SAMSUNG KATLANDI

Ersin AKMAN 19 Nis 2019

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Samsung bu hafta içi dünyanın birçok yerinde lokal etkinlikler yaparak Galaxy Fold isimli katlanabilir telefonunu duyurdu. Ancak inceleme için yayıncılara verilen bazı telefonların Türkiye'de Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece "katlanabilirlik" sorunu yaşadıkları ortaya çıktı.

Bu yılın ikinci yarısından başlayarak katlanabilir telefonların hayatımıza gireceğine eminim. Ayrıca katlanabilir telefonların yeni bir trend başlangıcı olacağını da düşünenlerdenim. Bence cep telefonu kullanma alışkanlarımızın değişeceği yepyeni bir dönemin başındayız. Hatta nasıl ki akıllı telefondan önce UBER’i bilmiyorsak, Instagram’ı kullanmıyorsak katlanabilir telefonlar hayatımıza girdikten sonra da ne gibi yeni uygulama ve hizmetlerle karşılaşabileceğimizi bugünden kestiremiyoruz.

Şu an dünyanın en önemli cep telefonu üreticilerinden ikisi ticari ürün olarak katlanabilir telefonu sunmaya hazır. Biri Koreli üretici Samsung, diğeri Çin’den çıkıp tüm dünyada fırtına gibi esen Huawei. Hatta Samsung bu hafta içi dünyanın birçok yerinde lokal etkinlikler yaparak Galaxy Fold isimli katlanabilir telefonunu duyurdu. Ancak inceleme için yayıncılara verilen bazı telefonların Türkiye’de Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece “katlanabilirlik” sorunu yaşadıkları ortaya çıktı.

Amerika’da yaşayan çok saygın bazı yayıncılar Twitter üzerinden yayınladıkları kısa videolarda iki günlük kullanım sonunda Galaxy Fold’un bozulduğunu takipçileriyle paylaştılar. Bu arada bu paylaşımları yapanların dünyanın en popüler yayınları arasında bulunan CNBC ve Bloomberg’ün teknoloji editörleri olduğunu unutmamak lazım. Yani ülkemizde çokça gördüğümüz (ve ne yazık ki Samsung’un Türkiye’de yapmaktan çok keyif aldığı) ver parayı kendi ürününü övdür veya rakibin ürününü kötület gibi bir senaryodan bahsetmiyoruz.

Tüm dünyanın takip ettiği CNBC ve Bloomberg gibi yayınların editörleri soruna işaret edince Samsung hisseleri Kore borsasında 18 Nisan Perşembe gününü yüzde 3’ü aşan kayıpla kapattı. Samsung ise Amerika’da yaptığı açıklamada sorunları takip ettiklerini gerekli incelemenin yapılacağını, Galaxy Fold’un da planlandığı gibi 26 Nisan’da satışa çıkacağını duyurdu.

Yeni bir Note 7 faciası olabilir mi?

Samsung son yıllarda başı beladan kurtulmayan bir şirket. Koreli üretici teknoloji tarihinin en büyük talihsizliklerinden birini de yine birkaç yıl önce yaşamıştı. Büyük umutlarla piyasaya çıkartılan Galaxy Note 7 isimli telefonun pili durduk yerde yandığı için piyasadan toplanmıştı. Note 7 kullananların uçuş güvenliğini riske sokacağı için uçağa binmeleri yasaklanmış ve Samsung dünya üzerinde satılan her bir Note 7 telefonu iade almak zorunda kalmıştı. Şirket bu geri alım işlemi nedeniyle ettiği zararı ise yazıcı faaliyetlerinin tamamını HP’ye devrederek karşılayabilmişti.

Şimdi şirketin önünde yeni bir yol kazası görünüyor gibi. Bence Samsung, Note 7’deki olayları tekrar yaşamak yerine Galaxy Fold’un piyasaya çıkış tarihini biraz ertelemeli. Yani hiç risk almamalı. Ancak yapılan ilk açıklama bunun yapılmayacağını gösteriyor. Bu arada olayın açığa çıkmasından yaklaşık 20 geçmesine, Kore’de mesai başlayıp bitmesine rağmen bu yazı yazılırken şirketten daha doyurucu bir açıklama yapılmamış olması da dikkat çekici.

Sonuç olarak bu kadar süre boyunca doyurucu bir açıklama yapılmamış olması bence şirketi yönetenlerin tam olarak ne yapacaklarına henüz karar veremedikleri anlamına da geliyor. Bu sorunun ürün piyasaya çıkmadan yaşanmasının gerçekten bir şans olduğunu anlamaları ve her zaman bu kadar şanslı olamayacaklarını kabul etmeleri durumunda Samsung teknoloji dünyasına yön veren bir şirket olmaya devam edecektir. Aksi takdirde yani piyasada satılan ürünlerde benzer sorunların yaşanması halinde ise neler olacağını kestirebilmek çok kolay değil. Sanırım böyle bir durumda tek kaybeden Samsung olmaz ve teknoloji dünyasındaki birçok denge tek bir gecede değişebilir.

Umuyorum ki iki bin dolar civarında bir fiyatla satılacak olan Samsung Galaxy Fold’lar kullanıcılarını her anlamda memnun edecek teknik özelliklere sahip olur ve üreticinin ihmali nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmaz. Samsung yöneticileri tarihe “Dünyanın ilk katlanabilir telefonunu Samsung çıkarttı” gibi bir not düşmek için gereksiz bir risk almazlar ve katlanabilir telefonlara şüphe ile bakılmasına neden olmazlar.