SÜRGÜNDE YEŞEREN FİLİZLER "AHISKA TÜRKLERİ"

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce Türk, 14 Kasım 1944'te tren vagonlarına doldurularak Orta Asya'ya sürülmesinin üzerinden 76 yıl geçti. Ama 76 yıldır dinmeyen bir sürgün acısı hala Ahıska Türklerinde yaşıyor.  Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), memleketlerinden 76 yıl önce kopartılan Ahıska Türklerinin anavatanlarıyla bağlarının güçlenerek sürmesini hedefleyen ve onların ata topraklarına geri dönüş sürecini destekleyen çalışmalara  Dünya Ahıska Türkleri Birliği – DATÜB Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı’nda, Ahıska sürgünü tanıkları ve yaklaşık 3 bin Ahıskalı Türkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi.

 KASSANOV LİDERLİĞİNDE DATÜB

Ahıska Türkleri’nin çatı kuruluşu olan DATÜB-Dünya Ahıska Türkleri Birliğidir. Genel Merkezi İstanbul'da olan DATÜB, 2010 yılında özel statülü dernek olarak bakanlar kurulu kararı ile kuruldu.

Bugün hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Birlik Ahıska Türklerini ve Ahıskalı Türklerin kurdukları sivil toplum örgütlerini koordine etmek ve birlikte hareket etmelerini sağlamak için kurumsal kimlik altında çalışıyor. Kurucu genel başkanı ve halen göreve devam eden Ziyatdin Kassanov, 1958 yılında Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1944 sürgününü yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Kassanov, Vatan Ahıska mücadelesinin en önde gelen teşkilatın başkanı durumunda. Kazakistan kurucu devlet başkanı Nazarbayev’in yakın mesai arkadaşlarından biri. İş hayatından yanı 24 saatinin büyük bir kısmını Ahıska Türklerinin mücadelesi için harcıyor. Bağımsızlık sonrası 1991 Yılında Almatı'da kurulan Ahıska Türk Kültür Merkezinde başlayan hizmet mücadelesi bugün Dünya Ahıska Türkleri Birliği ile devam ediyor. Kurumsal olarak örgütlü çalışan teşkilatın genel sekreterliğini Fuat Uçar yürütüyor. Dikkat çelen nokta ise genel sekreterliğin sürekli mesai içinde olması Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ne dinamik bir yapı kazandırmış durumda.

Ahıska Türkleri, 19. yüzyıldan bugüne kadar devam eden, sürgün başta olmak üzere, çok ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kaldılar. Dünyada ve hatta Türkiye’de birçok kimsenin haberdar olmadığı Ahıska Türklerinin destansı hikâyesinin, var olma mücadelesinin dünyaya ve Türkiye’ye duyurulmasında kurumsal kimliğiyle ön plana çıkan DATÜB aktif bir yapıya sahip.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği – DATÜB’ün Ahıska Türklerine karşı halen devam eden insan hakları ihlallerinin engellenmesi ve vatan mücadelesinde lokomotif olması hayati önemdedir. Türkiye’nin Ahıska Türklerine yönelik tarihî, kültürel ve insani ilgisinin ötesinde Ahıska’nın Anadolu’nun tarihsel bir parçası olduğu unutulmamalıdır.