TÜRK DIŞİŞLERİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Bizim bazı yazarçizer tayfası başkasının üzümüne bal demeyi sever.

Bizim bazı yazarçizer tayfası başkasının üzümüne bal demeyi sever.

ABD adından hala söz ettiren dışişleri bakanı Henry Kissenger, Sovyetler'in Efsane Dışişleri Bakanı: Andrey Gromıko, Almanya'nın efsanevi dışişleri bakanlarından Hans-Dietrich Genscher ve diğeleri anlatılır. Şu an görevde olan Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye’nin en fırtanalı günlerinde uluslararası sularda Türkiye gemisine rehberlik ediyor. Özellikle benim en önemsediğin Antalya Diplomatik Forumu en stratejik ve kalıcı adımı. Bir vakıf kurularak bu çalışma kalıcı hale getirilecek. Çavuşoğlu en büyük şansı olarak dünyanın en iyi diplomatları ile çalışmasını işaret ediyor. Yine bakan olmasına rağmen Volkan Bozkır’a abi diyecek kadar da “naif”. Kendisi sabırlı bir insan çoğu zaman sessiz duruşunun ardından muhataplarına yerinde ve Türk usulü cevap vermeyi seven bir baş diplomat. Özellikle Türkiye dışındaki Türk soylular konusunda hassasiyeti olan bir bakan… Bakanlıkta liyakata önem veren en alttaki memura bile başarıya endeksli yol açan bir bakan.. Artılar eksiler elbette var.. Ama fırtınalı sularda yürüyen bir gemi var. Ve Türk dışişleri dünyaya diyor ki güvenli liman Türkiye..

DÜNYA YENİ BİR TÜRBÜLANSA GİRDİ

Dünya yeni bir türbülansa girdi. Zayıf yapılanmalar ortadan kalkacak. Vekalet savaşları, istihbarat mücadeleleri, yeni virüsler ve yeni nesil terör örgütleri. Hazır ve güçlü olan ayakta kalacak. Gıda ve temiz su altından daha değerli olacağı yüzyılın ilk çeyreği bitiyor.

Devletler güçlü ve sağlam blokların içinde olamazlarsa en güçlü tarafından yutulacaklar. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması en yerinde örnek. İkili ya da daha fazla akıllı ittifaklar sağlam bir konum elde ettirecek Türkiye- Azerbaycan Şuşa mutabakatı…

SUİKASTLAR MEVSİMİ

Refik Hariri’nin 14 Şubat 2005 tarihinde bir suikast sonucu öldürülmesiyle Lübnan’ın iç ve dış siyasetinde çok hızlı siyasi dönüşümlerin yaşandığı yeni bir dönem başladı. 3 Ocak 2020 tarihinde Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD tarafından Kasım Süleymani'nin öldürülmesi bölgede artan kontrollü bir gerginliğe rol açtı. 8 Temmuz 2022'de, Japonya'nın eski başbakanı Shinzō Abe, Nara şehrindeki öldürülmesi Asya- Pasifik’teki güç mücadelesinin dışa vurumundan başka bir şey değildi. Aleksadr Dugin'in kızı Darya Dugina içinde bulunduğu otomobilin infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmesi Ukrayna savaşının sıcak olaylarından olarak adlandırılsa da bu sadece buz dağının görünen kısmı.

ZAYIF YOK OLUYOR. GÜÇLÜ KAVRAMI DEĞİŞİYOR

Yeni dönemde zayıf ve az zayıf kavramı ortadan kalktı. Sarsıntıda savrulup gidiyorlar. Güç para-ordu ötesinde kullanılan yer – zaman ve mekan ile etkisi ile ölçülüyor… Süper güçler yanında dengeleyici güçler yeni dönemin çarpan etkisi olacak..

Son olarak güç odakları aktörleri tek atışla yok ederken mesaj verilen yer en güçlü olarak kendisini görenlere .. Yeni dönem 3. dünya savaşının sıcak öncü şokları…