Vakıf Katılım web

TEKNOLOJİK DETERMİNİZM

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Teknoloji günden güne gelişiyor, her gün hayatımızı kolaylaştıracak yeni bir araç evimizde bizlerle buluşuyor.

Acaba bunun bizler için iyi mi, kötü mü olduğunu düşünüyorum, işin içinden bir türlü çıkamıyorum. Eskiden radyolarda çeken bir kanalı kendi elimizle ararken, hayatımıza çevrimiçi müzik uygulamaları girdi ve artık bununda bir üst noktası oturduğumuz yerden komut alan sistemler bizlerle.

Malum okulların ara tatile girmesiyle yine soluğu New York’ta aldım. Dün akşam 8 yaşındaki yeğenim oturduğu yerden “Okey Google, play Michael Jackson” diye seslendi ve evin içinde Michael Jackson çalmaya başladı. Ardından “please- lütfen” şarkıyı değiştirir misin? dediğinde Google mutlu bir şekilde, çok kibarsın ben teşekkür ederim diye karşılık verdi. Ben hayretler içinde baktım sadece. Malum bizler daha Siri uygulamasına alışamamış, gereksiz bilgi taraması yaparken bunun daha da üstüne çıkan bir yenilik. Tabi ki birkaç zaman sonra bu da eskide kalacak. Bir anda aklıma Cem Yılmaz’ın Arif ve 216 filmi geliyor. İnsan görünümünde, hayatınızı kolaylaştıran robotlar. Siz otururken size arkadaşlık yapıyor, temizliğinizi yapıyor, yemek hazırlıyor, sizinle dertleşiyor. Bir de yemek sahnesi vardı masada cihaza flaş bellekleri takıyor ve yemekler oracıkta masanın üzerine yükleniyor. İzlerken komik gelse de yavaş yavaş insan gücünün yerini alan cihazlar. Bir nevi hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan bizi kalıplara sokup standartlaştıran yeni bir sistem.

Dün akşam ki yaşadığıma gelince yani aslında evimizde bizi dinleyen her anımızı kayıt alan cihazlar. Düşünsenize neredeyse artık alışverişe bile gitmiyoruz, oturduğumuz yerden mağazalara bir tık ile ulaşıp ihtiyaçlarımızı giderip hoşumuza gitmeyen ürünleri de yine oturduğumuz yerden iade edebiliyoruz. Hatta kitap okumak yerine telefon ve tabletler ile bolca vakit geçiriyoruz. Tabi ki teknolojinin gelişmesi güzel ama ben düşünce olarak her zaman insan gücünden yanayım. Bana göre kendimizi bir cihazın içine kapatmak hayatımızı kolaylaştırmaktan çok tembelleştirmek oluyor. Eğer ki teknolojiyi biz yönetebileceksek dijital hayata geçiş tabi ki rahatlık olacak ama teknoloji bizi esiri yapacak ise işte orada büyük problem var diyor, hepinize iyi haftalar diliyorum. 

Sevgi ve müzikle kalın…