​ULEB SAVAŞI KAZANIYOR

Bertan ERMAN 16 Ağu 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
ULEB ile FIBA arasındaki mücadele malum…

ULEB ile FIBA arasındaki mücadele malum… Euroleague ve Eurocup’ın fikstürünün belirlendiği gün, ULEB’in ve Avrupa basketbolunun en büyük organizasyonu olan Euroleague’in aldığı bir karar vardı. Euroleague’deki oyuncular, önümüzdeki dönem içinde oynanacak FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın ön elemelerinde oynayamayacak.  

 

Bu konuda ULEB haklı durumda gözüküyor. Çünkü geçenlerde Eurobasket öncesi İspanya ile Belçika arasında oynanan hazırlık maçında, İspanya’nın ve Real Madrid’in süperstarı Sergio Llull, maçın ilk çeyreğinde sağ dizinden ciddi bir sakatlık yaşadı ve uzun bir süre basketboldan uzak kalacak. Bu aynı zamanda Lllull’ün Eurobasket’i ve THY Euroleague’de normal sezonun önemli bir bölümünü kaçıracağı anlamına geliyor.

Euroleague’deki her takımın hem ulusal, hem de Avrupa çapında önemli yıldızları bulunuyor. İnsanlar da, Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonunda bu yıldızları izlemek istiyor. Llull üzerinden gidelim; adam Stephen Curry’nin Avrupa şubesi… Adam nereden üçlük atsa, o top giriyor. Geçen sezon Darüşşafaka ile oynadıkları maçlarını hatırlayın. Her ne kadar bizi üzdüyse de, oynadığı oyunlar inanılmazdı. Onu uzun süre izleyemeyecek olmamız üzücü…

Bir de ulusal boyutuna bakalım. Özellikle Yunanistan, Sırbistan ve bizim gibi ülkeler için milli meseleler çok önemlidir. Ancak küreselleşen dünya ve Avrupa basketbolundaki bu ikilem, bazı yıldızların ulusal takımlarından vazgeçmesine neden oluyor. Fenerbahçe Doğuşun Çek yıldızı Jan Vesely de bunlardan biri… Euroleague ve BSL’de toplam 74 maçlık bir sezonu geride bırakan Vesely, doğal olarak yıprandı ve dinlenmeye hakkı var. Bu yüzden de Çekya’nın Eurobasket kadrosunda yer alamayacağını bildirdi ve diğer arkadaşlarına gönülden başarılar diledi. Eğer Vesely milli takımda kalsaydı, belki o da sakatlanacak ve Fenerbahçe Doğuş’un uzun rotasyonunda sıkıntı yaşayacaktı. Ayrıca Vesely, geçen sezon arasında da bir sakatlık sorunu yaşamıştı. Keza Ersan İlyasova da NBA’deki yoğun tempoyu geride bırakıp, aynı sebepten dolayı Milli Takımımız'dan affını istemişti. Buradan çıkarılacak sonuç ise, her şeyden önce insan sağlığı…

Bir diğer mesele de, FIBA’yı seçen bazı ülkelerin bazı takımları, Eurocup’ta mücadele edecek olmaları… İtalya, Fransa ve Türkiye’nin geçen yıl FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ni tercih etmelerine karşın, önümüzdeki sezon bizden Galatasaray Odeabank, Darüşşafaka ve Tofaş, İtalya’dan Fiat Torino, Reggio Emillia ve Dolomiti Energia Trento, Fransa’dan da Levallois Metropolitians, Limoges ve Asvel takımları Eurocup’ta yer alacak. Bu durumda FIBA’nın bu takımları yerel liglerinden men ettirmeye çalışması gerekiyordu ama men edilmediler ve edilmeyecekler de… O zaman bu ülkelerin her kategorideki milli takımları ulusal turnuvalara katılamayacak durumu vardı. Paşalar gibi katılıyorlar. Hatta Eurobasket 2017’nin ev sahibiyiz. 

Görünen köy kılavuz istemiyor. ULEB bu mücadeleyi kazanmakta. FIBA ise yaptırımlarını yaptıramıyor. Tek dileğim, bu ikilemin sona ermesi ve Avrupa basketbolunun daha iyi yerlere gelmesidir.