Vakıf Katılım web

TOPA TÜFEĞE YATIRIM YAPTIK SAĞLIĞI UNUTTUK

Micheal KUYUCU 02 May 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Türkiye'nin en iyi kadın vokallerinden biri. Şarkılarını seslendirmiyor adeta onları yaşıyor ve yaşatıyor.

Türkiye’nin en iyi kadın vokallerinden biri. Şarkılarını seslendirmiyor adeta onları yaşıyor ve yaşatıyor. Gür sesi ve duygu yüklü yorumuyla onu dinlemek ruha iyi geliyor. Linet kısa bir süre önce Gülden’in “Yatsın Yanıma” adlı şarkısını seslendirdi. Cover’lara ayrı bir ruh veren Linet ile hem korona günlerini hem de yeni teklisini konuştuk.

“Herkes evde kalsın”

Korona salgınıyla hayat durdu, evden devam ediyoruz hayata. Evimizi özledik inanıyorum ki benim gibi herkes evini çok özledi ve bu sağlıksız günler sağlıklı günler için bir haberci. Onun için hepimiz sağlığımıza ve biraz daha kurallara uymamıza bir vesile olsun bu enerjimiz. Herkes evde kalsın.

“Cover’lar hep eski şarkı anlamına gelmiyor”

Gülden Mutlu’yu ilk çıktığı günden beri gerçekten zevkle ve hayranlıkla takip ediyordum. Hem kendi yazdığı şarkılar hem sesi duruşu çok güzel bir hanım efendi. Klipleri çok hoşuma gidiyordu. Şarkıları zaten Türkiye çapında patlamıştı. Tabi ki çok riskli bir iş benim yaptığım, yani bir cover yapmak. Cover’lar hep çok eski parçalardan oluşmuyor, biraz yakın gelecekten yani yakın bir maziden gelen şarkılar da var. Gülden Mutlu’nun da bu şarkısı 5 yıl olmuş.

“Hep zor şarkılar seslendiriyorum”

“Yatsın Yanıma” şarkısını cover’larken biz farklı bir şekilde, çok büyük fark yaratmadan, yani fark yaratmadan derken çok fazla egzajere etmeden seslendirdim. Şarkı gerçekten zor bir şarkı, ben bunu sürekli iğneliyorum. Biliyorsunuz hep zor şarkılar yorumluyorum ben, bugüne kadar yorumladığım cover’lar hep zor şarkılardı ve biz neredeyse bir yıldır çalışıyoruz bu şarkı üzerinde. Selim Çaldıran yaptı aranjesini, ses tonunda inanılmaz çok gelgitler yaşadığımız bir şarkı oldu. Çünkü güftesi beyanından çok daha tiz bir şarkı. Onu dengeleyebilmek için çok çalıştık stüdyoda.

Gülden’in yaptığı aranje böyle değildi, biz bir küçük düzenlemeyle pes kısmını biraz daha pes yaptık, tiz kısmına daha da yükseldik. Bir oktav üzerinde ses ve tiz bir yapısı var şarkının. İnşallah üstesinden gelmişizdir, inşallah insanlar bu yorumu da beğenirler. Müzik sonuçta evrensel ve lezzetlidir yani her lezzetin, her tadın bir farklılığı vardır. İnşallah bu lezzeti de beğenmişlerdir. Şifa niyetine bu dönem denk geldi ama inşallah insanlara da bir nebze bir farklılık olur.

“Korona salgınında hesap kitap yapalım”

