THY GENEL KURULU'NDAN SÜRPRİZ ÇIKAR MI? 

Musa ALİOĞLU 12 May 2019

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Türkiye'nin dünyada en fazla tanınan ve bilinen markası Türk Hava Yolları ticari faaliyetlerini bir Anonim Ortaklık olarak sürdürmektedir.

Ticari anlamda, anonim ortaklık, çok sayıda pay sahibinin katılmasına ve büyük sermaye ile çalışmaya uygun bir şirket tipidir. Birçok ülkede, anonim ortaklıklarda kurucu sayısında bir alt sınır vardır.

Türk Hava Yolları A.O, Nisan ayı içinde yapması gereken genel kurulunu Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma nedeniyle biraz geciktirdi. 

THY, kısaca KAP olarak bilinen Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bir açıklama göndererek, Olağan Genel Kurul Toplantısının 31 Mayıs 2019'da Genel Müdürlük Binasındaki VIP Toplantı Salonu'nda yapılacağını duyurdu. 

Genel Kurul gündeminde yer alan önemli başlıklar arasında şunları görebiliyoruz. 

2018 yılı Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunun okunması, müzakeresi ve tasdiki, Denetçi ve Topluluk Denetçisinin 2018 yılı Denetim Raporlarının okunması,
2018 yılı Finansal Tablolarının okunması, müzakeresi ve tasdiki, 2018 yılı hesap ve faaliyetlerinden dolayı Yönetim Kurulu üyelerinin ibrası, 2018 yılı Kar Payı Dağıtımı’na ilişkin Yönetim Kurulu önerisinin Genel Kurul’un tasvibine sunulması, Yönetim Kurulu üyelerinin ücretlerinin belirlenmesi. 

Bu arada 2018 yılında yapılan Genel Kurul öncesi istifa eden Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'nın (TÜRGEV) Başkanı Av. Arzu Akalın, buradaki ve TÜRGEV'deki görevlerini Fatmanur Altun'a bırakmıştı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun'un eşi olan, 1979 Kocaeli doğumlu Fatmanur Altun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. 2002-2003 arası araştırmalar için ABD de bulundu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Sosyoloji ve Antropoloji Ana Bilim Dalı’nda, "2000 Sonrası Türk Ulusalcılığının İnşasında Büyük Ortadoğu Projesi Söyleminin Rolü" başlıklı teziyle tamamladı. 2014 yılında aynı bölümde başladığı doktora eğitimini “Türkiye’de Seküler ve İnanç Temelli Sivil Toplum Kuruluşlarının ‘Toplumsal Fayda’ Yaklaşımı: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı Örnekleri” başlıklı teziyle 2018 yılında tamamladı. Başarılı bir bilim insanı olarak halen Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. 

2018 Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Gerçek'in istifası üzerine, yerine Kaptan Pilot Mithat Görkem Aksoy atandı. 1977'de Antalya'da doğan Aksoy, Türk Hava Kurumu'nda (THK) pilotaj eğitimi aldı ve 1998 yılında mezun oldu. 2001 yılında özel sektöre geçti. Çeşitli özel hava yollarında görev yaptıktan sonra 2007 yılında Türk Hava Yolları A.O ‘da göreve başladı. G4, G550, B737 ve Airbus A330- A340 Uçaklarında görev yaptı. 2016 yılında Genel Havacılık VIP Uçakları Operasyon Başkanlığı görevine getirilmiş olup, halen THY bünyesinde fiili uçucu kaptan pilot olarak görev yapmaktadır. 

Bu genel kurulda, THY Yönetim Kurulu tarafından Altun ve Aksoy'un Yönetim Kurulu üyeliğine atanmaları Genel Kurul'un tasvibine sunulup, oylanacak. 

Tabii, bu iki isim genel kurul tarafından kesin olarak benimsenecek ve göreve devam edeceklerdir. Fatmanur Altun'un bilimsel kariyeriyle, Aksoy'un da pilot olması nedeniyle THY'ye önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. 

Bu iki ismin yanı sıra, Yönetim Kurulu'nda görev yapanlara da bir bakmak gerekir. 

Kim gider, kim kalır konusunda peşinen görüş belirtmek çok zor. Çünkü orada görev yapanların tamamının atanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tek belirleyici konumundadır demek çok yanlış olmaz.

Toplantının en önemli gündem maddesi yönetim kurulu üyelerinin seçimi olduğu için gözler şimdi görevdeki yöneticilere çevrildi. Öncelikle, görevini başarıyla yapan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı'nın ve yine Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Komitesi Başkan Yardımcısı olan deneyimli havacı THY Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin seçim gibi bir sorunu yok. Her ikisi için de üst makamların bakışı olumludur ve göreve devamlarında sorun bulunmamaktadır. 

THY yönetiminde görev yapanların kim olduklarını bir kez daha hatırlatalım. 

M. İlker Aycı

(Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı)

1971'de İstanbul’da doğan M. İlker Aycı, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1994'de mezun oldu. 1995 yılında İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında çalışmalar yürüten Aycı, 1997 yılında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yüksek Lisans derecesini aldı.

İstanbul Belediye Başkanlığı sırasında Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. 

