​SEMBOLİK DEĞER KAZANDI

Abdullah AĞAR 29 Oca 2018

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Sembol bir alana dönüşen ve askeri harekatta da kritik arazi arızası veya hakim arazi arızası diye tanımlanan Burseya Dağı'nın da zaiyat vermeden veya en asgari zaiyat vererek ele geçirilmiş olması açıkçası Ordumuzun ortaya koymuş olduğu muhared ile ilgili çok önemli ispatları ve şifreleri kendi içerisinde barındırıyor. Öncelikle harekata katılan bütün Mehmetçik'leri ve Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinde görev yapan Suriyeli kardeşlerimizi ben tebrik etmek istiyorum.

Afrin bölgesini bir şekilde etki altına almak isteyen özellikle Kilis bölgesindeki bütün mihferlerin Burseya Dağı'nın etkisi altında olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Bir diğer tarafıyla da tam anlamıyla merkezine oturuyor. Bir şekilde Afrin'i ele geçirmek istiyorsak mutlaka Burseya Dağı'nın bizim elimizde bulunması gerekiyor. Bu anlamda çok önemli bir yeri ve kıymeti var. Burseya Dağı'na çatmadan etrafından dolaşalım, bir şekilde başka alanlardan gidelim demeye kalktığınız zaman dahi Burseya Dağı'nın etkisi altında kalıyorsunuz ki, bu harekatın devamlılığı ve başarısı açısından çok büyük zaafiyetleri ve hassasiyetleri beraberinde getiriyor. Bu anlamda ele geçirilmesi önemliydi. 

Bir diğer tarafıyla da, bölgeye çok hakim. Hakim arazi kesimi yaklaşık 900 metrelik rakımıyla beraber bölgedeki en hakim alanlardan bir tanesi. Eğer bu alan ele geçirilmeseydi, diğer alanlarda yapılacak harekatı çok olumsuz şekilde etkileyecekti. Bu anlamda büyük bir değeri var. Öte tarafıyla da açıkçası kendi taşımış olduğu stratejik önem hakim bir arazi dedik, moral değerleri ortaya koyacağı hizmet -çünkü bir diğer tarafıyla da hem etrafındaki meskun mahallerin yani Kilis dahil olmak üzere, şu ana kadar pek çok saldırıya maruz kaldı oradaki meskun mahaller, meskun mahallerinde emniyeti- açısından da değer taşıyor. Öteki tarafıyla da çok yoğun bir tahkimat var biliyorsunuz. PKK'nın bizimle ilgili bütün alanlarda Türk askerinin, Mehmetçiğin geleceği bütün alanlara bir tahkimat yaptı. Bu tahkimatta gerçekten yabancılardan destek alarak, hem askeri desteği, hem mühendislik desteği, hem de lojistik destek alarak yaptığını görüyoruz. Bu anlamda, çok güvendiği bu tahkimatın bir şekilde Mehmetçiğin eline geçmiş olması onun güvendiği dağlara karların yağdığına dair ispatları içerisinde barındırması nedeniyle, açıkçası çok önemli olduğunu düşünüyorum. 

Hepsine başarılar diliyorum, bundan sonraki harekatın devamlılığı açısından da.

Öte yandan özellikle Sayın Erdoğan’ın dün yapmış olduğu açıklamayla beraber Dağ sembol bir değer kazandı. Çünkü doğrudan doğruya Cumhurbaşkanımız telaffuz etti. Bu ortaya konulan iddiayı, ortaya konulan meydan okumayı PKK da bir şekilde duydu ve gördü. PKK’nın geçmişte yapmış olduğu taktiklerde bu tür sembol alanları kaybettiği zaman tekrar orada etki üretmek adına gerek ağır silahlarıyla, gerek keskin nişancılarıyla bir takım etkiler üretmeye çalıştı, orada zaiyat verdirmeye çalıştı. Rahatsız etmeye çalıştı, taciz etmeye çalıştığına dair fotoğraflar var. 

Bir diğer tarafıyla da, şu bizim açımızdan çok önem taşıyor. Sahada görev yapan basın mensupları açısından da bizimle beraber hareket eden ÖSO unsurları açısından da, bizim Güneydoğumuzdaki arazi arızalarını, araziyi, biz de tanıyorduk, PKK’lılar da tanıyordu. Şimdi şu an bizim etki üretmeye başladığımız, girdiğimiz, ele geçirdiğimiz arazi kesiminde biz daha yeni yeni tanıyoruz. Diğer tarafıyla da PKK burayı çok iyi tanıyor. Çünkü buralarda tahkimat yapmış, bir diğer tarafıyla da tahkimatın içerisinde örtülü ve gizli sızma noktaları söz konusu olabilir. Yani tüneller söz konusu olabilir. Burseya Dağı’nın bir şekilde bizim elimize geçmesi üzerine buraları tekrar ele geçirmek için sızmalar gerçekleştirebileceği bazı tünelleri, menfezleri, dehlizleri veya irtibat hendeklerini yapmış olabilirler. O yüzden hem basın mensuplarımızın hem de orada görev yapan diğer unsurların mutlaka çok dikkatli davranması gerekiyor. Çünkü bir dağın bir şekilde ele geçirilmiş olması, o dağda tamamıyla istikrar sağlandığı anlamına gelmiyor. Şu anlar çok hassas. Çünkü birliklerimiz tepeyi ele geçirmek için yoruldular. Orada mevzi alacaklar, tertiplenecekler, yeni bir düzenleme gerekecek vs. pek çok kendine özgü hassas noktası olan bir harekat icra ediliyor. O noktada o yüzden, basın mensubu arkadaşlarımızdan kendi can güvenlikleri açısından hem de harekatın gizliliği ve selayeti açısından dikkatli davranmaları ve o coğrafyada bir şekilde kendilerini göstermemeleri ve görüntü vermemeleri özellikle içten görüntü vermemeleri çok daha anlamlı ve çok daha önemli. Çünkü boşaldıktan sonra, yani bölge tamamen temizlendikten sonra sızma güzergahları vs. buralardaki riskler ortadan kaldırıldıktan sonra, içerideki tünel ağı deşifre edildikten sonra eve yapılabilir ama şu an ben açıkçası erken ve tehlikeli olduğunu düşünüyorum. O yüzden dikkat edilmesinin anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum.