ŞANSIMI SEVEYİM!

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Aslına bakacak olursak güzel Ülkemizde yaşayan hemen hepimiz bu kuradan bize en kazık takımın çıkacağı konusunda hemfikirdik.

Katar’da yapılacak olan 2022 Dünya Kupası’na Avrupa Kıtasından katılacak son 3 takımdan birisi olabilmek için yapılacak ön eleme maçlarında Portekiz’le eşleştik ve tek maç deplasmanda oynanacak olur da Portekiz’i bir şekilde geçersek gene işimiz bitmiyor bu sefer Makedonya-İtalya maçının galibiyle -yani büyük ihtimalle İtalya ile- bir maç daha oynayacağız onu da kazanırsak ver elini Katar! diyebiliyoruz. Biz yazarken, anlatırken yorulduk bu dolambaçlı güzergâhı, bir de A Milli Futbol Takımımız bunu gerçekleştirmek için mücadele edecek Allah yardım etsin hepimize.

Aslına bakacak olursak güzel Ülkemizde yaşayan hemen hepimiz bu kuradan bize en kazık takımın çıkacağı konusunda hemfikirdik. Uzun yıllara dayanan kura tecrübemiz bunu gerektiriyordu. Tutup da bize Galler çıkacak değildi ya zaten değil mi?

UEFA/FIFA organizasyonlarında kura çekimlerinden başlamak üzere yıllardır değişmeyen bir şüphe/şaibe bulutu hep olagelmiştir. Geçen senelerde kura çekilmesinden bir gün önce kimin kiminle eşleşeceği gayrı resmi olarak bilinir, kura prosedürü yerine gelsin diye o tiyatro oynanır ve anlı-şanlı futbol insanları kendilerine verilen rolleri oynardı.

Sıcak top- soğuk top muhabbeti hemen her aşamada gündeme gelir ve eşleşmemesi gerekenler eşleştirilmez, kolay harcanacak ve –arkası olmayanlar- çerez mahiyetinde kodamanlara yem edilir eskiden beri. Sabık ve sabıkalı FIFA Başkanı Sepp Blatter’in yasaklı olduğu 2016 yılında Arjantin basınına verdiği bir beyanatta bunu ikrar ettiğini ve Avrupa Kupalarında bir İtalyan takımına dişine uygun bir rakip çekilmesi için kurgulanan düzeneği gözleriyle gördüğünü söylediğini bilen bilir. Blatter’in itiraflarında 2014 Dünya Kupası’nda Arjantin’in Nijerya, İran ve Bosna-Hersek ile eşleşmesinin de en ince detayına kadar kurgulandığı belirtiliyor. Yani bu işler organize işler dostlar.

Şimdilerde teknolojinin de ilerlemesiyle kura çekimlerinde kullanılan top/küreciklerin de bu gelişmeye uygun olarak titreşimli, çipli vb. başka versiyonlarının olduğu da bilinen başka bir gerçek.

Yani özetle futbolun muktedirleri milyar dolarlık bu pastanın ne şekilde üleştirileceğini, kimin hangi kalınlıkta bir dilim pasta ile ağzının tatlandırılacağını, elbette üç beş tane “salak” küreciğin canının nasıl isterse öylece eşleşeceği ihtimaline bırakamazlar değil mi? Futbol tiyatrosunda her türlü ihtimal öngörülür ve gereken tedbirler zamanında ve gerektiği gibi alınır elbette bu ensesi kalın abi ve amcalar tarafından.

Yapılan eşleşmelere göre A Grubu’nda İskoçya-Ukrayna ve Galler-Avusturya maçları sonucunda muhtemelen Birleşik Krallık’tan bir takım daha Katar’ın yolunu tutacak. Oradaki beklenti bu yönde. B Grubu’nda Rusya-Polonya ve İsveç-Çekya maçları var. Buradan da muhtemelen Rusya’ya yol verecekler çünkü koskoca Rus coğrafyasında sponsorların iştahını kabartan kaç yüz milyon müşteri var tüketici olarak. Bizim gruptan da İtalya gibi koca bir marka var onsuz Dünya Kupası’nın düşünülemeyeceği. Düşünün Portekiz bile “badem” olma ile karşı-karşıya. En ciddi maç da bizim grubun Portekiz-İtalya maçı olacaktır ama “organizasyon” hakem dahil gerekli tüm tedbirleri alarak İtalya’yı Katar’a yolcu edecektir el birliği ile merak etmeyin.

Özetle şimdiden Mart’taki eleme maçları için hevesimiz kırılmasın ama durum böyle maalesef. Biz önümüzdeki ve sonraki maçlara bakalım en iyisi. 2024 var, 2026 var, var oğlu var. Katar’a gitmemiz şart da değil yani. Haydi kalın sağlıcakla.