SMOKİN

Yonca ORTAN 20 Kas 2022

Yonca ORTAN
Smokin kelimesinin bulunmasi 1860'lı yıllara dayanmaktadır.Savile Row'un kurucularından Henry Poole & Co. dönemin Galler prensi VII. Edward için resmi yemek davetlerinde giymesi için tasarlamıştır.

Smokin kelimesinin bulunması 1860'li yıllara dayanmaktadır. Savile Row’un kurucularından Henry Poole & Co. dönemin Galler prensi VII. Edward için resmi yemek davetlerinde giymesi için tasarlamıştır.

Hikaye şöyle gelişir; 1886 baharında Prens, zengin bir Amerikalı olan James Potter ve karısını Norfolk’taki malikanesine davet eder. Potter prense akşam yemeği için giyilecek kıyafet önerisini sorar, prens de kendisini Londra'daki Henry Poole & Co. terzihanesine yollar. 1886'da New York'a dönüşünde Potter’ın bu davet kıyafeti Tuxedo Park Kulübünde büyük ilgi görür ve onaylanır, diğer kulüp üyeleri de bu kıyafeti kopyalayıp giymeye başlarlar ve bu kıyafet bu kulübün resmi gece davetlerinin üniforması halini alır, daha sonraları da kulübün simgesi haline gelen bu kıyafeti giyenlere TUXEDO denmeye başlanır.

SMOKİN MODASI

Genel olarak aynı çizgiyi sürdürse de smokinde frak kadar katı kurallar yoktur. Smokinin modası kurvaze yaka ve şal yakadır, yırtmaçsızdır, düğmeler ve yaka satendir. Günümüzde mono yaka ve yırtmaçlı modelleri de görüyoruz ama gerçek bir smokin kendi kurallarından şaşmaz.

SMOKİN SEÇİMİ

İyi bir smokin seçmek için doğru adreslere gitmek gerekir, her firma smokin yapamaz! Dikkat edilecek unsurlar kumaş seçimi, dikim kalitesi ve modelidir. Anlamak için üzerinize oturuşuna, malzemelerinin kalitesine bakmanız gerekir.

KİMLER SMOKİN GİYMELİ?

Günümüze baktığımız zaman smokin kullanımının artmaya başladığını görüyoruz, bu insanların özel günlerde farklı olduklarını hissetmek istemesinden kaynaklanıyor. Evlenecek/düğün yapacak insanlar (ki bunlara gelin ve damatın yakın ailesi de dahil), özel resepsiyonlar, davetler, ödül törenleri, galalar, devlet resepsiyonları, uluslararası bürokratik davetlere katılacak olan kişiler smokin giymelidirler.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Bir smokin giyerken üzerinize oturmasına, gömleğinize, papyonunuza, varsa kol manşetlerinize, rugan ayakkabılarınıza ve mendilinize dikkat etmelisiniz.

AKSESUARLAR

Smokinle birlikte kullanılan aksesuarlar çeşitlilik gösterebilir, bunlar papyon, fular, yelek, kuşak, pantolon şeridi, kol manşetleri, mendil ve rugan ayakkabılardır. Smokininizin modeline ve tercihinize bağlı olarak seçilebilir.

GİYİM KURALLARI

Smokinle rugan ayakkabılar, papyon, saten yaka mutlaka giyilmeli, kemer, saat, farklı renkte çorap kesinlikle giyilmemelidir

YAPIM AŞAMASI

Genelde gabardine kumaşlar tercih edilir. Farklı olarak smokin ceketlerinde muare ve broker ve kadife kumaşlar tercih edilebilir, altına uyum sağlayacak şekilde dökümlü kumaşlardan smokin pantolonlar yapılır. Kumaş cinsinin tonlarına uyumlu olarak yaka atlası ve pantolon şeridi kullanılır aynı zamanda papyonu da burada kullanılan malzemeden yapılır ki uyumlu görünsün. Yakasındaki puntodan içindeki rabatmasından ve klapa işlemine kadar büyük özenle ipek ibrişimler çalışılır. Elde çalışılan bir smokin ortalama 3 hafta sürede tamamlanır.

FRAK

White Tie olarak tabir edilen frak, smokinden farklı olarak sadece resmi devlet törenlerinde giyilir. Tasarımı ve aksesuarları çok kesin bir dille belirtilmiştir.

ISMARLAMA GİYİM

Erkek giyiminde ısmarlama giyim, bir yaşam tarzı, bir felsefedir. Bu felsefe belli bir kültür ve birikim gerektirir. Kişinin sosyo-ekonomik yapısı, kariyeri, sosyal çevresi, beğenileri ve anatomik yapısı göz önüne alınarak alternatifler sunar. Çizimle kağıda dökülen tasarımlar, kişiye özel kalıp çalışmasıyla modelleme aşamasına gelir, kesim ve dikim aşamaları mükemmel bir titizlikle kendini üstün el işçiliğine bırakır, bu aşamaların sonucunda ortaya her biri sanat eseri değerinde olan yıllar boyu giyebileceğiniz kostümler çıkar. Ismarlama Giyim ve Üstün Terzilik iki ayrı üretimdir. El İşçiliği burada devreye girer, Üstün Terzilik hizmeti aldığınızda tüm detaylardaki hafifliği ve imalat kalitesini hissedersiniz.