Vakıf Katılım web

TOKAYEV ANKARA'DA

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 2009 Ekim ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan "Stratejik Ortaklık Anlaşması" ile ilişkilerimiz yeni bir boyuta taşındı.

Türkiye’nin Kazakistan ilişkileri çok boyutlu ve stratejik düzeyde devam ediyor. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ortak tarihi, kültürel ve manevi bağlar ilişkilerin süratle geliştirilmesinin temelidir. Bağımsızlığını kazanmasının ardından ilk tanıyan ülke olan Türkiye Kazakistan ile imzalanan çok sayıda anlaşma ve protokolle çeşitli alanlardaki ilişkilerin ve iş birliğinin esasları düzenlendi. Ülkemiz ile Kazakistan arasındaki siyasi ilişkilerin ulaştığı düzeye paralel olarak Kazakistan ülkemizin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarından biri haline geldi.

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 2009 Ekim ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan “Stratejik Ortaklık Anlaşması” ile ilişkilerimiz yeni bir boyuta taşındı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 2012 yılında çalışmalarına başladı. Ankara’da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı da gerçekleştirilecek. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği, Ortak Stratejik Planlama Grubu ile Karma Ekonomik Komisyon toplantıları düzenli olarak devam ediyor.

Türkiye’ye 10-11 Mayıs tarihlerinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev çok geniş bir heyetle Ankara’ya geliyor. Tokayev yeni dönemde ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirerek önemli bir mesaj veriyor.. Birçok başlık masaya yatırılacak. Elbette ana başlık savunma ve ekonomi olacak… Türkiye-Kazakistan ilişkilerine ciddi anlamda hız kazanması beklentiler arasında.  Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından günümüze kadar olan süreçte Türkiye ile ikili ilişkiler öncelikli olmasının yanı sıra uluslararası meselelerde ortak bakış açıları geliştirildi. Türk Devletler Teşkilatına giden süreçte Kazakistan itici güç oldu. 2021 yılına bakıldığında Türkiye-Kazakistan arasında ticaret hacmi yaklaşık yüzde 33 oranında artarak 4,1 milyar dolar olduğu belirtilmektedir. Türkiye son 15 yıl içerisinde Kazakistan’da 3,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Türkiye-Kazakistan ticaret hacminin önce 5 milyar dolara ulaşmasının 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATINA GİDEN YOL

Türkiye ile Kazakistan’ın bölgesel ve uluslararası alandaki iş birliği de süratle gelişmektedir. Avrasya coğrafyasında huzur ve barışın tesis edilmesi için iki ülke öncülüğünde Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi oluşturulmuş; Türk Konseyi’nin ve TÜRKPA’nın kuruluşunda Türkiye ile birlikte Kazakistan önemli rol oynamıştır. Türk Cumhuriyetleri arasındaki kültürel ilişkileri düzenleyen kurum olan TÜRKSOY ise Türk Konseyi’ne bağlıdır. Kazakistan ayrıca Uluslararası Türk Akademisi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Eğitim ve kültür alanındaki iş birliği de iki ülke ilişkilerinin önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi son derece önemli bir işlev görmektedir. Bu çalışma, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin analizini yaparak, AK Parti dönemindeki ilişkilerin gerçek boyutunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Makalede öncelikle, dönemin Türkiye ve Kazakistan’ın dış politikalarının temel özellikleri incelenecek, ardından da Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler yükselirken 2021 yılında İstanbul’da Türk Devletler Teşkilatı ilan edilmiştir. Kazakistan, uluslararası güç dengesini gözeten ve “çok yönlü dış politika” biçiminde tanımladığı bir dış siyaset  bu yapı ile bölgesel dengelere işlevsellik katmıştır. Bu ziyaretle yepyeni adımlar atılacak.