TRENÇKOT: BURBERRY

Yonca ORTAN 19 Eyl 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Trençkot üretimi, 1856 yılında Thomas Burberry tarafından kurulan İngiliz moda markası Burberry ile başlamıştır. İlk trençkotlar askerler için tasarlanmıştır.

Trençkot üretimi, 1856 yılında Thomas Burberry tarafından kurulan İngiliz moda markası Burberry ile başlamıştır. İlk trençkotlar askerler için tasarlanmıştır. Trençkotun her bir bölümü askerlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş, gereksiz hiçbir ayrıntıya yer verilmemiştir. Eski dönemlerde rüzgar geçirmeyen yakası, el bombası asmak için tokası, kemeri ve yağmur geçirmez özelliği ile oldukça kullanışlı kıyafetler olmuştur.


Trençkot su geçirmez, pamuklu gabardin matkabı, deri veya poplinden yapılan bir ceket çeşididir. Genellikle çıkarılabilir ısı yalıtımı astarı, reglan kılıfları vardır. Geleneksel olarak, 10 ön düğmeli kruvaze ve geniş yakaları, düğmeyi kapatan cepleri vardır. Bir trençkotun geleneksel rengi haki idi, ancak yeni versiyonlar birçok renkte geliyor.

Trençkot Özellikleri Nelerdir?

• İlk olarak askeri alanlarda kullanıldığı için o dönem su geçirmez olarak üretilmiştir.

• Genellikle pamuk gabardin kumaştan üretilir.

• Genellikle haki renktedir.

• Nefes almayan bir üründür.

• Askeri kullanım için geliştirildiğinden dolayı her bir özelliği bir amaca hizmet etmektedir.

• Askerlerin apolet ve rütbe gibi eşyalarını ekleyebilmesi adına paltoya omuz askısı eklenmiştir. Bu askılar av tüfeklerinin dipçiğine karşı omuz dolgusu sağlamaktadır.

• Harita kılıfları ve kılıçlar gibi ekipmanların tutulması amacıyla D halkaları eklenmiştir.

• Büyük cepler, askeri teçhizatı tutmak için tasarlamıştır.

• İstenmeyen kokuların giderilmesi ve katların nefes alabilmesi için havalandırma kapakları eklenmiştir.

• Trençkot uzunluğu da çamurda iz yapmaması ve hareket izni vermesi açısından ara boy olarak tasarlanmıştır.

• Trençkotun arka ucunda, su ve çamurun dökülmesine izin veren haçlar vardı.

• Başlangıçta, trençkotlar battaniye olarakta kullanılabilmesi adına çıkarılabilir ılık bir astarla üretilmiştir.

• Boyundaki yaka düğmeleri, mümkün olduğunca verimli olmaları için gaz maskelerinin sıkıca gizlenebilmesi için tasarlanmıştır.

• Manşet kayışları kullanım sırasında dürbünlerin emniyete alınmasını sağlamıştır.

Trençkot rüzgar ve yağmurdan korumak için dizayn edilmiştir. Eski savaşlarda askerler palto giyiyorlardı. Bunlar uzun tüylü paltolardı ve yünden yapılmaktaydılar. Özellikle yağmur ve çamurda suyun ağırlığını çeken bu yün kumaş daha da ağır hale geliyordu. Bu askerler için büyük bir sorun teşkil etmekteydi. Trençkot bu bağlamda askerlere ilaç gibi geldi. Trençkot hafif, taşıması kolay, daha kısa ve zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı olması sebebiyle kullanım kolaylığı sağlamaktaydı. Öyle ki trençkot ilk tasarlandığı yıllarda sadece 1. Sınıf memurlara verilerek yüksek sınıf göstergesi haline geldi.

Savaştan sonra memurlar elbiselerine bir şekilde bağlandı ve onları evde giymeye devam etti. Trençkot o dönem bir ayrım ve tanınma olarak görüldüğü için soylular tarafından çokça tercih edildi.

Savaş alanları ve askerlerin yanı sıra trençkotlar deyim yerindeyse ünlü akınına uğradı. Hollywood’un altın çağında pek çok ünlü trençkot giyiyor ve ekranlar bu paltolarla süsleniyordu. Öyleki bu paltoyu ikonikleştiren dedektifler, gangsterler ve Hollywood’un önde gelen erkek oyuncuları olmuştur. Kazablanka, Büyük Uyku gibi kültleşmiş filmlerde trençkotlar göze çarpmaktadır.

Trençkot Ne Zaman Giyilir?

Trençkot bugün dünyanın dört bir yanında podyumlarda gösterilen bir ikonik giysi olarak devam etmektedir. Burberry markası ilk üretimden bu yana trençkot üretiminde liderliğini korumakta ve kadın ve erkekler içi farklı stiller üretmeye devam etmektedir. Eskiden sadece haki ve bej olarak üretilen bu palto günümüzde sayısız renkte üretilmektedir. Bir zamanlar siperlerde askeri kamufle etmek için kullanılan trençkot günümüzde Kate Moss, Cara Delevinngne gibi ünlü modeller eşliğinde podyumlarda sunulmaktadır. Her ne kadar günümüzdeki trençkotlar askeri amaçların dışına çıkmış moda endüstrisinin bir parçası olmuş olsa da bazı özelliklerini hala korumaktadır. Geniş yakalar, omuzlarda apoletler, büyük cepler, bel kuşağı gibi özelliklerini hala korumakta.

Zaman trençkotları da değiştirmektedir. Geçmişte ısınma için çift kat üretilen trençkotlar, kış aylarının vazgeçilmeziydi. Ancak günümüzde çok farklı trençkotlar üretildiği için artık belirli bir mevsimde giyilme trendi de ortadan kalkmıştır. Bu sebeple her mevsim tercih edilebilen bir üründür. Giyim firmaları genellikle bahar aylarında trençkotları mağazalarında sergilemektedir.

Ülkemizde de Burberry markasını perakende devlerinden Eren Perakende temsil etmektedir.