TÜRKİYE'DE PİNK MARTİNİ FIRTINASI ESECEK

Micheal KUYUCU 14 Nis 2019

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
"Sympathique", "Hang on Little Tomato", "Hey Eugene!", "Splendor in the Grass", "Joy to the World", "1969", "A Retrospective", "Get Happy", "Dream A Little Dream" ve "Je Dis Oui" albümleriyle Türkiye'de büyük bir hayran kitlesine sahip olan, her albümü ile altın ve platin plak kazanan Pink Martini, dünya turnesi kapsamında Pasion Turca organizasyonu ile 14-21 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'deki hayranları ile buluşuyor.

“Sympathique”, “Hang on Little Tomato”, “Hey Eugene!”, “Splendor in the Grass”, “Joy to the World”, “1969”, “A Retrospective”, “Get Happy”, “Dream A Little Dream” ve “Je Dis Oui” albümleriyle Türkiye'de büyük bir hayran kitlesine sahip olan, her albümü ile altın ve platin plak kazanan Pink Martini, dünya turnesi kapsamında Pasion Turca organizasyonu ile 14-21 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’deki hayranları ile buluşuyor.

Aşkım Bahardı’yı cover’ladılar

En son yayınladıkları stüdyo albümleri “Je Dis Oui” de birbirinden güzel ve unutulmaz eserlerle yepyeni şarkıları yorumlayan grup, Türk sevenlerine de büyük bir sürpriz yaparak “Aşkım Bahardı” şarkısına yer vermişti.

Kendilerini “Dünyanın değişik köşelerinden melodileri ve ritimleri bir araya getirerek modern bir formda sunan müzik arkeologları” olarak tarif eden topluluğun şarkıları, The West Wing’den Desperate Houseviwes’a kadar birçok dizi ve filmde de yer buldu.

Samurayların aşk şarkılarından 1930’ların Küba müziğine, Fransız şansonlarından Brezilya sokak şarkılarına kadar dinlemesi en keyifli şarkıları seslendiren topluluk, China Forbes’un sıcak vokali, zengin repertuvarları ve sürprizleri ile hayranlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Pink Martini’nin Türkiye turnesi şu illeri ve tarihleri kapsıyor:

14 Mayıs BURSA – Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

16 Mayıs İSTANBUL – Volkswagen Arena

17 Mayıs İZMİR - İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

18 Mayıs ADANA - Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu

20 Mayıs ANKARA – Congresium Ankara

21 Mayıs KONYA - Selçuklu Kongre Merkezi Anadolu Oditoryum

26. İstanbul Türk Müziği Festivali başlıyor

Müzik STK’larının oluşturduğu MÜZDAK geleneksel İstanbul Türk müziği festivalinin 26.’cısını düzenliyor. İTÜ’nun efsane akademisyenlerinden Göktan Ay, Müzdak’ın amacını “Ülkemizde ve insanlarının gönlünde yasayan halk oyunları, halk müziği ve sanat müziği ürünlerini; gelenekselden faydalanılarak yapılan yeni çalışmaları; aşıkları, bestecileri, şarkıları, türküleri, yorumcuları, sanatçıları bir bütün halinde ve kaliteli bir şekilde halkımıza en iyi şekilde sunmaktı.” sözleriyle anlatıyor.

Oldukça geniş bir programa sahip olan festivalde geleneksel ödüllerde sahiplerini bulacak. TRT İstanbul Radyosu TSM Müdürlüğü’nce hazırlanan ve TRT Müzik ekranlarından canlı yayınlanan “İstanbul’dan Programı/Türk Sanat Müziği”ne  “2019/Yılın En İyi Türk Müziği Programı Ödülü”, TRT İstanbul Radyosu THM Sanatçısı Sn.Münevver Özdemir’e  “2019/Yılın En İyi Türk Halk Müziği Solisti Ödülü” verilecek.

26. İstanbul Türk Müziği Festivali programını meraklılar için paylaşmak istiyorum. Bu festival musikiye gönül verenler için çok güzel bir etkinlikler içeriyor vaktinizi bu etkinliklere göre ayarlayın derim:

Tarih
Etkinlik Adı
Etkinlik Teması
18 Nisan 2019, Perşembe, Saat: 16.00
AKADEMİ BEYOĞLU TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU KONSERİ
“Yeşilçam Şarkıları”
19 Nisan 2019 Cuma, Saat:19.30
ÖZEL ERDAL ERZİNCAN MÜZİK KURSU KONSERİ
“Türküler; ana sütü gibi helal türküler!..”
20 Nisan 2019 Cumartesi, Saat: 20.00
SARKUYSAN TÜRK MÜZİĞİ KOROSU KONSERİ
“Musıkimizle Üretiyoruz”
21 Nisan 2019 Pazar, Saat 16.00
AVCILAR BELEDİYESİ TÜRK MÜZİĞİ KOROSU KONSERİ VE TÜRK HALK OYUNLARI TOPLULUĞU GÖSTERİSİ
“Bizden Şarkılar-Türküler ve Halk Oyunları”
22 Nisan Pazartesi, Saat 19.30
MAVİ NOTA HALK MÜZİĞİ TOPLULUĞU VE BAKIRKÖY GÜZEL SANATLAR LİSESİ THM ÖĞRENCİLERİ KONSER

