TÜTÜNSÜZ ÜNİVERSİTELER İÇİN ADIM ADIM

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Ne zaman elinde sigara olan bir genç görsem; çocuk denecek yaşta onları bu bağımlılığa iten faktörleri düşünür, üzülürüm.

Genç kızların, delikanlıların lise ve üniversitelerin giriş kapılarında, maç kuyruklarında, caddelerde sigara içtiklerine tanık oldukça gördüğüm manzaraya tepki duyarım. Çünkü; gençlik, sağlık ve yaşam enerjisi demektir. Sigara ise tam tersine bağımlı ve sağlıksız bir yaşam sunar.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde gençler arasında sigara kullanımı oldukça yaygın. 15 yaş üstü erkeklerin yüzde 62,8’i, kadınların ise yüzde 24,3’ü sigara içiyor. Tütünün yanmasıyla çoğu kanserojen yaklaşık 4 bin kimyasal madde açığa çıkıyor. Sigara kullanımı yaşamdan ortalama 15 yılı çalıyor. Öyle ki; sigara içen kişilerin hiç içmemiş olanlara kıyasla orta yaş döneminde ölüm riskleri iki kat daha yüksek.

Tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından dolayı Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 bin 500 üniversitede sigara içilmesi yasak. Türkiye’de geçtiğimiz günlerde üniversitelerde tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasaklanmasıyla ilgili iki önemli gelişme oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan geçen yasaya göre; üniversite yerleşkelerinde artık tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak. Bu gelişme üzerine Başkent, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri tütünsüz üniversiteler için işbirliği kararı aldı. Bu kapsamda kampüs içerisinde tütün kullanılan/içilen alanlar kademeli olarak bütünüyle kaldırılacak. Tütün kontrol çalışmaları üniversite bünyesindeki bir birim tarafından sürdürülecek. Tütün ve tütün ürünlerini bırakmak isteyenler için de destek programları oluşturulacak.

TÜTÜN KULLANIMI BİR BAĞIMLILIKTIR!

“Tütünsüz Üniversite İçin Adım Adım” projesini duyurmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında üç üniversitenin rektörlerinin yaptığı ortak basın açıklamasındaki şu cümlelere katılmamak mümkün mü?

“Tütün kullanımı bir bağımlılıktır. Dolayısıyla basit bir davranış gibi algılamak doğru değildir. Gençlerin bir kısmı tütün ürünü kullanmaya üniversite yaşamlarında başlamaktadırlar. Tütün kullanımına daha önce başlamış olan öğrenciler ise üniversite ortamında da bu davranışlarını sürdürmektedirler. Gençler arasında en yaygın tütün ürünü sigaradır. Ancak öğrenciler/gençler arasında kullanılan nargile ve elektronik sigaranın da tütün ürünleri arasında yer aldığı unutulmamalıdır. Bu noktada; her türlü tütün ürününün hastalandırdığını, öldürdüğünü ve tütün ürünlerinin zararları arasında herhangi bir kıyaslama yapmanın son derece yanlış olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

SİGARADA DÜZ PAKET UYGULAMASINA GEÇİLİYOR

Dumansız bir hava soluyabilmemiz konusunda bir diğer önemli adım da sigarada düz paket uygulamasına geçilmesi olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili olarak “Bundan böyle paketler birbirine benzeyecek. Tek tip sigarayla markasının sadece yüzde 5 büyüklüğünde olabildiği, logosunun yer almadığı sadece isminin yazıldığı, bunun puntolarının yazımını da bizim belirlediğimiz bir döneme geçmiş oluyoruz. Burada temel sorun cazibeyi azaltmak. Cazibeyi artırıcı hiçbir şeyin olmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Üniversite gençlerini sigaranın zararlı etkilerinden korumak amacıyla bir araya gelerek ortak hareket etme kararı alan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ile Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen’i tebrik ediyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca döneminde sigarayla mücadele çalışmalarının yeniden ivme kazanacağını gördükçe de, gençlerin ve gelecek kuşakların sağlığı adına umutlanıyorum.