Kliple de uğraşıldı, altyapılarla uğraşıldı, resimler çekildi. Yani hem büyük yatırımlar var hem büyük bir ekip var tek şarkı olmasına rağmen. Büyük bir ekip, büyük bir çalışma var, büyük bir yatırım, büyük emekler var. Öncelikle emeğe saygı en önemlisi. Bir mukayese edildiği zaman veya bir eleştiri yapıldığı zaman dikkat etmek lazım, insanlar çok kolay her şeyi eleştirebiliyor. Şimdi korona karantinasında evde yalnızken, yani hepimiz evdeyken, bunları biraz daha düşünelim, insanların kalbini kırmadan emeklere saygı duyarak, her şeyi böyle kolay bitirmeyelim hayatımızda. Vicdanımızı da önümüze alarak böyle bir hesap kitap yapalım “ne yaptık bugüne kadar”, kimlerin kalbini kırdık veya nasıl daha iyi olabiliriz bu dünyada diye düşünmemiz lazım. Çok dünya işine daldık hepimiz ve en büyük yatırırım yaptığımız evimizi unutmuşuz. Hani buna bende dahilim, şu an evdeyken, evimi ne kadar özlemişim diye düşündüm ve eminim ki herkes çok özlemiştir. Evde yapmam gereken çok işler varmış, inanılmaz bir süreçteyiz.

“Sağlık yerine topa tüfeğe yatırım yaptık”

Hiçbir şey baki değildir hayatta. Ne hastalıklar ne savaşlar hiçbir şey baki değildir. Şu an maalesef böyle bir savaş içerisindeyiz sağlık açısından. Hani bu taraftan da güçlenmemiz gereken, anlamamız gereken bir süreçteyiz. Top tüfekle olmuyor. Bütün yatırımları maalesef dünya topa tüfeğe yatırmış ama sağlığa yatırmamış. Hani biz gerçekten sağlığımıza yatırım yapalım top tüfeğe değil, artık top tüfekli bir dünya istemiyor, hiç kimse, hiçbirimiz istemiyoruz, halk olarak asla istemiyoruz. Daha çok insanca birbirimizle anlaşabileceğimiz bir dünya istiyoruz. Herkesin düşündüğünü rahatça söyleyebileceği bir dünya istiyoruz ama tabi ki yine diyorum kalp kırmadan.

“Şarkıları on yılda bir hatırlatmak lazım”

Cover zaten dünyada yapılan bir çalışmadır, mesela 80’li ve 90’lı şarkılar rap’çiler tarafından yenileniyor, altyapısı, gidişatı o kadar çok keyifli gidiyor ki. Düşünün benim gençlik yıllarında dinlediğim, okul lise yıllarında dinlediğim şarkıları şimdi 20 yaşında ki yeğenimde dinliyor, o da bundan zevk alıyor. Yani bunları on yılda bir, yirmi yılda bir hatırlatmak gerekiyor diye düşünüyorum. İyi şarkı her daim ortaya çıkmıyor bunu da unutmamak lazım, hatırlatmak önemlidir. Farklı lezzetlerde, farklı formatlarda iletmek güzel bir şey diye düşünüyorum. Bu nedenle cover yapmaya devam edeceğim.

“Üç ayda bir karşınıza çıkacağım”

Bundan sonra, önce korona salgını bitsin. Sonra dijital single ve yine bir cover ya da yeni bir şarkı yapabilirim, her an her şey olabilir. Üç ayda bir karşılarına çıkmaya çalışacağım müzikseverin. Üretimler, aranjesi, şarkının kendisi çok büyük bir ekip ve yatırım isteyen işler. Onun için lütfen emeğe saygı duyalım, elimizden geldiğince çalışmamız gerekiyor. Bunun için, çok çalışacağız inşallah yeni dünya ve yeni sağlıklı hayatlar için yeniden çalışmalara başlayacağım.

Number 1 Medya Türkiye’de bir ilke imza attı

Mülkiyeti diğer medya gruplarının aksine aileden medyacı Ali Karacan’a ait olan ve müzik yayıncılığı konusunda çeyrek yüzyılı devirerek öncü işlere imza atan Number 1 Medya Grubu Türkiye’de bir ilke imza attı. Medya dünyasının sıkıntılı günler geçirdiği 2020 yılında diğer medya işletmeleri küçülürken, korona salgınına rağmen çalışmalarına devam eden Number 1, Yunanistan’da yeni bir kanal kurdu. Number 1’ın komşuda yayın hayatına başlayan bu kanalı ile birlikte bir Türk medya yatırımcısı yurt dışına yatırım yapmış oldu. Daha önce Aydın Doğan’ın sahipliğinde olan Kanal D, Romanya’da “Kanal D Romania” adıyla yayın hayatına başlamış, bu yurt dışında yapılan ilk Türk TV yatırımı olmuştu. Karacan ailesinin bu yatırımı Türkiye’den yurt dışına yapılan ikinci büyük televizyon medya yatırımı oldu.

