOR

Micheal KUYUCU 16 Oca 2022

Micheal KUYUCU
"Koca Çınar", "Kim O", "Gül Yanaklım", "Bize Kalan Nedir"… ve onlarca hitin yorumcusu. Kadife sesli bir yorumcu.

“Koca Çınar”, “Kim O”, “Gül Yanaklım”, “Bize Kalan Nedir”… ve onlarca hitin yorumcusu. Kadife sesli bir yorumcu. Onu dinlerken çok farklı bir ses dinlediğinizi hissediyorsunuz. Daha ilk notada, ilk hecede “bu nasıl bir ses” diyorsunuz. Günümüzün o tizlere çıkacak, şov yapacak diye yırtınan popçuların tam tersine sakin söylüyor şarkılarını. Doğru notayı doğru tonda hissederek seslendiriyor Coşkun Demir.

Popüler kültüre karşı yelken açan adam

Yetmişlerin sonunda yıldızı parlayan Coşkun Demir 1982 yılında yayınladığı “Koca Çınar” adlı albümüyle Melih Kibar ve Çiğdem Talu ikilisiyle çalışmış ve nerdeyse her şarkısı hit olan bir plak yayınladı. 1983 yılında Sezen Aksu ve Ali Kocatepe ile “Heyamola” şarkısını seslendirerek bir Eurovision Denemesi yaptı. Çiğdem Talu’nun hastalığının ilerlemesi ve aramızdan ayrılması nedeniyle Melih Kibar’ın sözsün kalan bestesini İlhan İrem’in “Kim O” sözleriyle seslendirdi.

Coşkun Demir, popun adının bile nerdeyse anılmadığı seksenlerde cesur pop şarkılar üretti. Aralıklarla da olsa doksanlarda da, iki binli yıllarda da üretti. 2016 yılında yayınladığı “Bir Sevgi İstiyorum” albümünde Türk sanat müziğinin sevilen on altı şarkısını çok sesli ve batı formunda seslendirdi. Aslında o herkes ne yapıyorsa tam tersini yaptı. Popüler kültüre karşı yelken açtı. Seksenlerde alaturka popülerken o pop şarkılar seslendirdi, iki binlerde pop müzik popülerken o alaturka müzik söyledi.

Yeni şarkı yeni klip

Geçen gün bir müziksever arkadaşım bana bir whatsApp mesajı yolladı. Mesajda bir link vardı. “Selamlar, sevgiler… Naci Keklik” notuyla gelen bir link. Naci bana arada nostaljik video haberleri yollar, tıkladım linki “bakalım ne yolladı” dedim. Karşıma Coşkun Demir’in “Unutmaktan Geliyorum” klipi çıktı. Naci’ye “Yeni şarkı mı?” diye sordum. Bana “evet yeni single” dedi.

Linki tıklayınca karşıma o az önce bahsettiğim yetmişlerin ve seksenlerin popüler şarkılarının yorumcusu Coşkun Demir’in “Unutmaktan Geliyorum” adlı şarkısı görmek beni mutlu etti. Ahmet Selçuk İlkan’ın “Unutmaktan Geliyorum” adlı şiirine Mehmet Özkaya’nın yaptığı besteyi seslendirmiş Coşkun Demir. Buram buram ayrılık kokan bu aşk şarkısını yorumlamış ve dijital platformlarda paylaşmış. Alaturka-pop formatında bir düzenlemeyle hazırlanan şarkının aranjörlüğünü Ayhan Orhuntaş üstlenmiş. Şarkı alaturka formunda ama altta bir pop alt yapı var.  Üstte ise yıllara rağmen sesinden zerre bir kayıp yaşamayan Coşkun Demir.

Samimi bir şiir

“Unutmaktan Geliyorum” Ahmet Selçuk İlkan’ın meşhur bir şiiri. Daha önce İlkan aynı adla yayınladığı albümünde bu şiiri seslendirmişti. Çok güzel bir şiir. Diğer adı “Gitmeler Bana Kaldı”. Ahmet Selçuk İlkan nasıl da samimi ve güzel bir şiirle kaleme almış ayrılığı. Şiiri okurken, şarkıyı dinlerken tüyleri diken diken oluyor insanın.

