TRT İLE 50 YIL

İlnur ÇEVİK 01 Şub 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) televizyon yayıncılığına başlamasının 50. Yılını kutluyor… Bu aynı zamanda Türk televizyonculuğunun da 50. Yılı… Yani devlet bu işin öncülüğünü yaptı…

50 yıldır Türkiye’de kitleler “o kutuya” sıkı sıkıya bağlandılar kaldılar. TRT televizyon yayınlarına başlayacağını ilan ettiği zaman Süleyman Demirel başbakandı ve CHP her zamanki gibi “ana muhalefet” görevini görüyordu… Bizler çocuktuk ama o zaman bile CHP’nin televizyona karşı koparttığı yaygarayı hatırlıyoruz. Demirel aynı yaygaraya ve şiddetli muhalefete Keban Barajı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapılırken de maruz kalmıştı… Yani CHP, ne zaman birileri Türkiye’ye çağ atlatmaya kalksa onun karşısına çıkar ve yıkıcı bir muhalefet sergilerdi… Yani Türkiye değişti ama o kafa hiç değişmedi.

Şu 50 yılda TRT televizyonu, daha sonrada televizyonları hep ilklere imza attı. Bir zamanlar tek tabanca olarak yayın yapan TRT’ye rahmetli Turgut Özal döneminde özel televizyonlar katıldı ve onlarda milyonları ekrana çekmeyi başardı.

Siyah beyaz yayınlarla işe başlayan TRT daha sonra renkli TV’yi Türkiye’ye hediye etti. 70’li ve 80’li yıllarda “Dallas” ve “Kaçak” gibi yabancı dizileri ile halkımıza adeta ekrana yapıştıran TRT daha sonra “Kaynanalar” gibi Türk dizileri ile hep ilklere imza attı.

Ama TRT geçmiş tutucu iktidarların olumsuz etkilerine rağmen hep ilklere imza atmaya devam etti. TRT Çocuk’tan TRT Belgesel’e, TRT Haber’den TRT Müzik gibi kanalları işleten TRT aynı zamanda TRT Kürdi, TRT Arapça ve TRT Avrasya gibi kanallarla da hizmet veriyor. TRT World ise Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren yeni kuşak Türkiye’yi temsil ediyor. TRT’de görev almaya başladığından beri önemli atılımlar gerçekleşti. “Diriliş Ertuğrul” gibi tarihi dizilerle izlenme rekorları kırmayı başardı. Şimdi de yeni TRT genel müdürü olarak atılımlara devam ediyor ve kuruluş zamanın gereklerine uyarak kabuk değiştiriyor.

TRT, son 50 yılda Türk televizyon yayıncılığında bütün engellemelere ve olumsuzluklara rağmen çok iyi bir imtihan verdi. Nice 50 yıllara.