“Türküler, bizleri anlatır”
26 Nisan 2019, Cuma, Saat:19.30
ŞİLE BELEDİYESİ MUSİKİ CEMİYETİ KONSERİ
“Erol SAYAN Besteleri “
29 Nisan 2019 Pazartesi, Saat 20:00
HÜSEYİN AVNİ SÖZEN ANADOLU LİSESİ VELİLER KOROSU
“Bahar Şarkıları ve İstanbul Türküleri Konseri”
02 Mayıs 2019 Perşembe, Saat:20.00
EYÜP MUSIKİ VAKFI KONSERİ
“Şarkılarıyla; Arif Sami TOKER-Ekrem GÜYER ve Günümüz Bestecileri Konseri”
05 Mayıs 2019 Pazar, Saat: 19.30
BAKIRKÖY MUSIKİ KONSERVATUARI VAKFI KONSERİ
“Meragi’den Günümüze Türk Müziği”

Meksika’nın Fenomen Dizisi Türkiye’de

Yakın geçmişte yurt dışında Türkiye’ye adapte edilen ve çok ciddi bir başarı yakalayan Medcezir’den sonra bir yabancı dizi daha Türkiye televizyonlarına adapte edilecek. Bu kez Meksika’da büyük bir reyting başarısı yakalayan “Devious Maids” adlı dizi Türkiye televizyonlarına adapte edilecek. Meksika'da reyting rekorları kıran “Polvo de Estrellas” Amerika’daki “Devious Maids” adıyla adapte yayınlanmıştı. Çok ünlü ve zengin beş ailenin esrarengiz bir cinayetin ardından yaşadıklarını hizmetçilerinin gözünden anlatan dizi, Türkiye’de de çekilecek.

Kıraç İngilizce Eğitim Veren Kurumları Topa Tuttu

Müzik dünyasında sanatçı kimliği ile olduğu kadar duruşu ile de dikkatleri çeken başarılı müzisyen Kıraç, Türkiye’de İngilizce eğitim verilmemesi gerektiğini söyledi. Kıraç’ın iddiasına göre İngilizce eğitim “Türk yaşam şeklini darmaduman ediyor.

Kıraç “Dünya ve hayatla ilgili kaygılarım var. Çocuklarım okulda İngilizce sıkıntısı yaşıyorlar. O dili zorla öğretmeye çalışıyorlar. Çok çalışkanlar ama İngilizce dersinde mutsuzlar. Türkiye’de İngilizce eğitime son verilmeli. Bazı anne-babalar İngilizce öğrenilmesini bir numaralı eğitim olarak görüyor. İngilizce eğitim, Türk yaşam şeklini darmaduman ediyor. Ben vatanseverim. Bütün ideolojilerimizi bir tarafa bırakıp vatansever olmamız ve vatanımıza kitlenmemiz gerekiyor. Türkiye bir şekilde Amerikan hegemonyasından kurtulmalı. Tam bağımsız bir ülke olmak zorundayız. Amerika bir şirket devleti; dünyayı şirket gibi yönetmek istiyor. Türkiye her yönden kendine yetebilir hale gelmelidir.” dedi.

Bu konuyu ben de her defasında dile getiriyorum, hatta bir üniversiteye bu konuda görüşümü bildirmiş, ‘İngilizce bilmenin şart olduğunu ama İngilizce dilinde eğitimin öğrencilere hiçbir şey sağlamayacağını’ dile getirmiştim ki buna şiddetle katılıyorum. O dönem o üniversite bana küsmüş hatta bana öyle düşündüğüm için gizli bir tepki bile vermişti. Bu konunun aslında hem milli kültürümüz açısından hem de sektöre kalifiye eleman yetiştirme açısından ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değil kimse. Gençler öz kültürlerinden bi haber yetişiyorlar, yabancı dilde eğitim veren üniversitelerden mezun olanlar özellikle iletişim medya alanından mezun olanlar doğru dürüst Türkçe bile bilmeden iş başvurunda bulunuyorlar. Tabii ki iş bulamıyorlar. Bulduklarında da başarısız oluyorlar çünkü daha doğru dürüst bir Türkçe haber bile yazmaktan aciz yetişiyorlar. Şimdi bu teze takan yok ama bunun sonuçlarını kültürümüz yok olup gittikten sonra anlayacağız maalesef.

Amerikalılar radyoyu çok seviyor

Son dönemlerde her ne kadar herkes dijital medyanın radyo ver televizyon üzerine olumsuz etkileri olduğuna ve eski medyanın popülerliğini kaybettiğini iddia etse de araştırmalar geleneksel medyanın hala dünyada çok güçlü olduğunu gösteriyor.