Kanunla popu buluşturdu

Kanunla başlayan şarkı pop alt yapıyla ilerleyen şarkının melodisi hüzünlü. Dans ritminde kurgulanmış, kanun şarkıda soliste eşlik ediyor. Değişik bir düzenleme olmuş. Coşkun Demir, mütevazı bir klip de çekmiş şarkıya. Sahilde yürürken düşünüyor.

Bu şarkıyı dinledikten sonra bir ara geçmişe daldım ve müziğin ne kadar deforme olduğunu düşündüm. Ne müzik kaldı bugün ne de şarkı sözü niteliği taşıyacak şiir. Ahmet Selçuk İlkan’ın her kelimesinde ayrı bir anlam içeren bu şiirini paylaşmak istedim. Eskiden gazete ve dergilerde yer alan şiir köşelerine ithafen. Bugün şiir köşeleri de kalmadı. Bu ustaları dinlerken insan düşünüyor Coşkun Demir’in şarkısında dediği gibi “Bize Kalan Nedir” diye….

Unutmaktan Geliyorum

Daha üç adım olmadı çıkalı bu sevdadan

Ayrılığın kokusu hala üzerimde

Gitmeler bana kaldı yine bu aşktan

Bütün sayfalarım sil baştan

 

Sonu nereye varacak bilemiyorum

Oysa içimde inadına yanan bir mum

Dokunma ellerime

Dokunma sönmedim daha

Unutmaktan geliyorum.

 

Başım dönüyor, ben dönüyorum

Acele etme ne olur bekle biraz

Daha yırtmadım dönüş biletimi

Daha yakmadım bütün gemileri

Öyle yorgun öyle suskun

Unutmaktan geliyorum...

 

Şarkıyı dinlemek ve klibi izlemek için akıllı telefonlarınızın kamerasından kare kodu okutabilirsiniz.

Erdem Kınay Yalnızlık Sınavı’na girdi

Proje 3 albümünde yine farklı yorumcuların seslendirdiği şarkılara yer veren ve albümünün ilk çıkışını Kenan Doğulu’nun seslendirdiği “Hazerfen” adlı şarkı ile gerçekleştiren başarılı aranjör Erdem Kınay albümünün ikinci çıkışını Ceylan Konat’ın seslendirdiği “Yalnızlık Sınavı” şarkısına çekti.

Erdem Kınay sözü Murat Güneş’e bestesi kendisine ait “Yalnızlık Sınavı” şarkısı için sesini ilk duyduğum da yeteneğine hayran kalmıştım, bir şarkı yapmalıydık ve yaptık, videosunu çektik” dediği Ceylan Konat ile kamera karşısına geçti.

Yalın yeni yıla şarkı ile girdi

‘Yaz Gülü'yle 2021’de başarılı bir yaz geçiren Yalın, yeni şarkısı 'Bu da Geçer mi Sevgilim’i müzik severle paylaştı. 2022 kışında aşıkların içini ısıtacak mottosuyla yayınlanan sözü ve müziği Yalın’a ait şarkının düzenlemesini Sabi Saltiel yaptı. 

Kısa bir film tadında çekilen klipte bir ayrılık hikayesi anlatıldı. Klip için Murathan Özbek yönetmen koltuğunda oturduğu çekimler Beykoz’da bir çiftlikte yapıldı.

Sezen Aksu klasiği New York sokaklarında

Kısa bir süre önce Alişan tarafından da cover’lanan Sezen Aksu’nun ilk “Sen Ağlama” albümünde yorumladığı “Tükeneceğiz” adlı şarkısı Samy Ertan tarafından da yorumlandı.

Samy Ertan’ın üç şarkılık EP’si “Cesaret”te yer verdiği “Tükeneceğiz” cover’ına New York sokaklarında klip çeken Ertan, klibinin yönetmenliğini de kendisi üstlendi.