Vakıf Katılım web

TÜRKİYE BU KAVGAYA GİRMEZ

Alican DEĞER 28 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
İngiltere, Amerika ve üstüne Avrupa Birliği'nin ekseriyeti bir oldular Rusya'ya karşı keskin bir tavır aldılar.

 İngiltere'deki eski Rus ajanı ve kızının kimyasal silah kullanılarak zehirlenmesinden Rusya'yı sorumlu tutarak diplomatlarını sınır dışı ediyorlar. Bildiğin eski Soğuk Savaş günleri gibi. O zamanlar bile böylesi olaylara çok sık rastlanmazdı.

Bir tarafta, NATO ve kapısında olduğumuz Avrupa Birliği dolayısıyla yakın ilişkide olduğumuz Batı bloğu, öte yanda bir çok badire atlattıktan sonra ilişkilerimizin son derece yakın olduğu Rusya. Bahsettiğim o eski zamanlarda olsa Türkiye'nin tavrı belliydi. Ama şimdi hiç de öyle değil.

Çünkü Amerika ve Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri çok yıprandı. Türkiye destek bulamadığını hatta hıyanete uğradığını düşünüyor. 

Benim gördüğüm Türkiye'nin bu kavgaya girmeyeceği. Ortalık toz dumanken taraf tutmayacağı. Kimsenin de Türkiye'den herhangi bir şekilde tavır almasını isteyemeyeceği. Zaten yapılan açıklamalar da bu görüşü destekliyor.

Tüm bu gelişmeler, Rusya ve Batı bloğunun kavgası aslında Türkiye'nin önemini de artırıyor bir açıdan. Böylesi doğu-batı gerginlikleri hep Türkiye'nin işine gelmiştir. Diyeceğim o ki, eski günleri özlemişim. 

Çiftlikbank'çılar kendisini kandırmasın

Çiftlikbank'ta kesin olan tek şey, gencecik etine dolgun bir gencin 80 bin kişiyi herkesin gözleri önünde kandırıp 550 milyon lira ile ortadan kaybolması. Eşinden ayrılmak istemese nereye gittiği bile bilinmeyecekti.

Şimdilerde yaygın söylence Mehmet Aydın'ın bu işi tek başına yapmış olamayacağı. Kimse, "Bu adam tarafından dolandırıldım" diyemediği için, fazla kazanma hırslarının kurbanı olduklarını itiraf edemedikleri için basit bir dolandırıcılığı uluslararası güçlere havale ediyorlar. Sanki öyle olunca para kaptırmaları daha makul hale geliyormuş gibi davranıyorlar.

Olay çok basit. Değil Mehmet Aydın, isteyen herkes bu insanları dolandırırdı. Çünkü bir koyup iki-üç alacaklarına inanmışlardı. Mağdurlardan biri ifadesinde 5 bin lira verdiğini, bir senede 15 bin lira kazanacağını söylüyor. Üstelik bunu inanarak söylüyor. Böylesi şeylere inananları dolandırmak için öyle uluslararası güç falan olmaya gerek yok.

Şimdi yurt dışına kaçan Mehmet Aydın bulunsa ne olacak? Hiç. Hiç bir şey olmayacak, Çünkü kaptırılan para geri alınamayacak. Ancak, o da belki, dolandırılanların biraz yüreği soğur.