Bu medya yatırımında Number 1 Grubu, nisan ayında Yunanistan’da “NR1 HD” adıyla yayın hayatına başlayan bir müzik televizyonu kurdu. Beş yüz binin üzeri abonesi olan ve Yunanistan’ın Digitürk’u olan NOVA Platformunda 602.inci kanalda yayın yapan kanal yüzde 75 dünya, yüzde 25 oranında Greek müzik klipleri yayınlıyor. “%1000”, “Goodmorning Greece”- “Greek Street Sounds” -  “ Athens By Night” gibi programlarla yayınına başlayan NR1 HD, yayınına başladığı ilk günlerden itibaren Yunan müzikseverinin ilgisini çekti. Aynı zamanda uluslararası bir televizyon platformu olan Nova platformunun Yunanistan’ın dışında Kanada, Avustralya gibi farklı kıtalarda da aboneleri var.

Tan Taşçı’dan doğa ile iç içe klip

Tan Taşçı Şubat ayında yayınladığı "Sen Üzülme"nin yeni versiyonu, Catwork'ün urban ve hiphop öğelerinin öne çıktığı düzenlemesi ile "Sen Üzülme - Catwork Remake"i yayınladı.  Dünya müziğiyle kendi müziğini birleştirerek new age ve ethnic elektronik öğelerle güncel sesleri şarkılarına taşıyan Tan Taşçı, bu çalışması ile müziğinde yarattığı çeşitliliği geliştirdi.

"Sen Üzülme"nin video klibi için yönetmen koltuğuna da oturan Tan Taşçı, görüntü yönetmeni Can Sarcan ile çalıştı. Bodrum Kıyıkışlacık'ta gerçekleştirilen çekimler üç farklı günün farklı saatlerinden doğanın değişimine yer verildi.

TRT yeni yetenekler arıyor

TRT, Yayıncılık sektörünün rekabetçi, enerjik, hızlı gelişen ve eğlenceli dünyasının kapılarını aralamayı hedefleyen yeni bir programa başladı. “Yetenek Sende, İşi TRT’de” sloganuyla hazırlanan program üniversitelerden yeni mezun olan ve iş arayanlara radyo ve televizyon yayıncılığı, bilgi teknolojileri,  dijital strateji, pazarlama stratejileri, radyo ve televizyon teknolojisi gibi alanlarda iş imkanları sunacak.

TRT’nin tamamen gençleri hedef kitlesine alan ve gençlere yönelik yapılan “Yetenek Sende” adlı yarışmaya katılmak isteyenlerin 1 Ocak 1994 sonrasında doğan ve yayıncılık alanında kariyer yapmak istemesi gerekiyor. Buna ek olarak üniversitelerin lisans programlarından 2019-2020 eğitim yılında mezun olması gerekiyor. Bu özelliklere sahip olan gemçler 3 Mayıs tarihine kadar bu yarışmaya katılabilir. Bu fırsatı kaçırmak istemeyenlere önerimiz https://kariyer.trt.net.tr/yetenek/ web sitesine bir uğramaları.  Yarışma tam 150 gence değişik fırsatlar TRT ailesine katılma imkanı sunacak. Bence bir göz atmakta yarar var.

