STRATEJİK DİPLOMASİ VE KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ

Güngör YAVUZASLAN
Kazakistan'da Kara Ocak olayları başladığında Türkiye'de kamu diplomasisi ve bilgi akışı konusunda bir çıkmaz yaşandı.

Kazakistan’da Kara Ocak olayları başladığında Türkiye’de kamu diplomasisi ve bilgi akışı konusunda bir çıkmaz yaşandı. Türk Devletler Teşkilatı kurucu üyesi olan Kazakistan’ı Ahmet Yeşiltepe ya da Kürşad Zorlu gibi isimlerden takip ederken bunun yanında Google bilgisine sahip birçok “UZMAN” kamuoyunu yanlış bilgilendirdi. Asya Baharı, Türk Baharı, Turuncu- Lale Devrimi söylemlerinden Renkli Devrim analizleri hava da uçuştu. Tüm bunlar yaşanırken Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly sahaya indi. İnce ve akılcı bir medya, kamu diplomasisi yürüterek Türkiye’deki birçok yanlış bilgi akışını düzeltti.

ELÇİ İLE KAZAKELİ

 Büyükelçi Abhzal Saparbekuly yaşanan Kara Ocak olaylarında resmi açıklamaları Türkçe olarak sosyal medya hesaplarında paylaşmaya başladı. Türkiye’de birçok haber kanalına canlı yayınlara bağlandı. Ajanslara ve gazetecilere hızlı bir şekilde açıklamalarda bulundu. Tüm telefonlara karşılık verdi. Sosyal medya bilgilendirme gurupları oluşturdu. Ankara’da muhatabı olan resmi kurumlarla dinamik bir iletişim yürüttü. Kısacası akıllı diplomasi yaptı. Sonuçta birçok kara propaganda yıkıldı. Türkiye’de her konu uzmanları hala Rus İşgali algısından tutunda Türkiye karşıtlığı algısı hala servis ediliyor. Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly ise insanların gözlerinin içine baka baka Kazakistan egemen bir devlet ve kamu düzeni yeniden sağlandı dedi. Liste uzun..

TÜRK DÜNYASI DERSLERİ

Ben gazeteci olarak 2000 yılların başlarından itibaren yoğun olarak Türk Dünyası çalışmaları yapıyorum. Bizim meslekte en zoru Türk Dünyası üzerine çalışmaktır. Bölgeye gelip- giden gazeteci, akademisyen sayısı bir elin parmakları kadar. Ahmet Yeşiltepe ve Kürşad Zorlu örneklerinde gördük ki isim isim, şehir şehir oraları bilmek lazım. İç ve dış dengelerini dinamiklerine hakim olmak lazım. Azerbaycan’ın Karabağ kurtuluş sürecinde Türkiye kamuoyunda oluşan stratejik duruşu ne yazık ki Kazakistan sınavında göremedik. Can Azerbaycan işgal altında topraklarını kurtardı. Kazakistan ise iç savaş riskini atlattı. Şimdi bu süreçten çıkarılacak çok ders var. Klimalı otel lobilerinde saatlerce süren toplantılardan bir sonuç alınmadığını 30 yılda gördük. Masada ve sahada olmak lazım…