Vakıf Katılım web

TOKSİK İLİŞKİLER

Esra TANRIVERDİ 23 May 2022

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
Toksik ilişki son günlerde biz psikologların en çok karşısına çıkan popüler bir ilişki türü.

Toksik ilişki son günlerde biz psikologların en çok karşısına çıkan popüler bir ilişki türü. Şüphesiz bu tür ilişkiler şimdi ortaya çıkmadı, yani çağın hastalığı değil. İnsanoğlu var olduğu sürece ilişkide olduğu sürece mutlu veya mutsuz olduğu durumlar ve yakınlıklar elbette olacak. Çünkü insan duygusal bir varlık. Zaman zaman duygularına yenik düşebiliyor.

Toksik ilişki dendiğinde akla gelen ilk ilişki türü romantik ilişkiler. Ancak iş arkadaşınız, ev arkadaşınız, akrabanız veya komşunuzla yani iletişim içinde olduğunuz herhangi bir yakınınızla da bu tür bir ilişki içinde olabilirsiniz.

Toksik demek zehirli ve zararlı olan demek.

Şu halde Toksik ilişki yaşamınızda sizi mutsuz kılan, yeri geldiğinde size zarar veren, kendinizi suçlamanıza neden olan bir ilişki türüdür. Kendinizi iyi hissetmek yerine kötü hissetmenize neden olur. Bu tür ilişkilerden kopmak oldukça zordur. Bu yüzden sosyal hayatınızdan iş hayatınıza kadar her alanda sizi olumsuz etkiler ve size zarar verir. Bu zararlı ilişkiyi bazen kısa sürede fark edemeseniz de, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyor olabilirsiniz.

Bazı kişiler özellikle başkalarından beslenir. Onları zehirleyerek kendilerini doyurur. Böylece ilişkilerinden keyif alır. Karşısındaki kişiyi hiç önemsemez. Kendi üstünlüklerini ve ihtiyaçlarını karşı tarafa açık açık hissettirir. Gurur duyduğunuz bir şeyi paylaştığınızda sizi aşağılar veya sizi kutlamaz. Çünkü Narsist bireylerdir bunlar, ilişkide asla hata yapmadıklarını ifade ederler. Bu yüzden ilişkide var olan her problemden sizi sorumlu tutar. Bu duruma o kadar çok maruz kalırsınız ki sonunda hatalı olduğunuzu kabul etmek zorundasınızdır. Çünkü toksik kişiler anlaşmaya yanaşmazlar. Sadece hataları kabul ederseniz ilişkiniz devam eder. Fakat sizden vazgeçmek onlar için  zordur. Çünkü her dediğini yapan birini kim niye kaybetmek istesin?

Toksik ilişkideki kişi aynı zamanda bencil ve zorbadır. İçinde bulunduğu anı eşine-sevgilisine zehir eder. Böylece ilişkiyi sürekli zehirler. Sadece kendi çıkarını düşünür. İlişkide değer bilmez.

Bu tür kişiler ilişkide eşini-sevilisini sürekli küçük düşürür: “Sen nerden bileceksin!” “Yine mi aynı şeyler!” “Ne kadar çok boş konuşuyorsun!” v.s..Bu tür cümleler artık ilişkinin normali haline gelmiştir. Bu yüzden her an bir değerbilmez tavır takınır.

Eğer ki ilişki sizi duygusal anlamda zehirliyorsa toksik ilişki içinde olduğunuzu bilin. Eğer ki karşı tarafın davranışları sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka uzaklaşmayı düşünün.

İlişkinin bittiğini söylemek sizin için zor olabilir. Çünkü nasıl söyleyeceğinizi bilemezsiniz. Oysa zarar verdiğinin farkındasınız. O vakit bağlanma stilinize dönüp bakmanız gerek.

İlişkiyi sonlandırmak çok zor. Çünkü………..

diyerek bu cümleyi nasıl tamamlarsınız ?  Burada vereceğiniz cevap size yol gösterecektir.

Toksik ilişkiden kurtulmak sizin ruhunuza da iyi gelecektir. Toksik ilişkiden kurtulamadığınızı fark ettiğiniz an aslında değişim için adım atmışsınız demektir. Bunu fark etmek önemli. Eğer ki siz ilişkinin sizi zehirlediğini fark ediyorsanız birinci adımı atmış oluyorsunuz. Bu yaşantıları ele aldığınız taktirde içinde bulunduğunuz toksik ilişki sürecinden kurtulursunuz. Tabii ki bu bir anda olmaz.

Toksik bir kişiyi siz değiştiremezsiniz. Bu yüzden değişim karşıda saklıdır!

Kendinizle toksik kişi arasına mesafe koymazsanız zarar görmeye devam edersiniz. Bu yüzden mutlaka mesafe koyun!

İlişkide sürekli tetikte hissetmek zorunda değilsiniz! İlişki keyif alınan bir süreçtir.

Unutmayın!

Sağlıklı bir ilişkide her şey yolunda gider . Elbette, zaman zaman aynı fikirde olmayabilirsiniz ancak genellikle birlikte kararlar alır, ortaya çıkan sorunları açıkça tartışır ve birbirinizin arkadaşlığından gerçekten zevk alırsınız.