​'SÜRÜKLENEN YOLCU'NUN MALİYETİ

Gülay YÜCEL 12 Nis 2017

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Dün gazetemizin sayfalarında da yer verdik.

Dün gazetemizin sayfalarında da yer verdik. Amerikan havayolu şirketi United Airlines’ın bir yolcusu sürüklenerek uçaktan atıldı. Yolcu, sosyal medyaya düşen görüntülerde hepimizin de gördüğü üzere şirketin güvenlik görevlileri tarafından polis nezaretinde ağzı burnu kırılma pahasına sürüklenerek uçaktan çıkarıldı. 

Olayın sosyal medyada yayılmasının ardından havayolu şirketinin hisselerinde satış dalgasının yaşandığı haberleri de gecikmeden ajanslara düştü. 

New York Borsası'nın salı sabahı açılmasının ardından şirket hisseleri yaklaşık yüzde 3.3 değer kaybetmişti. Böylelikle United Airlines'ın hisse başına değeri 69.17 dolara indi. Yapılan açıklamalarda gördük ki, United Airlines hisseleri, S&P 500 endeksinin en kötü performans gösteren hisseleri oldu. Bloomberg'in Amerikan havayolları endeksinde en büyük düşüşü böylelikle United Airlines yaşamış oldu.

Böylesi sert düşüşün sebebi tek başına, Asya kökenli bir yolcunun uçaktan sürüklenerek atılması değil elbette.. Görüntülerin ortaya çıkmasının akabinde, şirketin hisselerinin pazartesi günü yüzde 1 yükselerek çok büyük bir tepki verilmediği görülmüştü. Ancak görüntülerin ardı ardına farklı açılardan sosyal medyaya düşmesi, görüntülerde yolcunun kan revan hali ve en önemlisi sonrasında şirketinin CEO'su Oscar Munoz'un ortaya çıkan mektubu.. 

Finansal uygulamalar için sosyal medyayı takip eden LikeFolio şirketinden Andy Swan, CNBC'ye yaptığı açıklamada, CEO'nun mektupta kaleme aldığı yanıtının 'ateşe benzinle gitmek' olduğunu söylüyordu. Çünkü deneyimli CEO hayatının hatasını yaparak şirket çalışanlarına yolladığı e-postada uçaktan atılan yolcunun kavgacı tavırlar sergilediğini iddia etmiş, "Yolcu koltuğundan kendi rızası ile kalkmayı reddederek uçuş ekibine havalimanının güvenlik görevlilerini çağırmaktan başka şans bırakmadı" demişti. 

Yalanın böylesi ve boyutu..

Yaşananlara tepki haliyle gecikmedi.. Şirkete güvenerek hisse alanlar şirketin krizi yönetmekte başarısız kaldığı korkusuna kapıldılar. Ve.. 

Şirketin piyasa değeri 1 gecede tam 750 milyon dolar eridi.

Yalancının mumu erimekle kalmadı, yakıp yıktı.. 

”Charter uçuşların iptali Ruslara çok büyük darbe olur"

Rus RIA Novosti haber ajansı Rusya Federal Havacılık Kurumu’ndan (Rosaviatsiya) bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Rosaviatsiya’nın Rus havayolu şirketlerine bir mektup göndererek Türkiye’ye charter uçuşların durdurulabileceği yönünde uyarıda bulunduğunu söylüyordu.

Haber gündeme bomba gibi düştü!

Açıklamalarda peş peşe geldi. Önce Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) yetkilisi Svetlana Sergeyevna RIA’ya yaptığı açıklamada Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulabileceği yönünde bir bilgi almadıklarını söyledi.

Ardından Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze şimdilik Türkiye’ye charter uçuş yasağı bulunmadığını söyledi. Lomidze, “Türkiye’de 16 Nisan’daki siyasi gelişmelerle ilgili olarak ülkede olumsuz gelişmeler meydana geldiğinde muhtemel bazı gerginlikler yaşanması durumuna karşı konunun gündeme geldiğini tahmin edebiliriz.” açıklamasında bulundu. 

Ancak en kayda değer açıklama Rusya Tur Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü İrina Turina’dan geldi. Turina, Rusya'dan Türkiye'ye charter uçuşların durdurulması halinde Rus turistlere ve Rus turizm endüstrisine çok büyük bir darbe vurulacağını söyledi.

Şu anda Türkiye'ye çok cazip fiyatlarla tur paketleri satıldığını belirten Turina, "Kesinlikle bu olay hem Rus turistler için, hem de Rusya turizm endüstrisi için çok büyük bir darbe olur. Bir çok insan erken rezervasyon yaptı ve parasını ödedi. Böyle bir ekonomik kriz içerisinde bile Türkiye'ye tatile gitmeye karar verdiler." diye ifade etti.

"Bu kadar insan ne olacak?"

Rusya vatandaşlarının en popüler destinasyonunun Türkiye olduğunu hatırlatan Turina şunları söyledi: "Türkiye şu anda Rusya pazarı için harika teklifler, indirimler sunuyor. Bu durumdan ilk olarak Rus turistler zarar görür. Öte yandan bu devasa bir baş ağrısı olur. Turizm endüstrisine devasa bir darbe olur çünkü çok sayıda tatil paketi satıldı. Bu kadar insan ne olacak bunu düşünmeleri lazım. Tarifeli seferlerle gidecek olanlar var ancak charter uçuşla gidecek olanlar da çok. Bunu çözmeleri lazım. Veya bir şekilde tarifeli seferlerin artırılması için izin alınmalı. Veya bazı insanlar artık başka ülkelere gidecek."

Turina ayrıca, charter uçuşlar konusunda henüz kesin bir yasağın olmadığını, sadece uyarı yapıldığını hatırlattı.

Anlayacağınız birileri “kafa karıştırmaya” devam ediyor.