Vakıf Katılım web

TÜRKİYE'DE KITLIK BAŞ GÖSTERİR Mİ?

Arzu ERDOĞRAL 08 Nis 2020

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
Koronavirüs nedeniyle tarımın can çekiştiğini ve üretim teminat altına alınmazsa gelecek yıl tarım ürünü bulunamayacağını savunanlar da var.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tehlikesi ile ilgili ülkemizde de her açıdan mücadele ediliyor.

Halkımız ise bazı ülkelerde olduğu gibi marketleri yağmalamıyor ama doğal olarak alacağının fazlasını temin ederek stok yapıyor. Bazı kesimlerce duyulan endişe ise birkaç ay içerisinde bazı gıdaları vatandaşın temin edemeyeceği yönünde…

Tarım ve hayvancılık sektöründe üretimin yapılamaması sonucu kıtlık yaşanabileceği ve halkın

gıdaya ulaşamayacağını savunanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretimin nasıl sürdürüleceğini planlaması gerektiğini belirtiyor.

“Mevsimlik işçiler ile ilgili de bir dizi önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor” denilirken üretimin devamı için çalışmaların durmaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Koronavirüs nedeniyle tarımın can çekiştiğini ve üretim teminat altına alınmazsa gelecek yıl tarım ürünü bulunamayacağını savunanlar da var.

Şirketlere destek olunduğunu ama köylünün traktörüne yakıt alamaz duruma geldiğini öne sürenler üretimin bu koşullarda zor olduğunu dile getiriyor.

Çiftçilerin alışveriş yaptıkları birçok yerin kapalı olduğu, yem şirketlerinin isteklere kısıtlı cevap vermeye başladığı ve yem ile ilaca çok zam yapıldığı da şikayetler arasında…

Köylünün sattığı ürünlerin ucuza alındığı ama halka ulaşıncaya kadar çok pahalı hale geldiği de söylenen diğer bir sorun!

Tarım desteklerinin kapsamının genişletilmesi ise talepler arasında.

Diğer yandan ise çiftçilerin tarlaya, bahçesine gitmesinde her hangi bir kısıtlama olmadığı ve üretime devam edildiği belirtiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesi için mevsimlik tarım işçilerinin, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hijyen ve koruyucu malzemelere erişimi ile nakil ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için bir dizi önlem aldı.

Bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olan ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, çapalama ve bakım faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için çiftçilerin veya tarım işçilerinin tarla, bahçe ve seralara alınan tedbirler çerçevesinde erişimleri sağlanacak.

Bakanlık, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat gönderdi. Mevsimlik tarım işçilerinin faaliyetlerine devam edecek şekilde nakilleri ve barınma koşulları düzenlenecek.

İçişleri Bakanlığı da Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve 81 il valiliğine; tarımsal üretimin aksatılmaması, tarım işçilerinin ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve hasat edilen tarımsal ürünlerin pazara erişiminin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimat gönderdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin yeterli gıda stoku olduğunu özellikle vurguluyor. Tabi bu günleri fırsat bilerek çok yüksek fiyatlar ile ürünleri satmaya çalışan fırsatçılara göz açtırmamak lazım.

Zor günlerden geçtiğimiz bu zamanda endişeleri anlamak ama ülkemizde kıtlık olacak söylemlerini yayanlara da fırsat vermemek gerekiyor.

Koronavirüs endişesinin yanında en çok korkulan şeyin gıdaya ulaşamamak olduğunu düşünürsek olumsuz söylemler yeni bir kaosun kapısını aralar.

Böylesi durumlarda halkın da her duyduğuna inanmaması ve resmi açıklamaları takip etmesi doğru bilgi alması açısından önemli.

Her şeyden önce bu günleri birlik ve beraberlik içinde, tüm tedbirlerimizi alarak ama korkuya kapılmadan atlatacağımıza yönelik inancımızı hep diri tutmalıyız.