​STRATEJİK BAŞARININ ANAHTARI MEDYA

Gülay YÜCEL 10 Oca 2018

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Moskova'nın turizm gelirleri, Türkiye'nin toplam gelirinin neredeyse yarısını buldu!

Moskova'nın turizm gelirleri, Türkiye'nin toplam gelirinin neredeyse yarısını buldu!

Şaşırtıcı gelse de Moskova her geçen yıl daha fazla turist çekmeye devam ediyor. 

Moskova'yı ziyaret eden turist sayısı geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 12 artarak 21 milyon kişinin üzerine çıktı. 

Haberin kaynağı Business FM.. 

Aynı kaynak, Moskova'nın geçen sene turistlerden 600 milyar ruble (10,5 milyar dolar) gelir elde ettiğini de iddia ediyor.

Bu rakam, 2016 yılı ölçü alındığında neredeyse Türkiye'nin toplam turizm gelirinin yarısına tekabül ediyor:

Türkiye'nin turizm geliri 2016 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 29,7 azalarak yaklaşık 22 milyar dolar olarak gerçekleşirken, gelen yabancı ziyaretçi sayısında da 2016'da geçen yıla göre yüzde 30,05'lik azalma olmuştu. 

Moskova’yı son dönemde en fazla ziyaret eden turistlere de baktığımızda Çin ve Güney Kore vatandaşlarının başı çektiği görülüyor. Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkelerden gelen turistlerin sayısında ise, Dünya Kupası nedeniyle bu sene ciddi artış yaşanması bekleniyor.

Moskova'yı bu kadar popüler yapan hiç şüphe yok ki, pazarlama becerisi.. Ve de medyanın etkin kuşanımı..

Moskova, geçen kasım ayında Instagram tarafından dünyanın en popüler üç kenti arasında gösterildi.  Bununla beraber National Geographic dergisi Moskova’yı, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yedi kentten biri olarak belirledi. The Wall Street Journal’ın da “kış turizmi için en popüler beş kent” listesinde de yer aldı. 

Zaman zaman unuttuğumuz bir gerçeği hatırlatmakta fayda var. Uluslararası medya, özellikle turizm açısından önemli bir belirleyici. 

Turistik işletmelerin ve destinasyonların müşteriler tarafından nasıl algılanacağının belirlenmesinde medya şüphesiz önemli bir yer tutmaktadır. Medya sayesinde destinasyonların tarihsel, sosyal özelliklerinin müşterilere anlatılması, turistik örgütlenmelerin faaliyetlerinin ve hizmetlerinin reklamının yapılması ve imaj yönetimi sağlanmaktadır. 

Bu nedenle medyanın etkin bir şekilde yönetilmesi turizm açısından hayati oranda önem taşımaktadır. 

Etkin medya yönetimi sayesinde gerçeği yansıtmayan olumsuz imajlar veya kriz durumlarında turizm alanında aşırı talep düşüşü ile daha fazla baş edilebilir. 

Stratejik başarıyı elde edebilmenin olmazsa olmazıdır. 

İlgililerin hassas olduğunu bildiğimiz bu konuya biraz daha eğilmeleri ülkemize çok şey katacaktır.

İNGİLİZ BASININDAN SEKTÖRE MÜJDE

İngiliz basını 2018’de Türkiye’nin turizm açısından bereketli bir yıl geçireceğini açıkladı.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'de 2016 yılındaki saldırılar ve darbe girişimi ardından düşüşe geçen turizm sektörünün yeniden canlandığını, 2018'in turizmde Türkiye'nin yılı olacağını belirtti.

Gazete 4 Ocak’ta yayımladığı haberinde, yüzünü İspanya'ya dönem Batılı turistlerin henüz Türkiye'ye gelmediğini, Rus ve Ortadoğuluların bu boşluğu kapattığını belirtti. Haberde, 2016 yılındaki saldırılar ve darbe girişimi hatırlatıldıktan sonra şu ifadelere yer verildi:

Türkiye, 2014 yılında 36 milyon turist ağırlama rekorunu kutlamıştı. 2016'da bu sayı, yaklaşık son 10 yılın en düşük rakamı olan 25 milyona düştü. Ancak 2017'den son veriler bu rakamın şimdi 32 milyona ulaştığını gösteriyor. Turistler çabuk unutuyor gibi görünüyor. Canlanma, terörizm tehdidinin azalmasını takiben gerçekleşti.

Turizm Bakanlığı'nın verileri üzerinden yapılan bir tarama, bir şeyin açıkça değiştiğini gösteriyor. Rus turistler geri dönerken, Türkiye'yi, İspanya gibi güzergâhlar için terk eden Batı Avrupalı turistlerse henüz dönmedi.

Onların şezlonglarından boşalan yerleri Körfez ülkelerinden gelen turistler doldurdu. 

Rekor sayıda İranlı turist de gelenler arasında. Bu yeni turist havuzunu ve zayıf kuru düşünürsek, oteller ve restoranlar indirimleri terk edebilir. FT, hükümetin turizme desteğinin de yükselişte payı olduğunu yazdı. 

Bu gelişmeler bir hayli mutluluk verici..