SABİT KUR POLİTİKASI

Serpin ALPARSLAN 06 Haz 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Doların 4,90'ın üzerini görmesi ve Euro'nun 5.50'yi geçmesiyle, otomotiv, AVM'ler, e-ticaret, perakende, turizm dahil birçok sektörde endişenin önüne geçilmek için kurum ve kuruluşlardan kurun sabitlendiği yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Nitekim geçtiğimiz günlerde, Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinde, doların 4,2 – Euro’nun ise 4,9 lira olarak sabitlendiği duyurulmuştu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), iş dünyasına yeni pazar ve işbirliği fırsatları sunan küresel fuarlara katılımda doları 4 TL, Euro’yu da 4.8 TL’den sabitlediğini açıklamıştı.

Ve iş dünyasından da doların ateşini düşürmek için kuru sabitleme açıklamaları gelmeye başladı.

Bunlardan birinden bahsetmek istiyorum...

Türkiye’nin yazılım ve danışmanlık firması Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, 1 Haziran 2018 – 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında 1USD= 4,20 TL, 1Eur=4,90 TL olarak sabitlendiği duyuruldu. Uyumsoft yönetiminin yaptığı açıklamada, kurlarda görülen aşırı dalgalanmalardan ekonomimizin etkilenmesinin önüne geçilmesi ve müşterilere destek olmak amacıyla kurun sabitlendiği ifade edildi.

Tebrik ederim. Çok cesurca bir davranış.

Bakınız...

Ülkemiz geçtiğimiz yıl yüzde 7.4 büyüme oranıyla, G20 ülkeleri arasında birinci sırada aldı. Türkiye ekonomisi, 2018’de de yüksek büyüme oranıyla yoluna devam edecektir elbette ama ilk çeyrek büyüme rakamı 7.0 gibi düşünüyorum.

Gelelim kurun ateşine...

Dolar kurunun ateşi Haziran 13'ü gibi artabilir çünkü çeyrek puan yani 25 baz puan ABD Merkez Bankası FED'den gelme ihtimali çok yüksek.

Dövizi körükleyen diğer etken ise enflasyon verileri ki o konuya dünkü yazımda değinmiştim. Yüzde 12 yani yılın en yüksek oranı olarak gelmişti.

TCMB sıkılaşma politikaların yanı sıra bizlerin de biraz daha tasarruflu ilerlememiz gerekecek.

Hazırlıklı olalım lütfen.