​SAMSUNG GALAXY NOTE 8 SATIN ALIR MIYIM?

Ersin AKMAN 21 Eyl 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Bu köşeyi takip edenler bilirki yeni (ve popüler) bir cep telefonu söz konusu olduğunda lafı dolandırmadan, eğip bükmeden düşüncelerimi paylaşmak gibi sektördeki birçok yöneticiyi rahatsız eden bir huyum var.

Bu köşeyi takip edenler bilirki yeni (ve popüler) bir cep telefonu söz konusu olduğunda lafı dolandırmadan, eğip bükmeden düşüncelerimi paylaşmak gibi sektördeki birçok yöneticiyi rahatsız eden bir huyum var. Ben sadece Türkiye’deki değil, tüm dünyadaki teknoloji editörlerinin ürünleri birbirinden farklı kıstaslara göre değerlendirmesi gerektiğini düşünen bir yayıncıyım. Bir ürünün sadece yeni olması, fiyat – performans oranının yüksek olması veya benzersiz teknolojiler barındırması o ürünü “iyi” olarak tanımlamama yetmiyor. Hele ki “alınabilir” olduğunu söylemem için asla yeterli olmuyor.

O nedenle Samsung’un en yeni cep telefonu, markanın gözbebeği Galaxy Note 8 hakkında ne düşündüğümü de doğrudan söylemeliyim. Ben birçok insana Samsung Galaxy S8 önermiş (doğal olarak da satın almalarına neden olmuş) ve bana en yakın iki kişiye birer tane S8 hediye etmiş biri olarak Galaxy Note 8 satın almayacağımı şimdiden söylemek zorundayım.

Neden söylemek zorundayım? Çünkü farklı platformlardan bana ulaşan birçok teknoloji tutkunu Galaxy Note 8 ile ilgili düşüncelerimi merak ediyor. Çünkü Samsung Galaxy S8, birkaç gün içinde ülkemizde de satışa çıkıyor; hatta şu anda bile farklı kanallar üzerinden 4999 TL fiyatla ön siparişle satın alınabiliyor.

Peki her yeni teknolojinin savunucusu olan, her yeni ürünün hayatımıza katacağı yenilikleri anlamaya (anlatmaya) çalışan, cep telefonu üreticilerinin de tıpkı otomotiv sektöründe olduğu gibi farklı bir “sürüş” keyfine odaklandığını savunan ben, neden Samsung gibi bir teknoloji devinin en yeni ürünü için “ben almam” yorumunu yapıyorum? Daha doğrusu neden Samsung’un gözbebeği olan Galaxy Note 8 Türkiye’de satışa bile çıkmadan telefonla (belki de aynı zamanda Samsung’un Türkiye’deki yöneticileriyle) arama mesafe koyuyorum?

Bunu yapmamın iki nedeni var. İlki Samsung Galaxy Note 8’in bana göre ne teknoloji dünyasına, ne de selefi olan Note 7’ye yenilik anlamında meydan okuyamıyor oluşu. Diğer nedenim de Samsung’un Türkiye için belirlediği 4999 TL’lik bence fahiş olan satış fiyatı.

Bu iki konuya girmeden önce şunu söylemeliyim ki, Samsung’un Türkiye’de diğer bir Koreli teknoloji devi LG’nin yaptığı gibi insanları mağdur ettiğini düşünmüyorum. Hatta Türkiye şartlarında en iyi hizmeti veren teknoloji şirketlerinden birinin de Samsung olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yine Samsung’un Apple gibi rakiplerini taklit eden değil, teknoloji üreten bir şirket olduğunu gözümü bile kırpmadan söyleyebilirim.

Geçen yıl tüm dünyada Galaxy Note 7’ler yanarken, Samsung çok zor bir durumdayken tüm teknoloji yayıncıları popülist bir tavır takınıp Samsung ile dalga geçmeyi tercih etmişti. Bense yaşanan bu talihsiz olayı dünyada Samsung’tan daha iyi yönetebilecek başka marka olmadığını söyleyerek birçok teknoloji takipçisinin tepkisini çekmiştim. Sonuç olarak Samsung Note 7’lerin geri toplanma operasyonunu zarar etmeyi göze alarak alnının akıyla tamamladı. Geride bir tek mağdur bile bırakmadan bu talihsizliği sineye çekti. Ayrıca Samsung Türkiye’yi yönetenler de süper bir performans sergileyerek bu zor işin altından başarıyla kalktılar ve benim haklılığım ortaya çıktı. Şimdi de Galaxy Note 8’in tekrardan ısıtılmış ve üzerine su çekilmiş çay tadında olduğunu söylemem gerekiyor.

Hangi yenilikten bahsediyoruz?

Yukarıda Samsung Galaxy Note 8’in bir önceki Note olan Note 7’ye bile yenilik anlamında meydan okuyamadığını söyledim. Aslında şu an piyasada Note 8’in rekabet edemeyeceği iki tane daha Samsung markalı telefon var. Bunlardan biri Samsung Galaxy S8, diğeri ise doğal olarak S8+.

Bu üç telefonun kağıt üzerindeki özelliklerine baktığımızda neredeyse birbirlerinin aynısı olduğunu görüyoruz. Baz model olan Galaxy S8’in büyük ekranlı ve daha yüksek değerde pile sahip olan versiyonu S8+ iken, S8+’a kalem eklenmiş modelin de Note 8 olarak satıldığını görüyoruz.

Şu an Samsung Türkiye garantili S8 3269 TL, S8+ ise 3469 TL fiyatla satılırken Galaxy Note 8’in 4999 TL gibi bir fiyatla satışa çıkıyor olmasını ise ben kendi kendime açıklayamıyorum. O nedenle de Galaxy Note 8’in pahalı olduğunu düşünüyorum.

Tabii ki bazı insanların sadece kalem avantajı için bile Samsung’un Galaxy Note serisini tercih ettiğini çok iyi biliyorum. Galaxy Note modellerinin artık sadece iş insanları tarafından değil birçok standart kullanıcı tarafından da tercih edildiğini görüyorum.

Ben sadece benim tercihimin 4999 TL fiyatla satılan Samsung Galaxy Note 8 olmayacağını, bana danışanlara da bu modeli önermeyeceğimi söylüyorum. Şimdiden ön sipariş veren veya almayı düşünenlere ise söyleyecek bir lafım yok; güle güle kullansınlar.

Düşüncem Galaxy Note 8 ile Samsung’un Note 7 zararının bir kısmını çıkartabileceği ama Note 8 satışlarının asla Note ailesi içinde rekor seviyeye ulaşamayacağı. Birkaç ay sonra yılsonu rakamları açıklandığında bu görüşümün ne oranda gerçekleştiğini hep birlikte görüyor oluruz.

Bence Samsung asıl beğeneceğimiz telefonları Galaxy Note 7 ile yaşadığı travmayı üzerinden attığı zaman üretecek ve umalım da Note 8 ile bu travma bitiyor olsun. Bu arada Samsung Galaxy Note 8’i 3400 - 3600 TL fiyatla satın alabilen şanslı coğrafyalarda yaşıyorsanız benim bu yazıda dile getirdiğim bahanelere kulak asmadan satın alma kararı verebilirsiniz ;) Sahip olma maliyeti 3400 - 3600 TL bandına düştüğünde Galaxy Note 8 pahalı olmaz ve yenilik barındırmıyor oluşu kullanıcısını üzmez.