SİVAS'IN EKONOMİSİ DEMİRAĞ İLE UÇAR MI?

Neşe BERBER 14 Eki 2019

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Sivas'ta bu yıl değişimler yılı oldu diyebiliriz. Sivas Vali Yardımcılığı görevinde de bulunan Salih Ayhan, önceki dönem vali olan Davut Gül'ün Gaziantep Valisi olarak atanmasının ardından Sivas Valiliği görevine getirildi.

AK Parti’den seçilen Hilmi Bilgin de Sivas'ın yeni belediye başkanı oldu. Bütün bunların yanı sıra Sivas için en büyük değişim Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken oldu. AK Partili Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Sivas’ın 650 bin nüfusu var ama Sivaslı hemşehrilerimiz dünyaya dağılmış durumda. Sivas’a bugün tüm hava yolları her gün dolu uçuyor. Sivas, yatırım yapılabilecek şehirler arasına girdi.” diyor.

Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı kapsamında şehirde birçok organizasyon yapıldı. Sivas’ın hava sıcaklığı düşük. Ağustosta bile geceleri üşüyorsunuz. Sivas'ta dikkatimi çeken halkın sokakta çekirdek yemesi oldu. Şehirde tüm yerlerde çekirdek kabuğu görünce çok şaşırdım. Adeta yerler kabukla kaplanmıştı. Neredeyse çekirdek festivali var diyeceğim. Sivas, aynı zamanda bir üniversite şehri de diyebiliriz. Cumhuriyet Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 60 bin. Cumhuriyet Üniversitesi’nin içinde yapılan gölet ve uğraşı bahçeleri var. Uğraşı bahçelerinde her türlü sebze yetiştiriliyor. Belki bu örnek olur, daha çok yetiştirilmesi için çaba gösterilir. Zira Sivas'ta bir algı olmuş 'Sivas'ta tarım olmaz' diyenler bu fikrini değiştirir.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, “Sivas’ı teşvikler açısından 6’ıncı bölgeye aldırmak için seferberlik ilan ettik.” diyor. STSO Başkan ve yönetiminin bu hedefi, vali, belediye başkanı ve milletvekillerinden de destek gördü. Eken, kentin desteğini de yanına alarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği “Ekonomik Şura”da konuyla ilgili raporunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuş. Sivas’taki Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin, özel teşvik kapsamına alınması istenmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayında Sivas'a gittiğinde konuşmasında '40 bin kişinin istihdam edileceği Demirağ OSB’yi özel teşvik bölgesi ilan etmeyi planlıyoruz.' diyerek Sivas'a müjdeyi vermiş.

STSO Başkanı Eken, “Demirağ Organize Sanayi Bölgesi, özel endüstri bölgesi ilan edilirse, teşvikler de o doğrultuda artarsa Sivas, yatırımcılar açısından daha cazip hale gelecek. Sivas sürekli göç veren bir şehir. Bu şekilde tersine göç yatırım yapılır bir şehir olma özelliğini kazanacaktır. Gençlerimizde şehirden gitmeyecek ve şehrimizin ekonomisini güçlendirmek için çalışacaktır.” diyor.

İstanbul'da Sivaslı sayısı oldukça yüksek, öyle ki adeta bir seçime bile etki edebilecek kadar diyorum. Acaba bunlar şehre döner mi diye de soruyorum. Sanırım bunun yolu yatırımdan, istihdamdan geçiyor.

Eken, Sivas’ı terk eden Sivaslılara da bir çağrı yapıyor: “Hemşehrilerimizi şehrimizin kalkınmasına destek vermeye bekliyoruz. Sivas mutlaka büyük şehir statüsüne çıkmalı. Kentin sanayi çıtasını yükselteceğiz.”

STSO Başkanı Mustafa Eken, göreve geldiği ilk günden itibaren gündemde tuttuğu konunun altını çizdi: “Sivas, teşviklerde 4’üncü bölge kapsamında kalınca bölgeye gelen yatırımlar Malatya ve Elazığ’a yöneldi. Şimdi Nuri Demirağ OSB özel teşvik bölgesi ilan edilince o açığı kapatacağız. Şehrimizi seviyoruz, çok çalışıyoruz. Şehrimiz için Türkiye'miz için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Devrin en zengin iş adamı olan Sivaslı Nuri Demirağ, uçak fabrikası kurma girişimine fabrikayı memleketi Sivas Divriği’de kurup Türkiye'yi uçuran adam olma hayaliyle başlamıştı. Sivas'ın yeni OSB'sinin 'Demirağ Organize Sanayi Bölgesi' adı ile açılacak olması Sivas'ın ekonomisini uçuracaktır.