TÜRK AKLI VE YENİ YÜZYIL

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
400 milyonluk Türklük âlemi yeni dünya düzeni oluşturulmasında, varlığı ile insanlığa önemli katkılar sağlayacaktır.

Yeni dönemde bir kez daha ortaya çıkan “Türk Aklı” artık geleceğimizin siyasi, ekonomik, askeri ve kültür alanındaki geleceğini belirliyor.

400 milyonluk Türklük âlemi yeni dünya düzeni oluşturulmasında, varlığı ile insanlığa önemli katkılar sağlayacaktır.

Yüzyılı yeniden okumak ve anlamak gerekli. Bağımsız Türk Devletlerinin yanına Macaristan’ın Türk Devletler Teşkilatı özel statü ile üye olması stratejik akıl olarak yeni dönemin en büyük işareti. İşgal altındaki topraklarını işgalden kurtaran Azerbaycan arık bölgesel bir aktörden küresel etki oluşturacak hamleler atacaktır. Özbekistan yüksek potansiyeli ile Asya’nın yıldızı olmaya aday bir ülke. Kazakistan büyük coğrafyası ile adeta Asya ile Avrupa arasında denge terazisi durumunda. Nazarbayev yürüttüğü politikalarla ülkesinin gelecek yüzyılının şifrelerini şimdiden oluşturdu. Kırgızistan ise dinamik nüfusu ile dikkat çeken bir ülke. Ülke iç kırılganlıklarını aştığında yeni dönemin en önemli aktörü olmaya aday. Türkmenistan doğal kaynakları ile adeta Asya’nın rezerv deposu durumunda. Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olması ile Türkmenistan teşkilata güç kattı. Türkiye 100 yıllık cumhuriyet birikimi ve yüksek potansiyeli ile küresel aktörlerin yanında dengeleyici güç olarak duruyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ileriki dönmede Türk Devletler Teşkilatı içinde aktif olacağı bilinmekte. Pakistan ve Ukrayna’da gözlemci olarak yapıya dahil olmak istemektedir.

Gelinen noktada bağımsızlıklarının 30. yılında Türkistan coğrafyasında yeni dönem başladı. Rusya Federasyonundan İran’a Suriye ve Irak’tan Balkanlara ve Çin’e kadar milyonlarca Türk yaşıyor.

Şimdi bu gelinen noktayı Türk aklı ile Kızıl Elma ülküsü ile yürütmek lazım.