PYD/YPG PKK İÇİN DEVREDE

Faruk AKTAŞ 11 Ağu 2021

Faruk AKTAŞ
Tüm Yazıları
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Kaplan harekâtı bölgesinde önceki gün bir operasyonda 13 örgüt elemanının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Türkiye iki haftadan bu yana, son birkaç gün içinde büyük çoğunluğu kontrol altına alınmaya başlayan orman yangınlarıyla mücadele ederken güvenlik güçleri sınır ötesinde PKK’ya yönelik kıskaç operasyonlarını arttırarak sürdürüyor.

Özellikle Kuzey Irak’ta hemen her gün aralarında üst düzey yöneticilerin de olduğu sayıları 10’un üzerinde terörist etkisiz hale getiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Kaplan harekâtı bölgesinde önceki gün bir operasyonda 13 örgüt elemanının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Irak ve Suriye’nin kuzeyinde bu yıl içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1631.

Bu, PKK için devasa bir kayıp, operasyonlarla ilgili oldukça yüksek oranlı bir başarı.

Darbe üstüne darbe alan ve uzun süreden bu yana örgüte katılım sağlamakta büyük sıkıntı çeken PKK, örgüte eleman temini için zorla kaçırma eylemlerine yönelmiş durumda.

Gerek Diyarbakır’da HDP binası önünde evlat nöbeti tutan ailelerin eylemlerinin etkisi gerekse de güvenlik güçlerinin Türkiye sınırları içinde terör örgütünü kıpırdayamaz hale getirmesi nedeniyle PKK, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de Kürt çocuklarını kaçırarak eleman sıkıntısını gidermeye çalışıyor.

Bu insanlık dışı eylemlerden birisi geçtiğimiz hafta sonu, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin denetimindeki Suriye’nin Kamışlı kentinde gerçekleşti.

Henüz 13 yaşında olan ve liseye hazırlık kursuna giden ortaokul öğrencisi Simav Osman adlı kız çocuğunu kaçırdılar.

Kentin denetimini elinde bulunduran PYD nezdinde girişimlerde bulunarak kızlarının serbest bırakılmasını isteyen Osman ailesi bu çabalarından sonuç alamayınca ABD ve uluslararası kuruluşlardan yardım istedi.

Dikkat edileceği gibi olay, PYD’nin denetimindeki bir bölgede gerçekleşiyor.

Yani terör örgütü kendi denetimindeki bölgelerden de eleman temin etmekte büyük sıkıntı çekiyor.

PKK, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de gerek eleman temini gerekse de kendilerine destek vermeyen aileleri cezalandırmak amacıyla uzun süreden bu yana benzer şekilde çocuk kaçırma eylemleri gerçekleştiriyor.

Bu yıl içinde her iki bölgeden 30’dan fazla çocuğun bu şekilde kaçırıldığı belirtiliyor.

Bu durum, Türkiye içindeki etkinliği önemli ölçüde sınırlandırılan terör örgütünün Suriye ve Irak’taki Kürtler için de nasıl bir belaya dönüştüğünü gösteriyor.

Suriye’de ABD ve Fransa aracılığıyla PYD ile ittifak görüşmelerine zorlanan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) özellikle bu kaçırma, işkence ve yargısız infaz olayları nedeniyle uzun süreden bu yana görüşmeleri askıya almış durumda.

Aynı şekilde Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi de artık “illallah” ettiği için PKK’nın bölgelerinden çıkarılması için ciddi şekilde tavır geliştirdi.

PKK’nın denetimindeki dağlık bölgelerin kırsal bölgelerle bağlantılarını sağlayan bütün noktalara Peşmerge güçleri konuşlandırıldı.

PKK, bu durumu “savaş” nedeni sayarak Kürt yönetimini sürekli şekilde tehdit edip zaman zaman Peşmerge güçlerine yönelik saldırılar da gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin yürütmekte olduğu Pençe Kaplan operasyonu ve Kürt yönetiminin bu operasyonlara lojistik destek sayılabilecek nitelikteki alan tutma girişimleri Kuzey Irak’ta PKK’nın hareket alanının ciddi şekilde kısıtlanmasını ve örgütün ağır darbeler almasını sağladı.

PKK, Irak’taki kıskacı açmak için Suriye’deki gücü olan PYD/YPG’yi devreye sokmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde örgütün yayın organlarından birine açıklamalarda bulunan Suriye Demokratik Güçleri (DSG) adlı yapılanmanın ana omurgasını oluşturan YPG’nin yöneticilerinden birisi, bu konuda Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve Peşmergeyi açıkça tehdit etti.

Mahmut Berxwedan adlı YPG yöneticisi, Peşmerge ile PKK’nın çatışması durumunda tarafsız kalmayacaklarını ve PKK’nın yanında Peşmergeye karşı savaşacaklarını açıkladı.

Suriye’de YPG kamplarında eğitim alan ve önceki gün Mardin’in Nusaybin ilçesinde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen Ali Burhan isimli YPG’li teröristin, ortaya çıkarılan canlı bomba eylemi girişimi de PYD/YPG’nin, Kuzey Irak’ta sıkışan PKK’yı kurtarmaya yönelik planların bir parçası.

Son günlerde PYD/YPG bölgesinden Türkiye’ye yönelik terörist saldırı girişimlerinin artması da bununla bağlantılı.

Türkiye’deki yangınlarda YPG bağlantılı sabotaj girişimlerinin çıkması da şaşırtıcı olmayacaktır.

O nedenle Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik kıskacı daraltırken Kuzey ve Kuzeydoğu Suriye’de ve bu bölgedeki sınır hattında de PYD/YPG’ye yönelik önlemleri en üst düzeye çıkarmak da yarar var.