TRT demişken son dönemlerde TRT 2 kaliteli yayıncılığı ile korona günlerinde de izleyicilerin ilgisini çekecek içerikleri sunmaya devam ediyor. Mayıs ayınında iddialı filmler yayınlayacak olan kanal her güne bir özel hazırladı. İşte TRT 2’nin yayınlayacağı filmlerin tam listesi:

·         2 Mayıs Cumartesi: Çavdar Tarlasındaki Asi (Rebel In The Rye)

·         3 Mayıs Pazar: Üç Yol

·         4 Mayıs Pazartesi: Paulo Coelho’nun En Güzel Öyküsü (The Pilgrim Paulo Coelho’s Best Story)

·         5 Mayıs Salı: 400 Darbe (The 400 Blows)

·         6 Mayıs Çarşamba: Mavi Bisiklet

·         7 Mayıs Perşembe: Aşk Şarkım (My Own Love Song)

·         8 Mayıs Cuma: Kare (The Square)

·         9 Mayıs Cumartesi: Milyoner (Slumdog Millionaire)

·         10 Mayıs Pazar: Annem (Mia Madre)

·         11 Mayıs Pazartesi: Dağ Kadını (Woman At War)

·         12 Mayıs Salı: Bugün Aslında Dündü (Groundhog Day)

·         13 Mayıs Çarşamba: Borç

·         14 Mayıs Perşembe: 93 Yazı (Summer 1993)

·         15 Mayıs Cuma: Maudie

·         16 Mayıs Cumartesi: Kral Lear (King Lear)

·         17 Mayıs Pazar: Kraliçe Lear

·         18 Mayıs Pazartesi: Uyanışlar (Awakenings)

·         19 Mayıs Salı: Arakçılar (Shoplifters)

·         20 Mayıs Çarşamba: Keşisen Hayatlar (Heal The Living)

·         21 Mayıs Perşembe: Sarı Sıcak

·         22 Mayıs Cuma: Turuncu Günler (Orange Days)

·         23 Mayıs Cumartesi: Satıcı (The Salesman)

·         24 Mayıs Pazar: Dilsiz

·         25 Mayıs Pazartesi: Aga

·         26 Mayıs Salı: Düğün Davetiyesi (The Wedding Invitation)

·         27 Mayıs Çarşamba: Aydede

·         28 Mayıs Perşembe: Rus Hazine Sandığı (Russian Ark)

·         29 Mayıs Cuma: Osmanlı Subayı (The Ottoman Lieutenant)

·         30 Mayıs Cumartesi: Boş Eve (3-Iron)

·         31 Mayıs Pazar: Beyaz Bant (The White Ribbon)

Tuğba Yurt’tan yeni klip

Hem yeteneği hem de güzelliği ile müzik dünyasında adım adım zirveye tırmanan Tuğba Yurt, geçtiğimiz kasım ayında yayınlanan ve on iki şarkıdan oluşan "Sığınak" adlı albümünün, üçüncü klip videosunu "Taş Yürek" şarkısına çekti. Şarkının sözleri Meral Turan'a ,müziği ve düzenlemesi ise Gökçer Turan ve Birkan Şener'e ait. Klip yönetmenliğini ise Mustafa Özen.

Yeni klip heyecanını kısa bir zaman önce dinleyenleri ile sosyal medya hesaplarında paylaşan Tuğba Yurt "Albümdeki şarkılar çok sevildi. Herkesin ayrı favori şarkısı oldu. 'Taş Yürek'te bunlardan biri. Yaşamış olduğumuz bu sıkıntılı süreçte gerekli tüm tebdirlerimizi alarak, ufak bir ekiple klibimizi çektik. Umuyorum ki dinleyenler ve izleyenler de sevecektir. Sağlıklı günlere kavuştuğumuzda birlikte söyleyeceğimiz daha çok şarkımız olacak." diyerek duygularını müzikseverle paylaştı.

Murat Evgin dizi müzikleri ile dünyaya açıldı

Murat Evgin'in müziklerini yaptığı "Elif" dizisi Latin Amerika, Şili, Kolombiya, Meksika ve Arjantin'de; "Yaralı Kuşlar" dizisi ise "Ömer" adıyla Kolombiya'da yayınlanmaya başladı. Dizilerin yayınlandığı ülkelerdeki hayranlarından birçok yorum alan Murat Evgin, koronavirüs salgını nedeniyle evde kaldığımız bu günlerde "Allah’ım Sana Sığındım" isimli şarkısını İspanyolca ve Türkçe söyleyerek YouTube kanalında yayınladı. Murat Evgin, yakında "Elif" ve "Yaralı Kuşlar" dizilerinin soundtrack'ini müzikseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.