TRUMP MI, BİDEN MI?

Serpin ALPARSLAN 16 Eki 2020

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
ABD tarihinde yani 1824 yılından bugüne kadar 5 başkan adayı daha fazla halk oyunu almalarına rağmen seçilemedi.

ABD seçim sürecinde tarihinde görülmemiş bir yarışı var. Başkan adayların karşılıklı düellosu seçimin sert geçeceği düşüncesini yaratıyor.

Bu kanaate nasıl vardın derseniz?

ABD’de yapılan ankette ABD halkının yüzde 47’si seçimin adil olmayacağı, yüzde 56’sı ise seçimden sonra şiddetten endişe duyduklarını ve de iç kargaşa çıkabileceğini söylüyor.

Dikkat çekici bu anket sonrası FBI başkanı seçim güvenliğiyle ilgili halka oy verin çağrısında bulundu.

Seçim yarışında dikkat çekici konuysa; eyalet bazında uygulanan katsayının nüfusa göre seçiciler kurulu temsilcilerin desteğini alması ile seçimin kaderini değiştiriyor.

ABD tarihinde yani 1824 yılından bugüne kadar 5 başkan adayı daha fazla halk oyunu almalarına rağmen seçilemedi.

Buna son örnek, 2016 yılında Hillary Clinton’ın yaklaşık 3 milyon oy almasına rağmen 7 delege fark ile Trump’ın kazanmasını gösterebiliriz.  

Genelde başkanlar 2 dönem üst üste seçiliyor.

Ancak Kovid 19 pandemi sürecinde birçok ülkenin krizi yönetememesi gibi, Trump da pandeminin yarattığı ekonomik sorunlar karşısında aldığı önlemler kadar, Black Lives Matter gibi sosyal olaylarda halkı yatıştıramaması gibi nedenlerden dolayı seçmenin yönünü şimdilik değiştirse de 4 yıllık Başkanlık döneminde ekonomideki başarısı tartışılmaz bir gerçek.

ABD Seçim yarışında Biden-Trump arasında 52’ye 41 Biden önde götürüyor ama kararsız olan 8 eyalet var. Başkan adayları bu eyaletler üzerinde daha çok duruyor.

Geçtiğimiz seçimlere baktığımızda Batı kıyısını Demokratların hakim olduğunu Güneyde ise daha çok Cumhuriyetçilerin olduğunu görmekteyiz. Doğu kısmında yaklaşık 8-10 eyalette ise kararsızların yoğun olduğunu hatta başkanlık kaderini değiştirebilecekleri güçte olduğunu söyleyebilirim.     

Şu an Biden önde gidiyor ama Trump’ın şansı yine yüksek.

Seçmenin önemsedikleri ise bu pandemide aldığı destekte.

3 Kasım’da sadece başkan seçilmeyecek aynı gün 100 üyelik senatonun 3’te biri de değişecek ve 450 üyeli temsilciler meclisi tamamı yenilenecek. ABD’de senatörler 6 yıllık seçiliyor ve yasamann yürütme üzerindeki kontrolünde istikranın korunması amacıyla anayasaya göre en az 9 yıl ABD vatandaşı olan 30 yaşını doldurmuş ve yaşadığı eyalette ikamet eden herkes katılabiliyor.

Temsilciler meclisine girmek için ise 25 yaşını doldurmuş 7 yıllık ABD vatandaşı olması yeterli.

ABD seçim sistemindeki eyalet bazındaki katsayıda seçiciler kurulu temsilcilerin 270’ini kazanması gerekiyor.

Son sözü ise delegeler söylüyor

Şu an kritik eyaletler Pensilvanya ve Florida.

Bu eyaletlerde var olan ve 49 delegenin oyunu kazanan başkan adayı Beyaz Saray’ın bahçesine girmiş oluyor.