Nielsen araştırma şirketinin ABD’de yaptığı araştırmaya göre radyo mecrası 2018 yılında televizyonu bile geride bıraktı. Araştırma verilerine göre ABD’de yetişkin nüfusun yüzde 92’si hafta da en bir kez radyo dinliyor. Televizyonu ise haftada en bir kez izleyenlerin sayısı yüzde 87’de kaldı. İşin ilginç tarafı haftada en az bir kez akıllı telefonlarından bir uygulamayı açan yetişkinlerin nüfusa oranı yüzde 78. Bu veriler oldukça ilginç. Dijital evet, tamam iyi gidiyor ama gelişmiş ekonomilerde ve ekonomiyi elinde tutan yetişkinlerde durum hala geleneksel medya lehine. Yani radyo ile televizyon öyle sanıldığı kadar hafife atılacak durumda değil. Tabloda ABD’de hangi mecranın haftada en bir kez kullanıldığının grafiği var. Bilgisayar ve tabletler hala radyo ve televizyonun gerisinde.

Kariyer fuarı başladı

Öğrencilerinin kariyerine özel bir önem veren ve sektörle bu alanda çok özel iş birliklerine imza atarak ilkleri gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi bir ilke daha imza attı ve “Kariyer Fuarı” düzenledi.

“Rüzgarı Kaçırma Harekete Geç” sloganı 17 Nisan Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi Hitit Yerleşkesinde yapılacak fuarda Türkiye’nin en önemli firmaları katılacak. Fuarda firmalar İAÜ’den mezun olan son sınıf öğrencilerinin özgeçmişlerini alarak onlara iş imkanları sunarken bir yandan işe alma politikalarında uyguladıkları stratejileri paylaşacak. Bu fuar çok güzel bir fuar, yakında tercih dönemi başlayacak, üniversiteler yine “bizi seçin” diye feryat figan bağırmaya başlayacak burada önemli olan üniversitelerin öğrencileri ve öğrenci adayları 7x24 önemsemesi onlarla ilgilenmesi İAÜ bunu iyi yapıyor.

Müzik okumak isteyenlere öneri: “Plak ve Ben”

Dergiler ve özellikle müzik dergileri kâğıda yapılan zamlardan, okuma yazma oranının düşmesinden dolayı ciddi bir darbe yedi. Türkiye’de bir zamanlar efsane HEY Dergisi vardı. Türkiye’nin en uzun soluklu dergisi olmuştu. O dergiden sonra biraz Blue Jean dergisi bu rekoru zorlamıştı sonrasında ise hiçbir müzik dergisi maalesef efsane olmayı başaramadı. Andante adlı klasik müzik dergisi on altı yılı geride bırakarak dikkatleri çeken bir diğer başarılı dergi oldu.

2019 yılına girerken Türkiye’de ne dijital ne de kâğıda basılan sadece Andante adlı klasik müzik dergisi faaliyetlerine tüm özverileri ile devam ediyordu. Buna bir de Plak ve Ben adlı dergi eklendi. Turkcel Dergilikte ön plana çıkan dergi, az sayıda da olsa kağıt olarak da basılıyor. Derginin sahibi Nejat Pakyüz, genel yayın yönetmeni ise Okan Işık. İkisi de ciddi bir delilik yaptı ve Türkiye’de unutulmak üzere olan bir şeye imza attı. Bir müzik dergisi yayınladı. Plak ve Ben Dergisi Allah nazardan korusun şimdilik düzenli olarak her ay yayınlanıyor. Dergi Turkcel Dergilikten okunabiliyor. Çok da güzel röportajlar ve dosyalar var. Dergi bildiğiniz bir müzik içeriği sunuyor. Mesela Nisan sayısında Alpay ile bir röportaj yapılmış, İpek Açar ilk kez Kayahan’ın belgeselinin yapıldığını bu dergiye açıklamış. Aykut Gürel, Sony Müziğin genel müdürü Şemsettin Göktaş, Vedat Sakman gibi ustalarla röportajlar yapılmış. Müzik okumak isteyenler için çok güzel bir kaynak olmuş. Plak ve Ben Dergisini müzik okumak isteyenlere tavsiye ediyorum. Gönül isterdi ki bu dergiler fiziki olarak basılsın, ama maalesef ülkenin okuma kültürü ve alışkanlığı ortada. Dünyada her ülkede en az bir müzik dergisi yayınlanıyor ama bizde maalesef bu fiziki olarak yayınlanan sadece Andante dergisi kaldı. Birde Turkcel Dergilik aracılığı ile yayınlanan “Plak ve Ben” dergisi.

UniWorld CUP 2019 başladı

Futbol deyince herkes Süper Ligi hatırlıyor, medyada her yerde sanki başka bir futbol etkinliği yokmuş gibi hep süper lig konuşuluyor. Ama çok daha güzel futbol etkinlikleri var. Bunlardan biri de üniversitelerin futbol takımlarının yer aldığı UniWorld Cup. Bu kupada çok güzel şeyler oluyor. 182 ülkeden öğrencinin katılımıyla İstanbul Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uni World Cup 2019’a katılan İstinye Üniversitesi 10 yabancı uyruklu futbolcusuyla dikkatleri çekiyor.  Üniversitelerin spora yatırım yapması çok güzel şey. Spor kökenli bir patronu olan İstinye Üniversitesi süper lig takımları gibi uluslararası bir futbol takımı yaratmış. Eminim bu sahaya da yansıyacaktır.