Vakıf Katılım web

​UEFA'NIN SON İCÂDI

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Komik-i Şehir Cem YILMAZ Efendi, bir gösterisi sırasında telefonun bilinen mucidi Alexander Graham BELL ve eşi arasında geçen bir diyaloğa şöyle yer verir; (Hanımefendi ünlü mucit Graham BELL'e seslenmektedir) – Grahaaam, gece gece icat çıkarma Allasen!.

Bizim kültürümüzde de rutinin dışına çıkmak isteyen hevesli gençler için çokça kullanılır; “durduk yerde icât çıkarma” diye. UEFA’nın genç ve hevesli yeni başkanı Alexander CEFERIN’e de muhtemelen sevgili eşi Avrupa Uluslar Ligi Organizasyonunu duyunca aynı şekilde seslenmiştir; “gece gece icat çıkarma Alexandeeer”

Avrupa Futbolunu bütün hücrelerine kadar kontrol altına alma tutkusunun (control-freak) bir yansıması olarak UEFA, Uluslar Ligi olarak isimlendirdiği bir organizasyona imza atıyor. Asıl amacın ülkelerin birbiri ile oynadığı hazırlık maçlarını minimuma indirmek (mümkünse hazırlık maçı oynatmamak) ve bahis şirketlerinden gelen ilave organizasyon/maç taleplerini karşılamak olduğu görülen bu yenilikte ilgiyi arttırmak için 2020 Avrupa Şampiyonası’na katılımda dört tane kontenjan bonus olarak sunuluyor katılımcı ülkelere.

Genel hatlarıyla planlanan organizasyon şöyle işleyecek; 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri normal takviminde ilerlerken, yıllık faaliyet planında ülkelere hazırlık maçı oynaması için bırakılan boş hafta içi ve hafta sonlarında Uluslar Ligi maçları oynanacak. UEFA üyesi 55 ülke kendi aralarında dört gruba ayrılıyor. 12, 12, 15 ve 16 takımın yer aldığı gruplar/kümeler 3’erli 4’erli takımlar halinde bölünüyor, bu takımlar kendi aralarında oynayacakları maçlarla birinci gelerek Avrupa Şampiyonasına gitmek için mücadele ediyorlar. Bu ligde de küme düşme ve bir üst gruba terfi etme imkânı bulunuyor. Eğer grup birincileri aynı zamanda Avrupa Şampiyonası elemelerini geçerek katılım hakkı kazandıysa bir alt sıradaki ülke kalifiye oluyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri 10 grupta oynanmaya devam edilecek ve gruplarını ilk iki sırada bitiren ülkeler katılım hakkı kazanacaklar. Böylece 24 takım kontenjanının 20 tanesi bu şekilde belli olacak. İlave 4 koltuk için de Uluslar Ligi elemelerinde rakiplerini geçen ülkeler şampiyonaya gidebilecekler.

Türkiye, kura çekimine Avusturya, Galler, Rusya, Slovakya, İsveç, Ukrayna, İrlanda Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kuzey İrlanda, Danimarka ve Çekya ile B Ligi'nden katıldı. UEFA Uluslar Ligi'nde A Milli Takım'ın rakipleri İsveç ve Rusya oldu.

UEFA getirdiği bu yeni uygulamayla biraz da Hindistan’daki kast sistemini hatırlattı (neyse ki bu sistemde bir üst kasta terfi veya bir alt kasta düşme ihtimali var). Ülkeler eskiden hazırlık maçlarında kıta dışından ülkelerle de karşılaşabiliyor ve rakip seçerken prestij ve siyasi tercihler etkili olabiliyordu. Örneğin; Türkiye Milli Futbol Takımı 12 Kasım 2014’de Brezilya ile bir hazırlık maçı oynadı. Yeni organizasyon sayesinde bir daha çok istesek de Brezilya ile hazırlık maçı yapmak için takvimde uygun hafta bulamayabiliriz. Romanya, Arnavutluk ve Bulgaristan’la Balkan Komşuluğu sebebiyle sık sık hazırlık maçı yapardık yıllar boyunca, şimdi istesek de bu pek mümkün olamayacak çünkü onların da Uluslar Ligi dolayısıyla takvimleri dolu.

UEFA ve FIFA’nın ülkeler sıralaması resmi-gayrı resmi maçlarda alınan puanlarla oluşturulduğu için “orta karar ülkeler daha zayıf rakiplerle hazırlık maçları oynayıp kolayca puanlarını arttıramasınlar” gerekçesi haklı bir çıkış noktası olsa bile gelinen nokta biraz zorlama oldu. 

Eğer ülke performansları şu andaki puan tablosu ile uyumlu olursa 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılımımız için bir opsiyonumuz daha olacak elimizde. (Bu arada maçlar bu sene eylül ayında başlayacak.)

İyi bir hafta diliyorum.