Vakıf Katılım web

SADECE BAKIYORUZ!

Fehmi KETENCİ 14 Kas 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
      Bir süredir bu köşedeki yazılarımda; futbolumuzun şu anki durumunu anlatan sözcükleri, çok kısa ve net olarak şöyle bir başlık altında toplamaya çalışmıştım; "Futbolumuzun Başı Ağırıyor".

      Süper Ligimiz’de onbirinci haftayı geride bıraktık. Haftayı; lig başladığından beri iyi futbolu ile sürdüren ve zirvenin çok yakınında dolaşan, Rıza çalımbay yönetimindki Sivasspor’un topladığı yırmibir puanlı liderliğiyle tamamladık. Fenerbahçe ise, hemen arkasında ve yirmi puanla ikinci sırada.

      İçeride durum böyle. Geçtiğimiz hafta kulüp takımlarımızın Avrupa serüvenleri vardı. Bu konuda şöyle bir kısa not aktararak durumu anlatmaya çalışmıştım;

      “Avrupa’da Ateş Hattındayız” başlıklı geçen haftaki yazıma, hafta içinde Avrupa Kupaları’na katılan takımlarımızın durumunu dile getirerek bu başlığı atmış ve yazıya “Futbolumuzun ateşi giderek yükseliyor” sözcükleri ile devam etmiştim.

      “Avrupa Kupalarındaki takımlarımızın durumu da pek parlak değil. Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid ile İspanya’da karşı karşıya gelen Galatasaray ummadığı bir sonuçla yenildi ve grup sonuna iyice yerleşti. Bir puanla bu gruptan çıkma şansını sıfırladığı gibi, üçüncülük ile UEFA Kupası şansını da iyice zora soktu. UEFA Kupası’nda, Dördüncü maçlar sonrasında; Beşiktaş, sıfır puanla sonuncu, Trabzonspor, bir puanla sonuncu ve geçtiğimiz haftayı galibiyetle kapayan Başakşehir ise, elindeki yedi puanla grup lideri, takipçisi Roma’nın önünde. Başakşehir UEFA Kupasında gösterdiği bu performansıyla grubundan çıkma konusunda en başarılı takımımız.

      Avrupa Kupaları ile ilgili geçtiğimiz haftalardaki durumumuzla iligili yazdıklarımıza ekleyecek bir şey yok. Yorum aynı. O kısa özetimizi bugün de buraya aktarabiliriz;

      “Takımlarımızın bu başarısız durumları, ileride Uluslararası sıralamadaki yerimizi de oldukça olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İşte “futbolumuz Ateş hattında” dememin nedeni de bu.”

      “Arupada’ki durumumuz bu. Beklentimiz, şu anki durumumuzdan çok daha iyi idi. Ama umduğumuz olmadı. Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası’ndaki gruplarımızda şu an lider olan takımların dışındakiler, bizim takımlardan hiç de daha iyi değiller. Bu takımlarla kolaylıkla başadebilecek durumda idik ama, başaramadık. Ülke puanımızı koruyabilmek için tek umudumuz Başakşehir.”

      Süper Ligin onbirinci haftasını geride bıraktık, lider değişti. Birkaç haftadır Lider olan Alanyaspor son maçında mağlup olunca dördüncü sıraya indi ve Liderliği Sivasspor’a bıraktı. Fenerbahçe kendi sahasında Kasımpaşa’yı zor da olsa geçti, puanını yirmibir’e çıkararak ikinci, sahasında kazanan Trabzonspor üçüncü, deplasmanda kaybeden Alanyaspor dördüncü, sahasında kazanan Başakşehir beşinci, deplasmandan galibiyetle dönen Galatasaray altıncı, evinde galip gelen Beşiktaş ise yedinci sırada haftayı tamamladılar.

      Zirveye oynayan takımlardan sadece Alanyaspor’un kaybettiği haftada lig sıralamasındaki durum böyle.

      Ligde alınan bir galibiyetin sıralamayı değiştirebileceği bir görüntü var. Bu gerçek Süper Ligi oldukça etkileyecek ve zorlu bir lig maratanu yaşanacağını gösteriyor. Anadolu takımları bundan sonraki haftalarda Lig puan sıralamasında ve şampiyonluk yolunda oldukça etkili olacaklar. Aralarındaki birer puanlık farklar bir galibiyetle her an kapanabilir.  

      Bu dönem futbolumuz çok rahat olabileceği bir dönem geçirmiyor. Özellikle Süper Lig takımlarımız, UEFA Fairplay kıskaçından pek de rahat değiller.

      MHK’nin hakem atamalarında yarattığı güvensizliklerin Süper Lig’e yansımaları.  TFF’nin hala çözemediği saha içi ve saha içi bilinmezler, hakemlerimizin yaşadığı sorunları ve VAR olumsuzlukları giderek zorlaşacak ligimiz için tam bir kaos.

      Özellikle VAR sisteminde yaşananlar, her hafta gündeme gelen VAR uygulaması sorunları, hakemlerimizin kafalarının iyice karışmasına yol açıyor.

      Bir başka sorun ise TV’lerdeki bazı spor programlarında, iyice kontrolden çıkan futbol yorumlarının futbolumuzun gidişatı üzerindeki olumsuz etkileri ve başta RTÜK olmak üzere, TFF’nin de bunu sadece izlemeleri ve yasal önlemleri almamaları.

      Sadece hep birlikte izliyoruz. Bu durumda, futbolumuzun baş ağrıları kolay dinmeyecek gibi.