UKRAYNA ÜZERİNDEN YENİ DENGELER

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye, tüm taraflarla iletişim kurabilen pozisyonunu güçlendirmeye ve bu sürdürebilir şekilde korumaya çalışıyor.

Dünya yeni bir dengeye gidiyor. Bu savaşlar, kırılganlıklar üzerinden ortaya çıkıyor.

Türkiye, tüm taraflarla iletişim kurabilen pozisyonunu güçlendirmeye ve bu sürdürebilir şekilde korumaya çalışıyor.

 Azerbaycan’ın Karabağ kurtarma savaşı sonrası imza altına alınan Şuşa anlaşması Türk aklının yeni stratejik duruşunun temelini oluşturuyor.

Avrasya-Ortadoğu kesişiminde Türkiye- Azerbaycan Türk paktı önemi giderek artan iki ülke oluyor. İdeolojiden uzak, duygusal ve bireysel etkilerden bağımsız ve gerçeklik ve yeni fırsatlar dengesini yürüten doğru anlayış Ankara ve Bakü tarafından ince ince oluşturuluyor. Hem de bu Rusya ve Çin çarpan etkisine rağmen ilerliyor.

Bu dönemde İsrail ile oluşturulacak olan yeni diplomasi bölgesel gelişmelerde belirleyici etkenlerden biri olacaktır. Ayrıca Ukrayna’daki sorunun çözümü için Antalya’da ‘masa oluşturmak’ ve Rusya’ya uygulanacak yaptırımlardan özenle kaçınılması, Türkiye’yi F-35 programına ya da yeni nesil F-16 alımına giden kazanımlar elde edilebilir.

Antalya’da ortaya çıkan yeni diplomasi anlayışı bölgesel ve küresel krizler için yani başlıkları açılmasına yol açabilir. Masada ve sahada etkin diplomasi her zaman Türkiye’ye kazanımlar sağlayacaktır.