TARİHİN BÜYÜLEYİCİ KATEDRALİ NOTRE DAME

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
İlk müzikal deneyimlerimi yaşadığımda yanlış hatırlamıyorsam 14 yaşımdaydım.

Broadway’in görkemli havasında izlediğim en büyüleyici müzikallerden biriydi Victor Hugo’nun kitabından uyarlanan Notre Dame de Paris müzikali. Benim için unutulmaz sahnesi, oyuncuları, şarkıları, dansları, sahne dekoru, kostümleri, makyajları ve her şeyden öte enerjileri tek kelime ile beni büyüleyen bir atmosferdi. Şanslıydım ki dünyanın en başarılı müzikallerinin sergilendiği atmosferin kokusunu daha çocuk yaşta içime çekebildim.

Paris’e sığınan mültecilerin ve de Çingene kızı Esmeralda’ya aşık 3 erkeğin hikayesini konu alan müzikalde olayların geçtiği ve derin bir tarihin gömülü olduğu Notre Dame Katedrali…

Seyahatlerim arasına bugüne kadar ne yazık ki Paris’i ekleyemedim. Özellikle son bir yıldır eşimle sürekli Paris’e gitme planı yapıp bir şekilde erteliyorduk. Ve bugün ertelediğim her plan için ayrı bir pişmanlık yaşıyorum. Tarihi çok fazla merak edip kurcalayan biri değilim ama, Notre Dame Katedrali’nden yükselen alevler yüreğimi çok acıttı. Paris’i ziyaret eden herkesin uğramadan dönmediği Notre Dame Katedrali, belki de sanatın ve tarihin birleşme noktasıydı. Ve dünya sanat gününde birçok sanatçıyı göz yaşına boğan 8.5 saatlik bir yangının tam ortasındaydı.

Paris'teki Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunan ve Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilen Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor ve baskın bir Fransız Gotik tasarımına sahiptir. Katedralin göze çarpan özellikleri, dış duvarlara destek sağlayan uçan iskeletlerdir. Sütun desteği olarak işlev gören ve binanın dışını çizen kişisel heykeller. Her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği katedralde "Meryem Ana" heykelinin yanı sıra, "Gül Pencereler", çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar sergilenmekteydi.

Tarihi Katedralde çıkan yangın sonrası Le Parisien gazetesi, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, renovasyon çalışmalarında kullanılan taşıyıcı mekanizmalarda oluşan bir kısa devre ihtimalinin öne çıktığını duyurmuştu. Çıkan yangın sonucunda büyük çaplı tahribatın oluşmasından dolayı Fransız hükümeti 5 yıl içerisinde yenileme çalışmasını gerçekleştireceğini duyurdu. Dünyayı üzen bu yangın sonucunda kültür miraslarının değeri bir kere daha anlaşıldı diye umuyorum…

Sevgi ve müzikle kalın…