TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ŞEKER FABRİKASI ALACAK

Yusuf DİNÇ 14 Mar 2018

Yusuf DİNÇ
Tüm Yazıları
Şeker fabrikalarının satışı ilk defa gündeme gelmiyor.

Daha önce de satış için iki defa ihale gerçekleştirilmişti. Bu sefer daha öncekilerin aksine fabrikaların bir paket olarak değil tek tek satışa konu edilmesi düşünülüyor. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Tarım Kredi Kooperatiflerinin de teklif vereceğini beyan etmesi son günlerde tartışma konusu haline gelen şeker fabrikaları özelleştirmesine olan güveni artırmış görünüyor.

Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin aktör haline gelmesiyle şeker fabrikalarının stratejik öneminin korunması düşünülüyor. Şeker fabrikalarının milli kalması hassasiyeti de böylece ön plana çıkmış gözüküyor.

Fakat satış bu defa tek tek fabrika bazlı gerçekleşeceği için önemli fabrikaların yerli sermayede kalıp kalmayacağı tartışma konusu. Tarım Kredi Kooperatifleri 2009 yılında gerçekleştirilen ihalede 6 fabrika için 500 milyon USD’nin üzerinde teklif vermiş ancak ihaleyi başka bir grup kazanmıştı. Sonrasında Danıştay "şeker sektöründe arz-talep dengesinin bozulmaması, dışa bağımlılık yaratılmaması, üretimin sürdürülebilmesi gözetilerek özelleştirme yapılması gerektiği; şartnamenin bu ilkeleri sağlamaktan uzak olduğu" gerekçesiyle özelleştirme ihalesinin yürütmesini durdurdu. Bugün tekrar fabrikaların satışı bu vesileyle gündeme geldi. Danıştay kararındaki hassasiyetlerinse toplumda aynıyla korunduğu gözüküyor. Bu millet olmanın ve devlete sahip çıkmanın tam ihtiyaç duyduğu refleks olarak çok önemli.

Tarım Kredi Kooperatifleri güçlü paydaş yapısı ve gübre, tohum gibi stratejik yatırımlarıyla Türkiye’de tarım sektörünün güven kurumu olmuş durumda. Ahmet Mithat Paşa tarafında kurulan Memleket Sandıklarıyla başlayan hikâyesiyle Cumhuriyet’in en köklü kuruluşlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleri 1600 şubesi ve 1 milyon çiftçi paydaşıyla ekonomiye ve tarıma katma değer katan en geniş paydaş altyapısına sahip. Şeker fabrikalarının stratejik önemi nedeniyle yerli sermayeli bir çiftçi kuruluşunda kalması milli menfaatlerimiz için bir gereklilik. Tarım Kredi Kooperatifleri tarım sektöründeki tecrübesiyle fabrikaların verimliliğini sağlayarak sürdürülebilirliğini sağlayacak bilgi-birikime sahip bir kuruluş. Yeter ki önemli fabrikalar Tarım Kredi Kooperatiflerinde kalsın.