2005 yılında Başak Sigorta Genel Müdürü olarak sigorta sektörüne geçen Aycı, 2006 yılında, Güneş Sigorta’nın yönetimini üstlendi. Bu görevini 2011 yılına kadar sürdürdü.

Aynı yıl, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı oldu. Aycı, 2013-2015 yılları arasında da, 130 ülkeden 170’ten fazla yatırım ajansının üye olduğu Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) önce Başkan Yardımcılığı, ardından da Başkanlık görevlerini yürüttü.

M. İlker Aycı, 2015 yılından bu yana, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. 

Bilal Ekşi

(Genel Müdür, Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan Vekili)

1968'de Rize'de doğan Bilal Ekşi, lisans eğitimini Yıldız Teknik Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.,

İş hayatına TCDD'de Mühendis olarak başlayan Ekşi, daha sonra İstanbul Ulaşım A.Ş.’de Atölye Müdürlüğü yaptı. 

2003 – 2005 arası THY Revizyon Atölyeleri Başkanlığı görevini yürütmüş ve 2005 yılında Türk Hava Yolları A.O.'da Yer İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmıştır.  2008 - 2009 yıllarında Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.'de Genel Müdür Yardımcılığı; 2010 yılında Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) Genel Müdürlüğü, CEO ; 2010 – 2011 yılları arasında ise Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Amerikan Pratt & Whitney’in ortak kuruluşu olan “Turkish Engine Center”da (TEC) Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Bilal Ekşi, 2011'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevine atanmıştır. Ekşi, 21 Ekim 2016'da Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürü (CEO) ve Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan Vekili olarak atanmıştır. 

İsmail Cenk Dilberoğlu

(Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi)

1975 İstanbul doğumlu olan İsmail Cenk Dilberoğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini almıştır. 1999–2003 yılları arasında kendi ofisinde, 2003 yılından bugüne değin ise Kollektif Hukuk Bürosu'nda ortak olarak yoğunlukla ticaret hukuku, şirketler hukuku, iş hukuku, vergi hukuku, icra-iflas hukuku alanlarında olmak üzere şirketler danışmanlığı şeklinde avukatlık yapmaktadır. Ensar Vakfı Mütevellisine 1999 yılında seçilmiş ve 2011 yılına kadar Mütevelli Heyet Başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2011 yılından bu yana Ensar Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı görevinde bulunmaktadır. 

Prof. Dr. Mecit Eş

(Yönetim Kurulu Üyesi)

1953 Samsun doğumlu olan Mecit Eş, 1974 yılında İstanbul Üniversitesi / İktisat Fakültesinden mezun oldu. 1990 yılında Doçent ve 1996'da Profesör oldu. Dumlupınar Üniversitesi İİBF’de Maliye Bölümü Öğretim Üyesi olarak çalışmış olan Prof. Dr. Mecit EŞ, halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bölümler Fakültesinde mesleki faaliyetini sürdürmektedir. Alanıyla ilgili birçok kitap ve makaleye imza atmıştır. 

Orhan Birdal

(Yönetim Kurulu Üyesi)

1958'de Erzincan'da doğdu. İstanbul İTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler'den mezun oldu. Orhan Birdal, çeşitli illerde havalimanı başmüdürlükleri yapan ve 2003'te DHMİ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevine atanan Birdal, 2007-2015 yılları arasında DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı görevinden sonra, Ulaştırma, Bakanlığı Müşavirliğine, 2015'te ise Müsteşar Yardımcılığına atanmış olup, bu görevi sürmektedir. 2008-2012 arasında Türk Hava Yolları A.O. Yönetim ve Denetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 

Ogün Şanlıer

(Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi)

1974 doğumlu olan Ogün Şanlıer, 1999 yılında, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Anadolu Isuzu'da İhracat Uzmanlığı yapan Şanlıer, Feniş Dış Ticaret'te Bölge Müdürlüğü yaptı. İBB Halk Ekmek AŞ’ de yöneticilik yaptı. İstanbul Medya Akademisi'nde Başkanlık görevi sürüyor.

Muzaffer Akpınar

(Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi)

1962 doğumlu, Saint Michel Fransız Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. İş hayatına 1986'de Penta Tekstil’de kurucu ortak olarak başlayan Akpınar, KVK Mobil Telefon Hizmetleri A.Ş.’nin CEO görevini üstlenmiştir. Daha sonra MV Holding AŞ’nin CEO’su olarak görev yapan Akpınar, Fintur Holding BV’nin de oluşum sürecinde aktif olarak rol almıştır. Muzaffer Akpınar, 2002- 2006 arası Turkcell CEO görevini yürütmüştür. 

Bu isimlere baktığımızda, Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın, performansıyla atamasını yapan Erdoğan'dan olumlu not aldığını söyleyebiliriz. Yeri sağlamdır. 

Aynı şekilde Genel Müdür Bilal Ekşi için de olumsuz hiçbir durum olmadığını söylemek mümkün. O da yerinde kalır. 

Aycı ve Ekşi'den başka yeni atanan iki üyenin (Nurhayat Altun ve Mithat Görkem Aksoy) de göreve devam edeceğini görebiliyoruz. Bunun dışında kalan üyelerin durumu çok da garanti değil. Her an her şey olabilir. 

31 Mayıs'a şurada az bir zaman kaldı. Bekleyelim ve görelim. 

İyi uçuşlar Türkiye'm…